. |
 |

M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Många av
oss har fått en riklig äppelskörd i år och då behövs alla knep för att få åtgång
på dem. Du kan baka äppelkaka men också gömma in äpplena i matlagningen. Surt
äppelmos är gott i många såser, på gröten och i desserten.
Äpplen och äppeljuice kan vara riktigt nyttigt. Forskning pekar på att den kan
skydda minnet och förebygga demens. Orsaken är att den är rik på vitaminer och
antioxidanter. Andra studier finns som binder äpplen till minskad risk för cancer och
hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom kanske äppel- och äppeljuice är bra vid astma.
Även om äpplen och äppeljuice är nyttigt är frukten inte särskilt rik på vitaminer
och mineraler. Däremot finns rikligt av antioxidanter och det är dessa man tror är
särskilt nyttiga hos äpplen.
Prova på den traditionella potatisgratängen och byt ut en del av potatisen mot
äpple. En ny och överraskande kombination som alla jag bjudit den åt tyckt: vad gott!
Äppel- och potatisgratäng
500 g mjölig potatis
3 äpplen
1 gul lök
2 msk smör
salt och peppar efter smak
2 ½ dl grädde
3 dl riven emmentalost
Grönsaksröra:
1 dl squash i strimlor
2 vitlöksklyftor
1 dl purjolök i skivor
1 dl paprika i strimlor
2 msk olja
2 dl tomatkross
Ställ ugnen på 200 grader. Skala potatis, äpple och lök och skär dem i skivor.
Smörj en eldfast form och varva potatis, äpple och lök. Strö lite salt och peppar
mellan varven. Häll över grädden och strö på riven ost. Ställ formen på nedersta
falsen i ugnen och grädda ca 40 minuter. Fräs under tiden grönsakerna lätt i lite
olja, häll på tomatkrosset och småkoka ca 5 minuter.
Servera med stekt eller rökt fisk, grönsaksröra och gott bröd.
Bärgott
2 msk smör
150 g havre- eller digestivekex
2 msk socker
2 ½ dl blåbär eller andra bär
½ dl socker
2 dl matlagningsyoghurt
några bär eller citronmeliss till dekoration
Smält smöret i stekpanna och blanda i kexsmulor och socker. Stek blandningen tills
den är spröd och jämn i konsistensen. Låt svalna. Strö ½ dl socker på bären och
rör om. Varva därefter bär och strössel i ett dessertglas.
Desserten är enkel, festlig och kan varieras med olika bär eller äpplen som får ett
snabbt uppkok innan de varvas med strösslet.
Dekorera desserten med en klick matlagningsyoghurt och citronmeliss.
FLER MATBITER
OCH LUNCHLÅDOR 
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis
med broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj
med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
Varm
vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng
o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta,
Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga
köttbullar med dipp, focaccia, varm sallad på quinoa
och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten
på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor,
Lingonsmulpaj
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och Plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o Apelsinris
Kryddigt
lamm, örtvitlökspotatis o påskdessert
Gäddfärsbiffar
o valborgsfrestelse
Fisk i
örtpaket o rabarberkräm
Svampgratinerad
broccoli o blåbärspaj
Fylld squash o bärtrifle
Löntagaren 1.10.2009 nr
8/09
|

 
|
|
 |
|