
M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Kål hör till de äldsta kända
grönsakerna som odlats. Växten har odlats i Norden sedan vikingatiden. De odlingsbara
kålsorterna kommer ursprungligen från vildväxande kål som härstammar från Asien. I
Norden har grönkålen varit känd sedan medeltiden och den krusbladiga grönkålvarianten
har odlats sedan några hundra år.
Grönkål är mycket rik på vitamin C och innehåller dessutom vitamin A, järn,
lutein och rikligt med fibrer. Lutein är ett näringsämne inom familjen karotenoider.
Den allra bästa källan till lutein är grönkål men samma karotenoider finns även i
andra färgstarka grönsaker; spenat, broccoli, majs och ärtor. Grönkålen har en skarp
kålsmak som mildras om kålen blir en aning frostbiten. Av den enkla anledningen kommer
grönkålen först under senhösten ut i handeln.
Grönkålen används i sallader, soppor, stuvningar och ugnslådor samt som dekoration.
Hittar du inte grönkål i butiken så ersätt den med spenat. Spenatsoppan värmer dig
också inombords i höstmörkret och en hemmalagad vältillredd soppa smakar gott. Oftast
är den också inhemsk. Prova utan fördomar!
Grönkålssoppa
4 portioner
500 g grönkål eller spenat
1 liten purjolök
4 msk olja
4 msk vetemjöl
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
4 hårdkokta ägg
Fräs kål eller spenat och purjolöksringar i oljan. Strö över vetemjölet och rör
om. Häll på vattnet och tillsätt buljongtärningar. Koka i 10 minuter och mixa sedan
soppan. Avrunda soppan med att röra ner crème fraiche. Avsmaka. Hårdkoka under tiden
äggen i 10 minuter. Servera dem som halvor till soppan. Servera gott rågbröd till
soppan.
Under hösten känns det som att man behöver lite extra vitamintillskott för att
orka. En god morgondryck som jag ibland tillreder under kvällen för att snabbt få i mig
på morgonen är denna vitaminbomb.
Morgondryck
2 grapefrukter eller grapejuice
250 g jordgubbar
2 bananer
Pressa saften ur grapefrukterna. Skala bananerna och skär dem i bitar. Lägg alla
ingredienser i en djup skål. Mosa dem med stavmixer. Häll upp i glas och servera till
frukost eller mellanmål.
FLER MATBITER
OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis
med broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj
med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
Varm
vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng
o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta,
Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa
och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill
med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten
på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor,
Lingonsmulpaj
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och Plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o Apelsinris
Kryddigt
lamm, örtvitlökspotatis o påskdessert
Gäddfärsbiffar
o valborgsfrestelse
Fisk i
örtpaket o rabarberkräm
Svampgratinerad
broccoli o blåbärspaj
Fylld
squash o bärtrifle
Äppel- och potatisgratäng o Bärgott
Löntagaren 5.11.2009 nr
9/09
|