. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (1627 bytes)

Sammanlagt bor det över en halv miljard människor i EU-länderna. Av dem bor 14 000 i Ekenäs och 250 jobbar på en fabrik utanför stadens centrum som tillverkar badrumsmöbler för världsmarknaden.
   Tomas Walls är en av dem som arbetar på fabriken. Han tror att Finland dragit nytta av EU-medlemskapet fastän det är svårt för den enskilda medborgaren att få en uppfattning om nyttan.

Tomas Walls —
en EU-medborgare från Ekenäs

   EU måste sätta fokus på jobben

pune.gif (67 bytes)  Tomas Walls, 40, har bott i Ekenäs i hela sitt liv. Vid årsskiftet blev den idylliska staden vid havet en del av Raseborg med sina 30 000 invånare. Walls är inte så förtjust i kommunsammanslagningen. Han anser att en storkommun inte ger så många fördelar som man låter förstå.

Tomas Walls har bott i Ekenäs i hela sitt liv. Foto: PATRIK LINDSTRÖM

Walls som hör till Kemifacket förhåller sig skeptisk till det nya Industriarbetarförbundet TEAM som ska bestå av industriförbunden vid FFC.

Misstron mot att det stora automatiskt leder till fördelar fick också Walls i tiderna att rösta mot ett finländskt EU-medlemskap. Han medger visserligen att Finland under årens lopp haft nytta av medlemskapet. För den enskilda finländaren är det svårt att se nyttan, säger Walls, när vi går genom Gamla stans gränder i Ekenäs.

Tomas Walls arbetsgivare IDO ingår i den internationella koncernen Sanitec som tillverkar badrumsmöbler. Bolaget har produktion runt om i Europa, förutom i Ekenäs bland annat i Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Polen. Bolagets marknadsområde omfattar hela världen.

Europa klarar skivan

Tomas Walls har arbetat på IDO i sjutton år. Han övervakar brännprocessen där man av lera tillverkar porslin för badrumsmöblerna. Början av året har varit tung på fabriken; samarbetsförhandlingar pågår. Arbetstagare har permitterats och vissa kommer att sägas upp.

Walls är ändå inte ängslig för fabrikens del, en fabrik som grundades 1870 i Arabia i Helsingfors och som sedan 1969 funnits i Ekenäs. Han tror att produktionen också i framtiden stannar i Finland, och att den inte förläggs till länder med lägre kostnadsnivå.

– Också transporter kostar. Finland är ett viktigt marknadsområde för bolaget.

Walls är optimistisk vad gäller den framtida lönsamheten för industriell verksamhet i Europa.

– Här finns yrkesskicklighet och utbildad arbetskraft som motvikt till de högre arbetskraftskostnaderna. Produkternas kvalitet kan garanteras på ett annat sätt än i billighetsländer. Men säkert finns det produkter som det inte längre lönar sig att tillverka i Europa.

Walls önskar ett tätare samarbete inom det europeiska facket och att man slog ihop sina krafter sådana gånger arbetstagarrättigheterna hotas på EU-nivå.

– Varför kunde man inte samtidigt i olika länder genomföra demonstrationer eller t.ex. ha samfällda upprop för olika länders arbetstagare.

På EU-nivå är lobbandet viktigt och den uppgiften ligger framför allt på de fackliga centralorganisationerna, säger Walls. Men fackförbunden borde höja profilen när det gäller att påverka den internationella opinionen.

Gemensamma spelregler

IDO:s anställda från olika länder träffas varje år på företagsrådets, EWC:s möte. Walls är vice huvudförtroendeman vid Ekenäsfabriken och Finlands vice representant i företagsrådet. Han anser att EWC är ett matnyttigt verktyg som ger kontakter och informationsutbyte mellan arbetstagare i olika länder.

Samarbetet kunde breddas, trots att Walls inte ser gränsöverskridande kollektivavtal som realistiskt.

– De europeiska länderna är så olika, bland annat levnadsstandarden och levnadskostnaderna varierar starkt. Men inom vissa frågor kunde arbetsvillkoren vara lika i olika länder, eller åtminstone kunde man införa minimivillkor som gällde alla. Ta till exempel arbetarskyddet och arbetstiderna, där kunde praxis samordnas, säger Walls.

Särskilt viktigt skulle det vara att harmonisera uppsägningsskyddet, anser han.

– I Finland har vi ett verkligt dåligt uppsägningsskydd jämfört med många andra länder i Europa. Det är för lätt och för billigt att göra sig av med sina arbetstagare och det borde man ändra på.

Walls menar att en princip som borde vara absolut är att arbetstagarna arbetar enligt arbetsvillkoren i det land där arbetet görs, oavsett hemland och arbetsgivare. Endast så kan lönedumpning stoppas. Fackförbunden och regleringen på EU-nivå har tillsvidare misslyckats med att säkerställa det.

Svårt att veta var besluten tas

I EWC-verksamheten på IDO ingår information om aktuella arbetsmarknadsfrågor på EU-nivå. Vi får bland annat information om direktiv som håller på att utarbetas, men det intresserar knappt de anställda, konstaterar Tomas Walls.

Det är nästan omöjligt att få igång en diskussion om EU i pausrummen på arbetsplatserna. För den vanliga människan är det svårt att begripa sig på EU:s beslutsfattande.

– Det är svårt att veta var besluten tas. Det känns som om man inte kunde påverka EU:s beslut, sammanfattar Walls.

Han anser att man i EU bör fokusera på de stora linjerna som att trygga konkurrenskraften och sysselsättningen i EU-länderna men också industri-, energi- och klimatpolitiken.

I Ekenäs skiner vårsolen från en klar himmel och havet glittrar mellan de gamla trähusen. Där vi vandrar i de idylliska gränderna känns globalekonomins problem och beslutsfattandet i EU väldigt avlägsna. Tomas Walls tror ändå att han tänker rösta i Europaparlamentsvalet den 7 juni.

PIRJO PAJUNEN
Översättning VIOLA EKSTEN
foto PATRIK LINDSTRÖM

Löntagaren 30.4.2009 nr 4/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)