. vane.jpg (302 bytes)

Varierande praxis inför svininfluensan

  Förebyggande och vård
  Använd bondförnuft

pune.gif (67 bytes)  På arbetsplatserna borde man komma överens om regler
som man följer om svininfluensan eventuellt blir en epidemi,
säger expertläkare Illustration: KRISTIAN NIVALAKari Haring på FFC.

– Det borde räcka med ett meddelande till arbetsgivaren eller företagshälsovårdarens bekräftelse per telefon,
om man vill undvika rusning hos företagshälsovården.

Landets arbetsplatser bereder sig inför en eventuell influensaepidemi. Om i värsta fall 1,3 – 1,8 miljoner finländare insjuknar när influensan sprids epidemiskt är det otänkbart att de alla skall springa till företagshälsovård och hälsocentraler för att få sjukintyg.

– Det som behövs är sunt förnuft och flexibel praxis, för att inte belasta den redan nu trängda hälsovården i vårt land. Jag önskar att man på arbetsplatserna kan komma överens om en hållbar praxis beträffande sjukledigheterna. Det borde räcka om företagshälsovården bekräftar sjukledigheten per telefon och antecknar den, säger Kari Haring.

Finlands Näringsliv EK har på sina webbsidor gett arbetsgivarna rådet att låta företagshälsovårdaren, efter att ha bekräftat symptomen, bevilja sjukledighet med lön genom en skriftlig rekommendation, i det skedet då svininfluensan antar formen av epidemi.

Också kommunala arbetsmarknadsverket och Statens arbetsmarknadsverk planerar motsvarande rekommendationer.

Om sjukdomen blir långvarig kan FPA:s sjukdagpenning avbrytas. Om sjukdomen varar mer än tio vardagar betalar FPA dagpenning endast på basen av ett läkarintyg.

– Om arbetsplatsen godkänner företagshälsovårdarens intyg om sjukfrånvaro borde dokumentet finnas till handa också retroaktivt. FPA godkänner i allmänhet också hälsovårdares frånvarointyg, konstaterar Haring.

Rätt att komma till läkare

Haring påminner om att man inte skall gå sjuk på jobb, oberoende av vilken praxis beträffande sjukintyg som tillämpas på arbetsplatsen.

– Är man sjuk skall man inte arbeta. Under epidemin är risken att smitta ner andra stor. I lindriga fall räcker det att vårdas hemma och vila och sjukdomen botas då på en eller ett par veckor.

– Människor har ändå rätt att besöka läkare då de är sjuka. Det finns en risk för att företagshälsovården börjar begränsa läkarbesöken då de arbetar med alltför många patienter. Så skall det inte få vara. Var och en med symptom borde använda sitt sunda förnuft och överväga noga i vilket skede ett läkarbesök är nödvändigt, påpekar Haring.

Han säger att inte heller läkaren kan göra mycket mer än rekommendera vila och vård i hemmet.

Riskgrupper testas

Prov för att konstatera svininfluensa tas endast av sådana som tillhör riskgrupperna. Till dem räknas till exempel gravida och svårt sjuka.

Hur skall man då veta om man har svininfluensa eller bara normal höstinfluensa?

– Det kan man inte veta annat än genom provtagning. Svininfluensans symptom är likadana som säsonginfluensans: feber, huvudvärk, muskelvärk, hosta, ibland illamående och diarré. Också svininfluensans symptom varierar från lindriga till allvarliga, precis som vid en normal säsonginfluensa, säger expertläkare Haring.

Det som gör situationen exceptionell är att sannolikheten för att insjukna i svininfluensa och inte i vanlig säsonginfluensa är stor, om AH1N1 sprids epidemiskt.

I allra värsta fall kan viruset leda till döden.

– Alla influensavirus kan vara dödliga. Eftersjukdomar, såsom lunginflammation, försämrar redan existerande kroniska sjukdomar och de kan då få dödlig utgång. Dylika kroniska sjukdomar är exempelvis hjärtsjukdom, som kräver medicinering och nedsatt funktion i lever och njurar.

I EU-länderna förutspås svininfluensan leda till döden i 1,3 fall av tusen svårt insjuknade. Motsvarande prognos globalt är åtta döda per tusen svårt insjuknade.

LEENA SERETIN
Översättning: ASTRID NIKULA

 

lt-ylos.jpg (843 bytes)Förebyggande och vård

  • Skydda din mun och näsa och använd engångsnäsdukar när du hostar eller nyser, släng genast näsduken i skräpkorgen
  • Tvätta händerna med vatten och tvål eller rengör händerna med desinficerande våtdukar
  • Svininfluensan sprids såsom andra influensasjukdomar när man hostar och nyser eller genom handkontakt
  • Inkubationstid 1-7 dagar
  • De vanligaste symptomen är plötslig feber, halsont, hosta och snuva, möjligtvis också värk i lederna, huvudvärk, frossa och trötthet, ibland uppkastningar och diarré
  • Hemvård och vila vid lindrigare symptom, normala läkemedel som lindrar symptomen räcker
  • Till riskgruppen hör gravida kvinnor, barn under tre år och långtidssjuka såsom hjärtsjuka som kräver medicinering, lungsjuka eller människor med diabetes eller sådana som har kroniskt nedsatt funktion i lever eller njurar
  • En frisk vuxen tillfrisknar efter en eller två veckors sängvila och vård i hemmet
  • Den som har drabbats av svininfluensa kan också få normal säsonginfluensa eller insjukna i svininfluensa på nytt
  • Den populära beteckningen svininfluensa (A/H1N1v) kommer av att det nya viruset genetiskt påminner mest om influensavirus hos svin

Källa:
Institutet för hälsa och välfärd
www.thl.fi

 

lt-ylos.jpg (843 bytes)Använd bondförnuft

pune.gif (67 bytes)  Inom servicesektorn bereder man sig kanske bättre än i andra branscher inför svininfluensan. Arbetarskyddsfullmäktige Jouni Suomalainen på Sokotel Oy (Hotellen inom Sokos Radisson Blue) i huvudstadsregionen säger att det inte råder någon panik bland personalen, men viruset är ändå ett dagligt samtalsämne.

– Arbetarskyddskommittén sammanträder i september och behandlar ärendet. Till dess lever vi med samma direktiv som under fågelinfluensan nyligen. Handhygienen är a och o. I personalens wc-utrymmen finns det redan flaskor med desinfektionsmedel.

Inom Sokotel-kedjan tillämpar man direktivet att det för tre dagars sjukfrånvaro räcker med företagshälsovårdarens rekommendation.

– För att bli frisk från svininfluensa krävs det en vecka eller två och vi kommer att få nya sjukfrånvarodirektiv senare. En sådan atmosfär råder nog här att också cheferna får använda sunt bondförnuft, så att inte alla med symptom skall behöva springa hos företagshälsan. Huvudregeln är att man inte skall komma på jobb och smitta ner andra, säger Suomalainen.

Smittorisken är stor inom serviceyrkena, eftersom också kunderna kan sprida influensan.

– Om en kund hostar och nyser kan vi ingenting göra. Det viktigaste är att ta hand om sin egen hygien. Om man har god grundkondition och –hälsa minskar smittorisken.

 

Löntagaren 27.8.2009 nr 7/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)