
M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Pingsten
är den tid då rabarbern står klar att skörda i många trädgårdar, nässlorna växer
fortfarande upp på skuggiga växtplatser och fisken rör sig i inte alltför varma
vatten. Det är dags för de läckra vårprimörerna. Att samla, äta och njuta av
försommaren och sommaren! Från dem får vi mångsidigt med vitaminer, mineraler och ny
ork för den kommande vintern. En skön pingst önskar jag er alla läsare!
Fisk i örtpaket
4 portioner
500 g fiskfilé (gös, abborre, sik, gädda, lax går bra)
10 cm purjolök
havssalt
svartpeppar
1 msk smör
färska örter (timjan, dill, basilika)
1 citron eller lime att pressa över med på tallriken
Klipp ut fyra stora ark smörpapper. Sätt ugnen på 200 grader. Klyv purjolöken
på längden och skölj mellan alla blad. Hacka purjon i småbitar. Placera en fiskfilé
mitt på varje papper. Strö salt och peppar på fisken. Bred ut purjolök på varje
fiskbit. Lägg en stor hög örtkryddor på fisken. Lägg eventuellt en klick smör
överst. Vik ihop pappret så att det blir ett tätt paket. Grädda i 200 grader i 20
minuter. Servera paketet direkt på tallriken och njut av doften när du öppnar det.
Servera med kokt nypotatis.
Rabarberkräm
1 l färska rabarberbitar
1 l vatten
1 dl socker
3 msk potatismjöl
1/2 dl vatten
några jordgubbar till dekoration
Mät upp vattnet och rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret. Koka tills
rabarbern är mjuk. Om rabarbern är ung och spröd kokar den mjuk på 5 minuter. Avred
krämen med potatismjöl utrört i vatten. Slå krämen i en skål och låt den svalna,
strö litet strösocker över. Dekorera vid serveringen med jordgubbar. Vill du göra
krämen festligare, servera vispad grädde till som var och en själv får klicka på
krämen eller låta bli.
FLER MATBITER
OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta med blåbärsgelé
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och Plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o Apelsinris
Kryddigt lamm, örtvitlökspotatis o
påskdessert
Gäddfärsbiffar o valborgsfrestelse
Löntagaren 28.5.2009 nr
5/09
|