. vane.jpg (302 bytes)

Tre kandidater vill ta över som FFC-ordförande efter Lauri Ihalainen. Mot varandra ställs den 56-åriga FFC-direktören, den 46-åriga utmanaren från pappersförbundet samt maskininstallatören från Torneå som vill tävla från verkstadsgolvet.

Tre vill bli ny FFC-bas

pune.gif (67 bytes)  Morgonsolen lyser rakt in genom fönstren i Lauri Lylys arbetsrum i FFC-huset vid Hagnäs torg. I rummet på fjärde våningen har han gett intervjuer på löpande band de senaste fem åren, först som chef för intressebevakningen, sedan om TEAM-projektet och nu senast om sin kandidatur i ordförandevalet.

– När det blev klart att TEAM genomförs kändes det dags att söka något nytt. Jag hade fått en del förfrågningar från olika håll, säger Lyly, utan att närmare precisera varifrån stödet till kandidaturen kommer.

– Att bli ordförande har aldrig varit en egentlig dröm, men nu känns det mer konkret.

Lyly har gått hela vägen från verkstadsgolvet till koncernnivå. Erfarenhet av att vara huvudförtroendeman och förbundsordförande väger tungt i kampen om vem som ska leda FFC in i framtiden.

– Nu gäller det att se över FFC:s linje. Vi har varit en splittrad organisation, men i och med TEAM tätnar familjen, säger han, nöjd över att ha lotsat fram storfacket genom diverse förhandlingar.

Nästa steg kunde enligt Lyly vara att slå ihop centralorganisationerna FFC, STTK och Akava.

– Vi gör mycket alltför dubbeljobb i dag.

Lauri Lyly har alltid sett sig som en förnyare. – Det viktigaste är att man vågar förändra och fatta beslut, oberoende av ålder, säger han. Foto: PATRIK LINDSTRÖMLauri Lyly, SDP
Familj: Hustru Tuula, barnen Mika, Janne och Annika
Bor: I Tammerfors, tjänstelägenhet i Helsingfors.
Intressen: Litteratur, promenader, golf
Karriär: Varit bl.a. huvudförtroendeman vid kärnkraftverket i Lovisa samt ordförande för Elbranschens fackförbund. Senast ledare för TEAM-projektet och chef för FFC:s intressebevakningsavdelning.
Petri Vanhala förvånades av det starka stödet bakom honom men satsar nu för fullt. Tio stora industri- och transportfack stöder honom.  Foto: PATRIK LINDSTRÖM

 

 

Petri Vanhala, SDP
Familj: Fru och två barn.
Bor: Född i Anjala, bor i Åggelby.
Intressen: Tränar fotbollsjuniorer, med i frivilliga brandkåren
Karriär: Började som pappersarbetare på Myllykoski, sedan förman på skatteverket. På pappersförbundet sedan 2002, först som ekonomichef, sedan förbundssekreterare.
Jorma Jurmu vill representera medlemmarna i kampen om ordförandeposten.  Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN

 

 

 

 

Jorma Jurmu, SDP
Familj: Frånskild, två döttrar.
Bor: Torneå.
Intressen: Litteratur, poesi, kultur, bärplockning, vandring.
Karriär: Jobbade för Outokumpu 1972–2008, var huvudförtroendeman i två år. Kandiderade för SDP i riksdagsvalet 2007.

 
Tid att föryngra

Lylys största motkandidat möter vi på andra sidan torget. Petri Vanhalas kandidatur klarnade redan i höstas. Pappersförbundets förbundssekreterare backas upp av flera ordförande för industrifacken.

– Jag blev mycket förvånad då jag hörde att mitt namn dök upp i spekulationerna. Men jag tror det är bra med ett namn utanför FFC-huset, säger Vanhala då vi skakat hand på Pappersförbundet.

Vanhala vill komma som en frisk fläkt utifrån, med målet att föryngra facket och förbättra samarbetet, både på organisationsnivå och ute på fältet.

– På koncernnivå finns mycket sakkunskap som måste användas på rätt sätt. Vi måste ta reda på vad medlemmarna vill ha och tala ett språk som också unga blir bekanta med.

Vanhala har åldern till sin fördel. Han är 45 år gammal, men imponerar ändå med en lång bakgrund som fackaktivist.

– Jag visste redan som liten att jag ville jobba inom facket. Ett annat alternativ hade varit att bli präst, men en sorts predikant blev jag ju i alla fall, skrattar han.

Även Lauri Lyly blev bekant med fackrörelsen som ung. Vid 28 var han huvudförtroendeman, vid 35 funktionär på förbundsnivå. Nu vid 56 står nästa utmaning vid dörren.

– Nog kan man vara kapabel att förnya saker ännu i den här åldern, försäkrar Lyly.

Fördelen är enligt Lyly att han känner FFC:s organisation och beslutsfattande från tidigare.

– Jag blev positivt överraskad av att komma hit för fem år sedan. Jag hade aldrig insett att FFC deltog i beredningen av ärenden som berör arbetslivet och socialskyddet på ett så omfattande plan.

Han håller med Vanhala att byråkratin sätter käppar i hjulet för diskussionerna utåt.

– Vi måste sänka trösklarna inom organisationen och föra ut vår sakkunskap.

Utmanare från norr

Kampen om ordförandeposten förs rätt långt kring Hagnäs torg. Det var också därför Jorma Jurmu reagerade och gav sig in i spelet.

– Det är viktigt att det finns en kandidat som representerar medlemskåren. Jag har verkat på fältet i flera år och vet vad medlemmarna behöver, säger den tidigare huvudförtroendemannen.

Han svarar i telefon efter en lång promenad över isarna i Torneå, på väg till biblioteket för att läsa dagens tidningar.

Enligt Jurmu kommer ingen av kandidaterna att ha det lätt att fylla stövlarna efter Lauri Ihalainen.

– Som ledare har Ihalainen varit perfekt, konstaterar 58-åringen.

Enligt Jurmu finns det ett akut behov att engagera verkstadsfolket.

– Då vi senast röstade om TEAM inom metallförbundet var det endast drygt 26 procent av medlemmarna som röstade. Och då talar vi om den största händelsen i fackets historia.

Dystert utgångsläge

Även Lyly och Vanhala friar till medlemmarna. Lyly vill nå potentiella medlemmar redan från andra stadiets utbildning.

– Vi måste närma oss de unga via kanaler som är bekanta för dem, Facebook till exempel. Många unga har en väldigt oklar bild av arbetslivet, att bara de tuffaste klarar sig. Om vi har skapat en sådan bild måste vi fundera om.

En av de största utmaningarna i dag är ändå att råda bot på sysselsättningen.

– Femtio procent av våra medlemmar i Pappersförbundet är som bäst indragna i samarbetsförhandlingar. Risken är att klasskillnaderna kommer att öka, säger Vanhala.

I Torneå har läget varit dystert redan länge, sedan stålverksföretaget Outokumpu tvingades göra kraftiga neddragningar.

– Vi måste eliminera börsbubblorna med nya spelregler, funderar Jurmu.

Han kunde också tänka sig ett lönesystem där unga kunde få en bättre lön i det skedet då de ska skaffa hus och bilda familj, medan lönenivån för äldre kunde vara lägre.

Tävlar för fullt

För Jurmu handlar det främst om att hitta ett nytt jobb och stöda medlemsdemokratin. Han tänker inte leverera ett färdigt paket för hur facket ska förnyas om han blir vald.

Inte heller Vanhala tänker gå händelserna alltför långt i förväg.

– Många har frågat om jag sover dåligt nu före valet, tvärtom. Men om jag blir vald kommer jag säkert att förlora nattsömnen.

Tävlingsinstinkten är stark.

– Går jag in för något så spelar jag fullt ut, säger Vanhala som till vardags konfronteras med tävlingar nästan dagligen.

Klockan åtta på morgonen dagen efter intervjun ska han upp och träna de 12-åriga fotbollsjuniorerna i Kottby.

– Vi tränar fyra dagar i veckan. Det tar mycket av min tid. Men det har också lärt mig mycket om samarbete.

Även Lyly tävlar, men då oftast mot sig själv. Han har handicap 18 i golf.

– På golfbanan möter man nya människor. Jag har lärt mig mycket av att se hur folk klarar av motgångar och framgångar, säger han.

FFC:s fullmäktige avgör ordförandevalet den 14 maj.

JOHANNA LINDFORS

 

 

Löntagaren 2.4.2009 nr 3/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)