. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Julen firas i nästan två månader numera. Vi har av olika orsak förlängt väntan på julafton och förberedelsetiden inför jul. Delvis är det marknadskrafterna som står bakom det hela men också vi själva då vi tycker att vi måste hinna med allt mera inför jul. Vi ser med glädje fram emot julafton, och förutom alla förberedelserna finns det mycket annat vi Foto: MATTI YLIROTUgör som har blivit en del av vår förberedelse inför jul och vårt egentliga julfirande idag. Vi skall hinna med julkonserter, julglöggtillfällen, julhälsningar och en lång lång lista av olika saker att göra. Ett stort men trevligt jobb som samtidigt fungerar som terapi för många av oss är tillredningen av Julens alla frestelser. Detta år ger jag som smakprov en ny typ av rödbetssallad och plommondessert.

En Fridfull Jul önskar jag Alla läsare!

Frisk rödbetssallad
God och smakrik i all sin enkelhet

½ kg rödbetor
1 kruka ruccola
1 kruka romansallad eller spenat
150 g färsk getost
½ rödlök i ringar
event. 3 dl kokta kikärter eller
3 msk pinjenötter
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt, svartpeppar
färsk timjan

Koka rödbetorna tills de är mjuka, ta upp dem ur kastrullen med en hålslev och skala dem. Skiva rödbetorna och lägg upp dem på ett fat på en bädd av ruccola och romansallad eller spenat. Dela getosten i stora bitar och placera dem och rödlöksringarna ovanpå salladen. Strö över kikärter eller pinjefrön. Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Servera salladen med fullkornsbröd. Som alternativ till getosten passar det bra att servera kalkonskivor med salladen. Använd eventuella rester från t.ex. nästa recept som gärna får vara en middagsrätt någon av juldagarna.

Citronmarinerad kalkon
6 portioner

1 kg kalkonfilé eller -rulle
Till marinaden:
1½ dl olivolja
½ msk citron- eller vitpeppar
1 msk salt
2½ dl citronsaft, portvin eller konjak
3 tsk stött rosmarin + timjan

Till såsen:
3 dl steksky från kalkonen
½ msk vetemjöl
1 dl grädde
portvin eller konjak efter smak

Blanda marinaden i en tjock plastpåse och lägg i kalkonköttet. Lägg påsen i ett kärl i kylen och vänd den då och då. Låt kalkonköttet ligga 1–2 dygn i marinaden. Ta upp kalkonköttet ur påsen och låt det rinna av. Ta tillvara marinaden, den kan användas till att smaksätta såsen med.
   Lägg kalkonköttet i en stekpåse och placera den på en långpanna. Använder du köttermometer sticks den in med spetsen i det köttigaste stället i bröstet. Stek köttet i 175 graders ugn tills temperaturen på termometern visar 65 grader. Ta då ut kalkonen och låt den stå och dra insvept medan såsen tillreds. Steker du utan köttermometer beräkna då 45-50 min per kg beroende på den totala vikten.
   Häll stekskyn i en kastrull och tillsätt vispgrädden. Låt koka ihop och avred eventuellt såsen med en aning vetemjöl. Smaka av såsen med salt, rosépeppar och eventuellt portvin eller konjak. Servera kalkonen med kokt ris eller potatis i någon form.
   Denna efterrätt är ganska mäktig och lämpar sig bäst att avnjutas i små mängder eller efter en lättare julmiddag. Smaken och doften av konjak ger det läckra plommonskummet en pikant brytning.

Plommonkvarg
8 portioner

2 dl vispgrädde
1 burk kvarg
1 tsk vaniljsocker
1 påse kärnfria plommon
2 ½ dl äppeljuice

Smaksättning:
2 msk konjak eller madeira
Till dekoration:
hela lingon

Vispa grädden till skum. Rör ner kvarg och vaniljsocker. Koka plommonen i äppeljuicen tills de är mjuka. Finfördela dem därefter med en gaffel. Tillsätt plommonmoset i smeten och blanda om. Dekorera med t.ex. hela lingon.

 

FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o Apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

runu.gif (924 bytes)  Påsklasagne o Fruktsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Wrap o Citronlax o Pastasallad
runu.gif (924 bytes) 
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad o Rabarberpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
runu.gif (924 bytes)  Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
runu.gif (924 bytes)  Julsill med lingon o marinerad strömming mm
runu.gif (924 bytes)  Tresorters löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
runu.gif (924 bytes) 
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o österbottnisk rieska
runu.gif (924 bytes)  Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o pannacotta med blåbärsgelé
runu.gif (924 bytes)  Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
runu.gif (924 bytes)  Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
runu.gif (924 bytes)  Svamprisotto o Äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Älgköttbullar, Palsternacksmor o Mormors lingonkräm

Löntagaren 11.12.2008 nr 10/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)