. vane.jpg (302 bytes)

Ung i facket

pune.gif (67 bytes)  Unga är visst intresserade av facket. Den stereotypa bilden av facklig verksamhet som något avtynande, en sakta förgubbande aktivitet, håller inte streck. Verkligheten är mångsidigare än så.

Det pågår ett generationsskifte på arbetsplatserna och inom fackförbunden. Många unga förtroendemän har tagit sig an intressebevakningen de senaste åren. Förbundens ungdomssektioner kan på många håll, som vi visar i detta nummer, ståta med aktiviteter som engagerar unga.

"Ungas intressen behöver idag
verkligen bevakas — på alla plan."

Det betyder inte att situationen är oproblematisk. För det finns också exempel på motsatsen. Men det visar att möjligheter finns, det gäller bara att ta vara på dem.

Då gäller det t.ex. att bemöta de unga som söker sig till facklig verksamhet på ett sätt som gör att de finner det lockande och meningsfullt att engagera sig vidare. Det kan inte vara övermäktigt att sätta sig in i hur unga tänker, att visa intresse för de tankar och åsikter de framför. Det kan till och med vara hälsosamt att tvingas tänka i andra banor än man gjort de senaste tjugo åren. Om unga säger att de inte fattar den jargong eller det interna gnabb som präglar ett fackligt möte är det inte nödvändigtvis de unga det är fel på.

Kommunikationen är ett viktigt område att satsa på. Här har de unga mycket att ge. Låt för all del, bästa fackföreningsaktivister, de unga visa vad de går för när det gäller informationsförmedling och användande av nya medier. Man behöver inte kasta gamla beprövade metoder i sopkorgen för att man tar nya i bruk. Men det gäller att hålla sinnet öppet för de möjligheter dagens telefoni och internettjänster erbjuder.

Intressebevakningen är och förblir kärnan i fackets verksamhet. Och ungas intressen behöver idag verkligen bevakas — på alla plan.

Ta bara en sån sak som sysselsättningen. Ungdomsarbetslösheten var enligt de officiella siffrorna för fjolåret uppe i 21,5 procent. En femtedel av alla unga går utan jobb! Och vad är då det stora diskussionsämnet i samhället? Jo hur man skall få folk att jobba några år till innan de går i pension. Givetvis är det viktigt det också, men om man jämför effekten av att en människa arbetar ett par år mer, och betalar mer pensionsavgifter, med att en ung människa antingen slussas in i arbetslivet och betalar pensionsavgift i 40 år eller stöts ut och aldrig kommer in i en ordentlig arbetskarriär, är det väl ingen tvekan om vad som är det angelägnaste att satsa på.

Samma gäller snuttarbetet. Om arbetskarriären består av en räcka arbetssnuttar med kortare och längre perioder av sysslolöshet emellan är det inte mycket bevänt med pensionsinförtjäningen. För att inte tala om hur det påverkar arbetsmotivation och -engagemang.

Detta påpekat bara för att visa att diskussionen om "strukturella problem" skulle må bra av att vidgas något. Inte minst ur ungas sypunkt.

HANS JERN

 

Löntagaren 25.2.2010 nr 2/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)