
M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Julen firas i nästan två månader
numera. Vi har av olika orsak förlängt väntan på julafton och förberedelsetiden
inför jul. Delvis är det marknadskrafterna som står bakom det hela men också vi
själva då vi tycker att vi måste hinna med allt mera inför jul. Vi ser med glädje
fram emot julafton, och förutom alla förberedelserna finns det mycket annat vi gör
som har blivit en del av vår förberedelse inför jul och vårt egentliga julfirande
idag. Vi skall hinna med julkonserter, julglöggtillfällen, julhälsningar och en lång
lång lista av olika saker att göra. Ett stort men trevligt jobb som samtidigt fungerar
som terapi för många av oss är tillredningen av Julens alla frestelser. Detta år ger
jag som smakprov en ny typ av rödbetssallad och plommondessert.
En Fridfull Jul önskar jag Alla läsare!
Frisk rödbetssallad
God och smakrik i all sin enkelhet
½ kg rödbetor
1 kruka ruccola
1 kruka romansallad eller spenat
150 g färsk getost
½ rödlök i ringar
event. 3 dl kokta kikärter eller
3 msk pinjenötter
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt, svartpeppar
färsk timjan
Koka rödbetorna tills de är mjuka, ta upp dem ur kastrullen med en hålslev och skala
dem. Skiva rödbetorna och lägg upp dem på ett fat på en bädd av ruccola och
romansallad eller spenat. Dela getosten i stora bitar och placera dem och
rödlöksringarna ovanpå salladen. Strö över kikärter eller pinjefrön. Blanda
ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Servera salladen med
fullkornsbröd. Som alternativ till getosten passar det bra att servera kalkonskivor med
salladen. Använd eventuella rester från t.ex. nästa recept som gärna får vara en
middagsrätt någon av juldagarna.
Citronmarinerad kalkon
6 portioner
1 kg kalkonfilé eller -rulle
Till marinaden:
1½ dl olivolja
½ msk citron- eller vitpeppar
1 msk salt
2½ dl citronsaft, portvin eller konjak
3 tsk stött rosmarin + timjan
Till såsen:
3 dl steksky från kalkonen
½ msk vetemjöl
1 dl grädde
portvin eller konjak efter smak
Blanda marinaden i en tjock plastpåse och lägg i kalkonköttet. Lägg påsen i ett
kärl i kylen och vänd den då och då. Låt kalkonköttet ligga 12 dygn i
marinaden. Ta upp kalkonköttet ur påsen och låt det rinna av. Ta tillvara marinaden,
den kan användas till att smaksätta såsen med.
Lägg kalkonköttet i en stekpåse och placera den på en långpanna.
Använder du köttermometer sticks den in med spetsen i det köttigaste stället i
bröstet. Stek köttet i 175 graders ugn tills temperaturen på termometern visar 65
grader. Ta då ut kalkonen och låt den stå och dra insvept medan såsen tillreds. Steker
du utan köttermometer beräkna då 45-50 min per kg beroende på den totala vikten.
Häll stekskyn i en kastrull och tillsätt vispgrädden. Låt koka ihop och
avred eventuellt såsen med en aning vetemjöl. Smaka av såsen med salt, rosépeppar och
eventuellt portvin eller konjak. Servera kalkonen med kokt ris eller potatis i någon
form.
Denna efterrätt är ganska mäktig och lämpar sig bäst att avnjutas i små
mängder eller efter en lättare julmiddag. Smaken och doften av konjak ger det läckra
plommonskummet en pikant brytning.
Plommonkvarg
8 portioner
2 dl vispgrädde
1 burk kvarg
1 tsk vaniljsocker
1 påse kärnfria plommon
2 ½ dl äppeljuice
Smaksättning:
2 msk konjak eller madeira
Till dekoration:
hela lingon
Vispa grädden till skum. Rör ner kvarg och vaniljsocker. Koka plommonen i
äppeljuicen tills de är mjuka. Finfördela dem därefter med en gaffel. Tillsätt
plommonmoset i smeten och blanda om. Dekorera med t.ex. hela lingon.
FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o
österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o
pannacotta med blåbärsgelé
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Löntagaren
11.12.2008 nr 10/08
|