. vane.jpg (302 bytes)

Nancy LökforsNancy Lökfors

Sommartid

pune.gif (67 bytes)  Dagarna blir längre och ljusare. Det är svårt att komma i tid i säng, ljuset gör att åtminstone jag inte inser vad klockan är utan väntar mig att det ska vara mörkt utomhus några timmar innan det är sängdags. Det är likadant varje år.

Det bästa med sommartiden är att det är ljust längre på kvällarna, man får mera gjort då. Vintertid, det som vi har i fem månader och som var den tid som gällde året runt i min barndom och ungdom, är mörk. Mörkt när man går till jobbet, mörkt när man kommer hem. I alla fall nästan hela tiden, vid övergången till vinter- respektive sommartid är det inte nermörkt.

Ni har väl annars alla redan lärt er den enkla regeln för hur man kommer ihåg att ställa om klockan vid dessa övergångar? Man ställer alltid klockan mot sommaren. När vi i höst igen får ställa om klockorna till vintertid, gäller en timme bakåt, mot sommaren. Om ett knappt år ställer vi fram klockarna, mot sommaren då också.

Sommartid betyder också att affärerna får hålla öppet alla söndagar som inte är kyrkliga helger i maj, juni, juli och augusti. Och inte heller på morsdagen. Det betyder att affärerna i regel har söndagsöppet den första, men inte den andra söndagen i maj. Undantaget är om första maj är en söndag — då är det stängt för vi firar det finska arbetets dag.

Det heter för övrigt öppettid på allmänsvenska. Ibland ser vi det längre öppethållningstider. Det ordet finns upptaget i finlandssvensk ordbok. Mitt datorprogram gillar det inte heller, utan markerar med rött streck att jag borde använda något annat ord.

Vad gör du annars då du börjar lyssna på radion eller titta på tv:n? Jag gissar att en del av oss öppnar radioapparaten eller televisionen. Så kan man också göra, men då borde man vara mekaniker och i färd med att reparera apparaten i fråga. Öppna radion i meningen att knäppa på den, sätta på den, är en finlandism.

När du har tittat eller lyssnat färdigt, så är det dags att stänga av eller knäppa av radion. På finlandssvenska brukar vi glömma det lilla ordet av vid stänga.

Kanske det är skäl att igen en gång påminna om att man håller öppet hus, när våra finskspråkiga landsmän har avoimet ovet.

Den finlandssvenska ordboken är lärorik. Jag slog upp den på måfå och det var bokstaven ö. Hur många av oss slänger något i ö-mappen? Jag brukar göra det. Men det förstås inte i Sverige, där talas det om runda mappen — efter formen på en del papperskorgar. Varför det heter ö-mappen på finlandssvenska och ö-mappi på finska vet jag inte. Min personliga tolkning har varit att man slänger något bland "övrigt skräp".

Våren har varit mer normal i år, men snart ska det väl bli dags att sätta fingrarna i mullen för alla oss med mer eller mindre gröna fingrar. Här är vi svenskspråkiga bättre utrustade än finnarna — vi har fem gröna fingrar på varje hand, de har bara tummen. "Viherpeukalo" heter ju motsvarande uttryck på finska.

Glad första maj! Har ni svenska gäster så får ni antagligen — om ni inte gjort det tidigare — förklara för dem att Glada vappen betyder Trevlig valborg.

Löntagaren 30.4.2009 nr 4/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 4/2009

-> Till första sidan LÖN 4/2009

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    EU-valet och
    arbetslivsfrågorna

runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda

Nancy håller låda
Sommartid

runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr