
M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Vad skall
vi äta i dag? Har du hört den frågan ställas tidigare när alla kommer hem från
skolan, jobbet eller fritidssysslan? Och dessutom skall middagen räcka till för mammas
lunchlåda. Jag hade själv turen att en kväll få basen till min följande dags middag
och lunchlåda då grannen droppade in på besök. Hon hade under armen med sig två
ordentligt stora squash, zucchini eller courgette, alla använda namn på kärt barn.
Fördelen med squashen
är att det finns otaliga sätt att tillreda den på. Du kan använda den i
grönsaksröra, soppa, som gratinerad, stekt eller grillad.
Du kan fylla squashen helt vegetariskt med fruktköttet från den plus svamp, purjo
eller lök, paprika, sojakross och lite vitlök samt kryddor. Eller så går det bra att
blanda i skinka i tärningar, köttfärs av nöt eller broiler. Fyllningen väljer du allt
efter smak och tycke. En släkting till gurkan som är värd att pröva på!
Fylld squash
4 portioner
1 stor squash
150 g purjolök eller gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
200 g skinka, köttfärs av nöt eller kyckling, sojakross eller svamp
3 msk olja
1 krm svartpeppar
timjan
salt
2 dl riven emmentalost
Dela squashen på längden. Gröp ur squashköttet försiktigt med en kniv och
finfördela det. Skölj purjon och skiva den fint. Skär paprikan i bitar. Fräs purjo,
vitlök, paprika och squashkött skilt för sig i olja.
Blanda ingredienserna till fyllningen och smaksätt den med svartpeppar, timjan och
salt. Fördela fyllningen i squashskalen och strö över riven ost. Gratinera i 225 grader
ca 20 minuter. Vill du göra måltiden mera mättande och mångsidig passar kokt potatis,
sallad och bröd bra som komplettering.
Bärtrifle
1 ½ dl hallon
1 ½ dl blåbär
1 ½ dl svarta vinbär
Sås:
2 dl svarta vinbär
2 msk vatten
ev. socker enligt smak
Varva bären i ett portionsglas, blåbär, hallon och svarta vinbär. Koka upp
vinbären till såsen i vattenmängden och låt koka några minuter. Mixa därefter såsen
och smaksätt efter egen smak med socker. Låt såsen svalna och fördela den över
bärportionerna.
FLER MATBITER
OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj
med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
Varm
vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng
o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta,
Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill
med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta med blåbärsgelé
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten
på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor,
Lingonsmulpaj med äppel
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och Plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o Apelsinris
Kryddigt
lamm, örtvitlökspotatis o påskdessert
Gäddfärsbiffar
o valborgsfrestelse
Fisk i
örtpaket o rabarberkräm
Svampgratinerad broccoli o blåbärspaj
Löntagaren 27.8.2009 nr
7/09
|