Vi säger
att vi dricker mindre än vi gör och vi tror oss dricka mindre än vi gör i
verkligheten. För företagshälsovården är det bekant att man underskattar sitt
drickande.
Kunderna berättar att de tar en bastuöl och en butelj på veckoslutet. När
hälsovårdaren fortsätter fråga visar det sig att bastuölet är en sixpack och
dessutom de större burkarna. Och när samtalet fortsätter visar det sig att man badar
bastu tre gånger i veckan. Och veckoslutsflaskan är en flaska brännvin på fredag och
lördag.
Bastuölen och veckoslutsflaskan gör att det blir en alkoholmängd som
överskrider gränsen för storkonsumtion, berättar utbildaren Leena Merilehto
från Förbundet för Sund Livsstil.
Alla borde veta vad man verkligen dricker och var gränserna går för storkonsumtion,
sade Merilehto på framtidsseminariet om Arbetslivets alkoholprogram HUGO.
Vad är en alkoholportion, vilka är gränserna för storkonsumtion och hur
mycket alkohol använder jag själv. Om man vet det här så kan man åtminstone ställa
sin egen alkoholkonsumtion i relation till fakta.
Mindre på arbetstiden, mer på fritiden
Enligt Merilehtos erfarenhet har bruket av alkohol under arbetstid minskat.
Arbetstakten är så hård att man inte klarar sig om man är berusad. Men visst finns det
stora skillnader mellan branscherna och också inom branscherna. Merilehto betonar att
arbetsplatskulturen spelar in vid alkoholbruket.
Hon har märkt att många fall som framkommit gäller nattskiften. Arbetsledaren är
borta och på vissa ställen tycker hon det som sker under nattskiftena låter som Vilda
Västern.
Den andra ytterligheten är nolltoleransen som vissa arbetsplatser gått in för.
Inte heller det är alltid bra, nolltoleransen är ofta en ensidig bestämmelse
från arbetsgivaren och där ingår inte alltid alkoholupplysning på arbetsplatsen.
Om man inte har ett system för samtal, vårdhänvisning eller annat för att hantera
alkoholfrågor på arbetsplatserna, så är nolltoleransen alltför sträng.
På fritiden har alkoholanvändningen ökat och problemen glider över till
arbetsplatserna.
Man ingriper alltför sent
Utbildaren Leena Merilehto anser att det är viktigt att det finns en alkohol- och
drogpolicy på arbetsplatserna som man gjort upp tillsammans. Då faller det sig naturligt
att tala om saken och alla vet hur man går till väga.
Om man har gemensamt avtalade anvisningar för hur man hanterar missbrukssituationer,
så sänker redan det tröskeln för att prata om saken och ta hand om den.
Alltför ofta blundar man, skyler över och räddar sin kompis. Merilehto berättar att
man på arbetsplatserna kan skydda drinkare i upp till sju eller tio år.
Och då har drickandet pågått ganska länge. Ju längre det har pågått, dess
svårare blir behandlingen. De flesta återvänder inte mer till arbetet.
Merilehto tar fram betydelsen av att det finns en alkoholpolicy på arbetsplatsen och
att man måste ingripa i ett alkoholberoende.
Än har det inte visat sig att man skulle ha ingripit för tidigt, och jag har
inte hört att någon skulle ha fört saken på tal i onödan, menar Merilehto.
AINO PIETARINEN
Översättning VIOLA EKSTEN