
M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Påsken
står för dörren och för många hör lamm, memma och chokladägg påsken till. Påsken
är en efterlängtad långhelg full av traditioner och några extra lediga dagar för
avbrott i vardagen. På matsidan innebär påsken många matdagar hemma och olika rätter
med lax, lammstek, sill, ägg, pasha och choklad på bordet. Påskens färg är gul, lika
gul som solen vi längtar efter och de köpta påskliljorna en av påskfirandets
stora symboler. Påskens andra traditionella färg, den gröna påminner oss om den
spirande våren som är i antågande alltid lika efterlängtad och nostalgisk.
Glad påsk till
er alla!
Kryddigt lamm med rotfrukter och getost
1 lammrostbiff eller 1 ytterfilé per 2 personer
50 g smör
Kryddblandning:
12 vitlöksklyftor
persilja, rosmarin
olivolja
svartpeppar
Rotfrukter:
1 morot
1 palsternacka
en bit rotselleri
1 polkabeta
50 g getost
färsk dragon
vårlök
salt, peppar
- Mixa alla kryddor utom saltet. Putsa köttet och gnid in det med kryddblandningen.
- Bryn köttbitarna runt om i smör och salta. Värm ugnen till 125 grader och efterstek
köttet om du använder rostbiff av lamm. Vid 56 graders innertemperatur är köttet
fortfarande ganska rött vill man ha det mer genomstekt är det bara att låta det
vara kvar lite längre i ugnen. Bryn dem tillsammans med finhackad schalottenlök och
vitlök, salta och peppra.
- Skala rotfrukterna och strimla dem. Stek dem försiktigt i smör tills de mjuknar men
fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Salta och peppra. Lägg tärningarna i en
långpanna. Smula ner osten och blanda.
- Ta ut köttet när det är färdigt, täck över det och låt det vila lite. Höj
ugnsvärmen till 200 grader. Sätt in rotfruktstärningarna och värm så att osten
smälter lite. Tillsätt dragon och lite finskuren vårlök.
Skiva köttet och servera det med rotfrukterna, vitlökspotatisen och en god
rödvinssky.
Rödvinssky: 1 dl lammsky 1 dl rött vin 1 msk maizena.
Vispa samman maizena, rödvin, och lammsky som tas från ugnsformen, låt
koka samman under omrörning och smaka av med salt och peppar.
Örtvitlökspotatis
1 kg mjölig potatis
2 msk olivolja
5 vitlöksklyftor
rosmarin
svartpeppar
salt
Tvätta potatisen väl och skär den och vitlöken i klyftor, lägg i en ugnsfast form
och tillsätt olja och kryddor. Grädda i 225 grader varm ugn ca 50 minuter.
Påskdessert
2 dl kvarg
2 dl naturell yoghurt
½ dl hackade nötter
1 tsk vaniljsocker
1 tsk strösocker
3 dl gul frukt i bitar; ananas, gula plommon, aprikos eller persika
Blanda samman alla ingredienser men spara 1 dl frukt till dekoration och några hackade
nötter.
FLER MATBITER
OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta med blåbärsgelé
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och Plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o Apelsinris
Löntagaren 2.4.2009 nr
3/09
|