. |
 |
 M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Varma soppor, mustiga och mättande grytor hör traditionellt till den kalla
vintern. Och visst värmer de kropp och själ när man kommer kall och frusen hem. Du kan
laga köttgryta i gjutjärnsgryta, i lergryta eller i traktörpanna om det är den enda
gryta/panna du har.
Rotsakerna behöver inte absolut vara de som står i receptet. Det blir ofta
ett överraskande och gott resultat om man tager vad man haver i kallskåpet. Vitkålen
är nu billig och dessutom väldigt nyttig vardagsmat som innehåller bl.a. järn och
C-vitamin, som gör att järn absorberas bättre från kött och grönsaker.
 Rotsaksgryta med nötkött
4 portioner
300 g nötstek
50 g vitkål
1 morot
50 g rotselleri
50 g kålrot
1 gul lök
3 msk rybsolja
1 krm svartpeppar
2 msk sojasås
ev. salt
Skär köttet i strimlor. Skala och strimla rotsakerna och vitkålen. Börja med att
bryna köttet i grytan. När köttet får färg tillsätts vitkål, rotsaker och lök.
Låt allt ytterligare steka en stund. Smaksätt med svartpeppar, sojasås och ev. salt.
Rotsaker, kål och lök smakar i sig självt bra och ger tillräckligt med smak åt
anrättningen. Servera gärna hela kokta speltkorn till grytan.
Kokta speltkorn
Hela speltkorn kokar snabbare mjuka om de blötläggs i vatten i kylskåpet över
natten eller dagen. De behöver i regel koka ca 5070 minuter, beroende på hur
länge de blötlagts. Läs i övrigt anvisningen på förpackningen.
Äppelgott är gott, snabbt och enkelt att tillreda. För många av oss, mig själv
inräknad blir det ibland äpplen som börjar se lite skrynkliga och torra ut. Då brukar
jag skala dem och på ett enkelt sätt men med utmärkt smak som resultat tillreda
följande dessert.
Äppelgott
4 portioner
4 äpplen
1 msk smör
1 tsk kardemumma
2 msk farinsocker
Till servering:
Yoghurtkräm
2 dl naturell yoghurt
1 msk honung eller annat sötningsmedel
1 tsk kardemumma
Stek de skalade och i klyftor skurna äpplena i smöret. Strö över farinsocker och
kardemumma. Vänd på äppelklyftorna med jämna mellanrum tills de känns nätt och
jämnt mjuka. De skall inte vara övermjuka.
Smaksätt den naturella yoghurten med honung och kardemumma. Klicka krämen
över äppeldesserten vid servering.
FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, fylld
paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o bärcocktail
Ugnsbakad potatis, caesarsallad,
äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis
med broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj
med rökt fisk & rabarberkräm med jordgubbar
Varm
vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng
o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o fruktsmoothie
Wrap o citronlax
o pastasallad
Ost- och kycklingpaj, plättrulle
Sommarsallad
o rabarberpaj
Svampfylld zucchini o lingonpaj
Kålgryta,
morotssemlor o äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa
och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill
med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten
på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, marinerad broccoli, snabba havresemlor,
lingonsmulpaj
Svamprisotto o äppelkompott
Älgköttbullar, palsternacksmor o mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o apelsinris
Kryddigt
lamm, örtvitlökspotatis o påskdessert
Gäddfärsbiffar
o valborgsfrestelse
Fisk
i örtpaket o rabarberkräm
Svampgratinerad
broccoli o blåbärspaj
Fylld
squash o bärtrifle
Äppel- och potatisgratäng o bärgott
Grönkålssoppa o morgondryck
Jullax, örtsås o röd- och vitkräm
Laksoppa, pannkaka o bärkvark
Löntagaren
25.2.2010 nr 2/10
|

 
|
|
 |
|