. |
 |
 M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Laken fiskas mest under den kalla årstiden. Enligt ett gammalt talesätt är
den god att äta bara under de månader som har bokstaven r i namnet, alltså i praktiken
blir det januari, februari, mars och april under vårvintern. Lake är för många
vårvinterns stora smakupplevelse i en eller annan form. Laken är en mager fisk som hör
till torskfamiljen. Laken måste flås innan den anrättas eftersom skinnet är mycket
segt och hårt. Har du lyckan att få romlake så ta absolut tillvara rommen. Töm romsäckarna
och djupfrys rommen. Tina upp den och blanda med salt, peppar, hackad lök och crême
fraiche. Lägg kaviaren på en rågbrödsskiva och njut. Laken är god som stuvad, till
gryta och soppa. Bäst hittar du lake i handeln på torg och större matmarketar om du
inte själv fiskar i lämpliga vatten.
Laksoppa
1 kg flådd, rensad lake (torsk går ifall du inte får tag i lake)
1 stor morot
1 purjolök
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 msk vetemjöl
6 dl fiskbuljong
6 dl mjölk
6 potatisar
salt
hela vit- och kryddpepparkorn
2-3 lagerblad
2 msk finhackad dill
Skär laken i 2-3 cm tjocka bitar. Skala och finhacka rotsakerna. Skala potatisarna och
skär dem i stora tärningar. Koka upp buljongen, lägg i rotsaker, potatistärningar och
kryddor. Låt koka ca 10 minuter. Lägg i lakbitarna och låt allt koka ytterligare 10
minuter. Blanda mjölet i mjölken och avred soppan med blandningen. Låt koka 5 minuter
och strö till sist dillen över. Servera färskt gott bröd till soppan.
Pannkaka
Till en 1 stor plåt (60 cms ugn)
1 l mjölk
2 dl speltmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
¼ tsk salt
4 ägg
Mät upp mjöl och salt i en skål. Vispa ner mjölk och ägg lite i sänder i smeten.
Låt smeten stå minst 15 minuter. Smält några matskedar smör i långpannan och häll
därefter i pannkakssmeten.
Smeten passar också bra till plättar i olika storlek, små eller stora.
Det är bra att efter allt frosseri av juldelikatesser igen ta en titt i
frysen och använda eventuella bär som gömmer sig där. Du kan servera bär, sylt eller
bärkvark till pannkakan/plättarna.
Bärkvark
2 dl kvark
2 dl vispgrädde
3 dl bär (t.ex. hallon, blåbär, vinbär)
Vispa grädden till skum och rör ner kvark och mixade bär. Dekorera med några hela
bär.
FLER MATBITER
OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis
med broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj
med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
Varm
vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng
o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta,
Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa
och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill
med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten
på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor,
Lingonsmulpaj
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och Plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o Apelsinris
Kryddigt
lamm, örtvitlökspotatis o påskdessert
Gäddfärsbiffar
o valborgsfrestelse
Fisk
i örtpaket o rabarberkräm
Svampgratinerad
broccoli o blåbärspaj
Fylld
squash o bärtrifle
Äppel- och potatisgratäng o Bärgott
Grönkålssoppa o morgondryck
Jullax, örtsås o röd- och vitkräm
Löntagaren
28.1.2010 nr 1/10
|

 
|
|
 |
|