. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Påsken står för dörren och för många hör lamm, memma och chokladägg påsken till. Påsken är en efterlängtad långhelg full av traditioner och några extra lediga dagar för avbrott i vardagen. På matsidan innebär påsken många matdagar hemma och olika rätter med lax, lammstek, sill, ägg, pasha och choklad på bordet. Påskens färg är gul, lika gul som solen vi längtar efter och de köpta påskliljorna — en av påskfirandets stora symboler. Påskens andra traditionella färg, den gröna påminner oss om den spirande våren som är i antågande — alltid lika efterlängtad och nostalgisk.
   Foto: MATTI YLIROTUGlad påsk till er alla!

Kryddigt lamm med rotfrukter och getost

1 lammrostbiff eller 1 ytterfilé per 2 personer
50 g smör
Kryddblandning:
1–2 vitlöksklyftor
persilja, rosmarin
olivolja
svartpeppar
Rotfrukter:
1 morot
1 palsternacka
en bit rotselleri
1 polkabeta
50 g getost
färsk dragon
vårlök
salt, peppar

  1. Mixa alla kryddor utom saltet. Putsa köttet och gnid in det med kryddblandningen.
  2. Bryn köttbitarna runt om i smör och salta. Värm ugnen till 125 grader och efterstek köttet om du använder rostbiff av lamm. Vid 56 graders innertemperatur är köttet fortfarande ganska rött — vill man ha det mer genomstekt är det bara att låta det vara kvar lite längre i ugnen. Bryn dem tillsammans med finhackad schalottenlök och vitlök, salta och peppra.
  3. Skala rotfrukterna och strimla dem. Stek dem försiktigt i smör tills de mjuknar men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Salta och peppra. Lägg tärningarna i en långpanna. Smula ner osten och blanda.
  4. Ta ut köttet när det är färdigt, täck över det och låt det vila lite. Höj ugnsvärmen till 200 grader. Sätt in rotfruktstärningarna och värm så att osten smälter lite. Tillsätt dragon och lite finskuren vårlök.
  5. Skiva köttet och servera det med rotfrukterna, vitlökspotatisen och en god rödvinssky.

   Rödvinssky: 1 dl lammsky 1 dl rött vin 1 msk maizena.
   Vispa samman maizena, rödvin, och lammsky som tas från ugnsformen, låt koka samman under omrörning och smaka av med salt och peppar.

Ört–vitlökspotatis

1 kg mjölig potatis
2 msk olivolja
5 vitlöksklyftor
rosmarin
svartpeppar
salt

Tvätta potatisen väl och skär den och vitlöken i klyftor, lägg i en ugnsfast form och tillsätt olja och kryddor. Grädda i 225 grader varm ugn ca 50 minuter.

Påskdessert

2 dl kvarg
2 dl naturell yoghurt
½ dl hackade nötter
1 tsk vaniljsocker
1 tsk strösocker
3 dl gul frukt i bitar; ananas, gula plommon, aprikos eller persika

Blanda samman alla ingredienser men spara 1 dl frukt till dekoration och några hackade nötter.

 

FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o Apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

runu.gif (924 bytes)  Påsklasagne o Fruktsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Wrap o Citronlax o Pastasallad
runu.gif (924 bytes) 
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad o Rabarberpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
runu.gif (924 bytes)  Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
runu.gif (924 bytes)  Julsill med lingon o marinerad strömming mm
runu.gif (924 bytes)  Tresorters löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
runu.gif (924 bytes) 
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o österbottnisk rieska
runu.gif (924 bytes)  Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o pannacotta med blåbärsgelé
runu.gif (924 bytes)  Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
runu.gif (924 bytes)  Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
runu.gif (924 bytes)  Svamprisotto o Äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Älgköttbullar, Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
runu.gif (924 bytes) 
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad kalkon och Plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Löksoppa, fattiga riddare och fullkornsbröd
runu.gif (924 bytes) 
Färgglad pasta med finsk sås o Apelsinris

Löntagaren 2.4.2009 nr 3/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)