. vane.jpg (302 bytes)

En fungerande metod för att höja den ålder då finländarna i genomsnitt de facto går i pension är att få ner antalet invalidpensioner. Det förutsätter att företagshälsovården lyckas stöda arbetsförmågan på ett brett plan och att arbetsgivarna förbinder sig att främja arbetshälsan på arbetsplatserna.

Arbetsförmågan avgörande

pune.gif (67 bytes)  Målsättningen att förlänga finländarnas arbetskarriärer i snitt ställer fokus på invalidpensionerna. Enligt Pensionsskyddscentralens uträkningar skulle finländarna arbeta i snitt ett år längre än nu, om man kunde halvera antalet nya invalidpensioner.

Ifjol tvingades 23 900 personer att gå i invalidpension på grund av arbetsoförmåga, och den genomsnittliga pensioneringsåldern för dem var 52 år. Samtidigt gick den första stora årskullen i ålderspension, de var 40 600 personer. De gick i pension som 63-åringar i genomsnitt. Ännu ett år tidigare, år 2008 var antalet personer som gick i ålderspension bara aningen fler än de som gick i invalidpension.

Arbetsmarknadsorganisationerna anser att man på arbetsplatserna kan göra betydligt mer än hittills för att arbetstagarna skall må bra och orka bättre. Organisationernas gemensamma arbetsgrupp lämnade i slutet av januari in sina förslag till hur människor kan stanna kvar längre i arbetslivet. Målsättningen är att finländarna år 2025 skall lämna arbetslivet tre år senare i snitt, eller vid cirka 63 års ålder.

Kommitténs enhälliga förslag är ett digert paket med åtgärder, vilkas effekt har ifrågasatts öppet i debatten den senaste tiden. Arbetsgruppen själv beräknar att åtgärderna skulle förlänga tiden i arbetslivet med ett drygt år. Enligt arbetsgruppens löntagarrepresentanter är detta kombinerat med effekterna av pensionsreformen 2005 tillräckligt för att uppfylla målet att höja pensioneringsåldern med tre år.

Effekterna följs upp

Man vill att arbetsgruppens förslag skall förverkligas rimligt snabbt och förslagens vidareberedning har redan kommit i gång i olika arbetsgrupper.

– Målet är att gå fram så att vi redan under innevarande år och nästa år kan börja genomföra åtminstone en del av de föreslagna åtgärderna, säger FFC-chefen för utbildnings- och arbetskraftsfrågor, Saana Siekkinen, en av de två sekreterarna i arbetslivskommittén.

Arbetsmarknadsorganisationerna har enats om att noggrant följa upp verkställandet och effekterna av sina förslag. Sin egen bedömning av metodernas effekter gör också industriländernas samarbetsorganisation OECD på regeringens begäran.

Arbetsgruppernas förslag har buntats ihop i fyra åtgärdspaket: förbättring av företagshälsovårdens täckning och effektivitet, tidigt ingripande i problem med arbetsförmågan, åtgärder som främjar arbetshälsan på arbetsplatserna och förbättring av utbildningsmöjligheterna i arbetskarriärens början och under dess förlopp.

Särskild uppmärksamhet skall fästas vid att förbättra situationen för dem som arbetar på små arbetsplatser och i atypiska anställningar. Man strävar efter att det skall vara lätt att få tag på information om arbetshälsa och arbetsförmåga och att också de som har korta anställningar skall få rätt till regelbunden företagshälsovård.

Det finns mycket att förbättra i företagshälsovårdens täckning. Enligt FFC:s beräkningar står en halv miljon finländare i arbetsför ålder, inklusive företagare, helt utanför företagshälsovården.

Mera förebyggande

Till hjälp för små arbetsplatser önskar kommittén en handlingsmodell för företagshälsovården, som alla kommuner kan erbjuda. Man skulle bland annat definiera på vems ansvar det är att arrangera företagshälsovård i långa underleverantörskedjor och hyrarbete.

Kommittén anser också att det nationella hälsoarkiv som grundas skall instrueras att följa med den arbetsföra befolkningens hälsa. Vidare önskar den att de lagstadgade hälsogranskningarna vid anställning och med vissa intervaller skall utföras regelbundet oberoende av bransch och anställningens längd. Också de arbetslösa bör fås med i de regelbundna arbetshälsoundersökningarna. I t.ex. sysselsättningsprogrammen kunde man införa en utvärdering och uppföljning av den arbetslöses arbetsförmåga.

– Om vi skall få invalidpensionerna att minska måste vi gripa in redan i ett tidigt skede när arbetstagarnas hälsa och arbetsförmåga börjar försämras. Målet skall alltid vara att man också efter långvarig sjukfrånvaro återvänder till arbetet, säger Saana Siekkinen.

Kommittén för fram en s.k. morot, som innebär att FPA kräver att företagshälsovården tillsammans med arbetstagaren och arbetsgivaren efter en sjukfrånvaro på över 90 dagar skall kartlägga arbetstagarens möjligheter att återgå till arbetet.

Kommittén understöder Satakommitténs förslag om att företagshälsovård som satsar särskilt på förebyggande arbete skall ersättas enligt den högre nivån på 60 procent.

Arbetshälsa i samarbete

Verksamhet som syftar till ökad ork i arbetet och bevarande av arbetstagarnas arbetsförmåga vill man också få med i systemet för samverkan på arbetsplatserna. Arbetsgruppen föreslår att arbetarskyddets tillsynslag kompletteras så att man bland de ärenden som behandlas under samarbetsförfarandet införlivar verksamheter och program som stöder orken i arbetet.

Saana Siekkinen säger att detta skulle göra det möjligt för förtroendemännen att lyfta fram arbetshälsofrågor, såsom exempelvis arbetstiden, på det gemensamma förhandlingsbordet.

Kommittén föreslår att Arbetarskyddscentralen grundar ett servicecenter för arbetshälsa som kan betjäna i synnerhet små arbetsplatser och vars uppgift är att erbjuda praktiska redskap och tjänster som konkret främjar arbetshälsan på arbetsplatserna.

Servicecentret skulle erbjuda redskap och råd för att genomföra bland annat hälsosammare skiftarbetssystem, nya metoder för att organisera arbetet, åldersprogram och en bättre ledningskultur på arbetsplatserna.

Forskning har bevisat att arbetshälsan främjas av möjligheten att förbättra sina yrkesfärdigheter och känslan av att behärska sina egna arbetsuppgifter tillräckligt väl. Arbetsgruppen vill därför påskynda verkställandet av de förslag som ingår i en totalreform av den yrkesinriktade vuxenutbildningen, för det underlättar studerandet vid sidan om arbetet.

Studieplats till de unga

Arbetsgruppen föreslår också åtgärder för att snabbare få in de unga i arbetslivet. Samverkan mellan utbildning och arbetsliv måste fördjupas på alla utbildningsstadier. Behovet av arbetskraft i olika branscher borde kunna förutses bättre än hittills, för att få antalet utbildade och kompetenta att bättre svara mot verkliga behov. Det skulle också lindra arbetslöshet och utslagning bland de unga.

Arbetsgruppen understryker vikten av att samtliga som går ut grundskolan skall säkras en plats i antingen gymnasium, yrkesinriktad utbildning, tionde årskurs eller arbetsverkstad. Dessutom bör kommunerna utse en myndighet som ansvarar för handledningen av de unga.

Arbetsgruppen vill bland annat genom studiehandledning också få ner antalet studerande som avbryter skolgången och den vill påskynda inledningen av studier på hög nivå genom en utveckling av den branschvisa gemensamma intagningen.

Längre arbetskarriärer

För ett år sedan backade regeringen från sitt beslut att höja pensionsåldern till 65 år. I det sammanhanget kom man överens om att arbetsmarknadsorganisationerna skall finna metoder med vilka man på riktigt kan förlänga arbetskarriärerna med tre år fram till år 2025.

Två arbetsgrupper eller kommittéer fick uppdraget att finna metoderna. Arbetslivskommittén lämnade sitt enhälliga betänkande i slutet av januari, men pensionskommittén förblev oenig.

FFC har understrukit att man inte kan förlänga arbetskarriärerna genom att försämra pensionsförmånerna eller minska arbetslöshetsskyddet.

FFC:s ståndpunkter i vardera frågan kan läsas på www.sak.fi/tyourat.

PIRJO PAJUNEN
Översättning: ASTRID NIKULA

 

Löntagaren 25.2.2010 nr 2/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)