. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (1627 bytes)

På Inex kräver jobbet nolltolerans

pune.gif (67 bytes)  – Vi gör narkotikatester och har nolltolerans mot alkohol. Arbetet i lagret med truckar som snurrar på i gångarna är farligt om man inte är skärpt. Jag tycker att jobbet är så pass krävande att man inte kan arbeta alkohol- eller drogpåverkad, säger Inex förtroendeman Jouni Niiranen.

Samma uppfattning har också arbetarskyddsfullmäktig Marko Lindfors och företagsläkare Pekka Elonen.

– För oss är det inte alltid lätt att ingripa. Får vi rykte som tjallare sitter vi inte länge kvar kvar, säger arbetarskyddsfullmäktig Marko Lindfors, i förgrunden, och förtroendeman Jouni Niiranen. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENDroger tolereras inte på Inex lager i Kilo och spelreglerna är klara. Man har nyligen uppdaterat alkohol- och drogpolicyn på arbetsplatsen och vårdhänvisningen fungerar. Klara och tydliga regler ger god vägkost i drogfrågorna, men ändå går det inte alltid som en dans.

– Det är svårt att föra saken på tal, det verkar vara problematiskt att ta upp ett problembeteende, fast det finns folk på arbetsplatsen som fått utbildning för det. Många tänker att alkoholbruket är vars och ens privatsak, men så är det inte när vi är på jobbet. Ofta borde man ingripa tidigare och ta saken till tals, menar arbetarskyddsfullmäktig Lindfors.

– För arbetstagaren skulle det vara bättre om han eller hon åkte fast så tidigt som möjligt. Det låter kanske lite märkligt för att komma från en personalrepresentant. Många säger "du borde ju stå på min sida", och det gör jag på sätt och vis, eftersom det är bäst för alla om man får ordning på alkoholbruket eller om personen får behandling, säger Lindfors.

Niiranen erkänner att man på arbetsplatserna ofta skyddar varandra.

– Man vill inte sätta dit en kompis och jag har också som förtroendeman varit tvungen att blunda, säger Niiranen.

Lindfors å sin sida berättar att han en gång har satt dit en kompis. Det är inte lätt sådana gånger för personalens representanter. Man vet kanske mycket väl att det bästa för arbetstagaren skulle vara att ingripa, ändå gör man det inte alltid.

– Om man i det här jobbet får ett rykte som tjallare, så är man inte förtroendeman eller arbetarskyddsfullmäktig länge, menar Lindfors.

Alla känner till spelreglerna

Förtroendeman Jouni Niiranen ser det som viktigt att alla vet vilka spelregler som gäller på Inex för drogfrågor. Alkohol- och drogpolicyn har uppdaterats. Nu är den mer precis, men tidigare lämnade den rum för tolkning åt båda parterna.

– Nu vet alla varför vi har nolltolerans, varför man ber någon blåsa eller göra ett narkotikatest, hur man hanterar drogfrågor, hur man går vidare för att minska alkohol- och drogbruket och vad vårdhänvisning innebär, poängterar Niiranen.

Niiranen rosar företagets policy för alkohol och droger. Han lyfter fram två mycket viktiga saker. För det första att arbetsgivaren erlägger grundlön för tiden för vårdhänvisningen, och för det andra att om det gått 12 månader sedan en framgångsrikt avslutad behandling och rehabilitering, hanteras saken som ett nytt fall.

– Arbetsgivarens stöd är viktigt för att vården ska lyckas och framför allt med tanke på återgången till arbetet. Vi har också varit öppna för diskussioner om förskott på lönen eller ett handlån.

Förtroendeman Niiranen lyfter fram hur viktigt det är att få arbetsgivarens stöd. En förutsättning för att lyckas är att det finns ett friktionsfritt samarbete mellan arbetstagaren, arbetsgivaren och företagshälsovården.

Efter behandlingen är det inte lätt att återgå till jobbet. Här i huset går arbetsgivaren mentalt in i processen och betalar lön för sjukdomstiden, och den anställda har en arbetsplats som väntar, berättar Niiranen.

Ett nytt fenomen är de stimulantier som kommit in på arbetsplatsen. Vissa unga människor spelar nätterna igenom och på dagen går de på Battery.

– Varken Battery eller koffeintabletter är förbjudna medel, ändå skulle man ibland ha lust att förbjuda sådana stimulantia. Steget från dem till droger är ändå kort, säger Niiranen.

– Också i den frågan har personalrepresentanterna en besvärlig sits. Vi står på personalens sida, fast man nästan skulle ha lust att ta bort Battery från läskautomaterna, säger Lindfors.

AUDIT-frågor och drogtester

Den första gallringen på Inex är nyanställningsundersökningen som omfattar både narkotikatester och en AUDIT-enkät. I samband med enkäten tar företagshälsovårdaren upp alkoholbruket. Där reder man ut om det är frågan om tillfällig överkonsumtion eller vanedrickande.

– Om någon misstänks vara alkoholpåverkad på jobbet så har arbetsledaren rätt att alkoholtesta, säger Inex företagsläkare Pekka Elonen. Varje år leder tre till fem fall till vårdhänvisning. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENFörtroendemannen och arbetarskyddsfullmäktigen har en känsla av att ungdomarnas alkoholbruk har ökat. De bedömer att missbruksproblemen ökar under de kommande åren.

– Ur företagshälsovårdens synvinkel är läget under kontroll ganska väl, även om det finns en viss överkonsumtion, menar företagsläkare Pekka Elonen.

Alla ska svara på frågorna i AUDIT-enkäten vid nyanställning. På Inex ingår också narkotikatester i nyanställningsundersökningen.

– Om AUDIT-enkäten ger anledning så tar företagshälsovårdaren upp saken. Där utreds bakgrunden, är det fråga om tillfällig överkonsumtion eller vanedrickande?

Sedan tas labbprover där man kan se fysiska förändringar.

– Efter det avtalas om ett uppföljningsbesök. Ofta får man läget under kontroll redan då, eftersom vi har nolltolerans i arbetet. Man kör truck här och vi kompromissar inte med säkerheten, understryker företagsläkaren.

– Om någon misstänks vara alkoholpåverkad på jobbet så har arbetsledaren rätt att alkoholtesta.

Företagsläkare Elonen berättar att man varje år har mellan tre och fem allvarligare fall som leder till vårdhänvisning. Behandlingen sköts av A-kliniken, eller i något fall till och med som avgiftning.

– Vi har som regel att om det finns tecken på narkotikabruk konstaterar vi att den anställda inte är förmögen att sköta sitt jobb. I testerna måste man ange vilka läkemedel man tar, eftersom vissa läkemedel syns i testerna.

– Trots att alla vet att vi gör drogtester på varje nyanställd får vi ändå ett tiotal positiva prov. För många är det en överraskning att t.ex. cannabis kan synas i proverna upp till en månad efter intaget, berättar företagsläkare Elonen.

Alkohol- och drogfri arbetsplats

Här på Inex har vi alkohol- och drogfrihet som regel, säger Jouni Niiranen.

– På personaltillställningar nöjer vi oss med en standardportion. Också på andra sammankomster har vi minskat på alkoholen och så försöker vi ordna sammankomsterna på dagtid.

Lindfors som fungerar som fackavdelningens ordförande säger att alkoholkonsumtionen är under kontroll också på fackets sammankomster.

– Maximalt två glas och avec. Och blir det bastu, så en enda bastuöl. Regeln är max fyra portioner men visst knorras det ibland. Också PAM använder regeln om två glas på sina sammankomster.

AINO PIETARINEN
Översättning VIOLA EKSTEN
Foto TUULIKKI HOLOPAINEN

 

Löntagaren 28.5.2009 nr 5/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)