
M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Första
maj innebär för olika mänskor väldigt olika innehåll i den lediga dagen. En del av
oss väljer att gå eller åka för att lyssna på en vacker konsert, andra deltar i
festtåg på staden. Någon väljer att duka upp en god brunch för vänner och bekanta
eller att bege sig ut i naturen för att där njuta av sommarens ankomst. Har du lyckan
att kunna fiska brukar det nappa den tiden på året. Jag vill därför tipsa dig om ett
gott gäddfärsrecept som verkligen lönar sig att pröva på, antingen du själv fiskar
eller köper fisken.
En glad och skön Första maj till Er Alla!
Gäddfärsbiffar
För 6 personer
650 g gäddfilé
2 ägg
1 liten lök
1 dl havregryn
1½ dl grädde
½ dl vatten
1 msk salt
1 tsk fiskkrydda
1 tsk citronpeppar
1 tsk örtmix
Till stekning: smör
Färdig färs ca 1 kg.
Rensa och filéa en ca 2 kgs gädda. Skär bort fiskköttet från skinnet, samt alla
synliga ben. Mal fisk och lök i köttkvarnen. Blanda ingredienserna i smeten. Klicka ut
smeten i stekpanna och platta ut till biffar. Stek biffarna gyllenbruna på båda sidorna
tills de är genomstekta.
Servera biffarna med grönt örtpotatismos och en fräsch sallad.
Gäddfärssmeten går också utmärkt att grädda i vattenbad i ugnen.
Stektiden är då 5060 minuter.
Valborgsfrestelse
Frestelsen är en enkel, festlig och god avslutning på brunchen eller middagen. Den
plockas ihop av färdiga produkter som kan lagras och finnas hemma på lut för eventuellt
behov.
2 havreflarn per person
Fyllning:
1 burk kvarg
2 tsk vaniljsocker
några bär till kvargen
bär till dekoration
Smaksätt kvarken med vaniljsocker och några bär. Täck det undre havreflarnet med
kvarkfyllningen och placera det andra snett över som ett segel. Dekorera med bär.
FLER MATBITER
OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta med blåbärsgelé
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och Plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o Apelsinris
Kryddigt lamm, örtvitlökspotatis o
påskdessert
Löntagaren 30.4.2009 nr
4/09
|