. vane.jpg (302 bytes)

Nancy LökforsNancy Lökfors

Slussar in i och
ut ur arbetslivet

pune.gif (67 bytes)  Så har den då startat för fullt, avtalsrörelsen. Först ut med att nå avtal för en större grupp var den kommunala sektorn. Först ut med strejkhot var AKT — transportfacket.

Och när avtalsrörelsen börjar, då börjar också förvirringen i medierna. Så jag upprepar: arbetsavtal ingås mellan en enskild arbetstagare och arbetsgivaren. Arbetsavtalet innehåller uppgifter om bland annat vilket kollektivavtal som tillämpas. Arbetsavtal heter työsopimus på finska, medan kollektivavtal heter työehtosopimus. Det längre finska ordet motsvaras av det längre svenska ordet. I kollektivavtalet fastställs arbetsvillkoren inom en bransch, såsom arbetstider, löner, tillägg.

Det som sker i en avtalsrörelse är att parterna på arbetsmarknaden förhandlar om kollektivavtal. I praktiken går det till så att branschförbunden för arbetstagare respektive arbetsgivare förhandlar.

Denna vinter har vi framför allt här i södra Finland fått skåda snömassor i sådan mängd att jag var betydligt yngre och vigare när det senast inträffade. Det finns uppgifter om att vi nu har mer snö än någonsin. Ett är säkert, så här lång period med minusgrader minns jag inte sedan min ungdom. Monstervintern skrev Hufvudstadsbladet om, i skämtteckningar gräver folk fram bilar ur snödrivorna och suckar "Fel igen!".

Snön till trots — det är ju underbart ljust tack vare den — blir det vår en dag. Och sedan sommar och med den sommarjobbarna. Tyvärr kommer antagligen en del av skolungdomarna och kanske lite äldre ungdomar också att igen gå på en nit med sitt sommarjobb.

Kolla att dina ungdomar vet att de ska ingå ett arbetsavtal, helst skriftligt, då råder det ingen tvekan om vad man kom överens om. Det gäller att avtala om lön, om arbetstider, om ersättningar för kvällsarbete, lördagsarbete, söndagsarbete och för eventuell övertid. De ungdomar som är över 18 har också rätt till nattarbetstillägg — de yngre får inte arbeta på natten.

Och när anställningen slutar ska ungdomarna får semesterersättning, alltså ersättning för den semester de arbetat in, men som det inte är kutym att ta ut under semestervikariat.

Jag önskar uppriktigt att många ungdomar ska få jobb, både över skollovet och för längre tid för dem som är klara med sina studier. Vem ska betala våra pensioner om ungdomarna aldrig får en fot in i arbetslivet? Arbetslösheten bland unga under 25 år är 22 procent — det är mer än var femte ungdom!

Samtidigt håller regeringen på och talar bara om att vi ska stanna längre i arbetslivet. Gärna det, för den som orkar. Men se först till att ungdomarna slussas ut i förvärvsarbete, annars finns det risk för att arbetslösheten i den generationen blir permanent.

Låt oss som är äldre behålla möjligheten till pensionsslussen (eläkeputki) om det går så illa, att vår arbetsgivare säger upp oss.

 

Löntagaren 25.2.2010 nr 2/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 2/2010

Till första sidan LÖN nr 2/2010

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Unga undviker
    gubbavdelningar

runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Språklåda

Nancy håller låda
Slussar in i och ut ur arbetslivet

runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr