. |
 |
 M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Julmat
är något helt speciellt. När man säger jul, säger man nästan alltid julmat i samma
andetag. För många av hos hänger mycket av julstämningen ihop med att vi får äta god
julmat som gärna portioneras ut i lämpliga doser under hela julhelgen.
Vi har en lång räcka klassiker bland julmaten som för många är ett
måste men allt flera väljer gärna ett lättare alternativ. För dem passar jullax med
mycket grönt utmärkt.
Desserten är en gammal klassiker i modern version där jag inte kokar
rödkrämen utan bara mixar färska bär i julens röda färg. Den här gången blir det
jordgubbar som är både vackra, vitaminrika och juliga.
En Fridfull Jul!
 Jullax
600 g lax
2 msk citronsaft
salt
½ dl dill
400 g rotselleri och morot
1 purjolök
2 dl röda linser
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
körvel, gräslök
salt, peppar
Skölj, skala och skär morot och rotselleri i strimlor. Koka de röda linserna enligt
anvisningarna på förpackningen, men koka endast ca 5 minuter, inte hela koktiden. Skölj
purjolöken och skär den och den skalade vitlöken i skivor. Värm stekpannan, tillsätt
oljan och grönsakerna. Blanda om hela tiden då du lätt fräser vegetabilierna.
Häll grönsakerna i en ugnsfast form. Krydda fisken och lägg den med skinnsidan
uppåt ovanpå grönsakerna. Grädda i 200 grader C ca 30 minuter.
Örtsås
150 g matlagningsyoghurt
citronsaft
gräslök
körvel
vitlök
Blanda ihop alla ingredienser till såsen och avsmaka den.
Servera kokt potatis, sås, citronklyftor och kokta ärter till fisken.
Röd- och vitkräm
Vitkräm:
8 dl mjölk
1 dl majsstärkelse
1-2 msk socker
3 tsk vaniljsocker
Röda lagret:
6 dl djupfrysta eller färska jordgubbar
Börja med att ta fram jordgubbarna från frysen att smälta. Vispa samman
majsstärkelse och mjölk och låt koka minst 3 minuter under omrörning. Häll upp
vitkrämen för att svalna i portionsskålar eller i en stor glasskål. Mixa jordgubbarna
och lägg dem ovanpå vitkrämen när den svalnat. Dekorera med jordgubbar och/eller
citronmeliss.
FLER MATBITER
OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis
med broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj
med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
Varm
vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng
o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta,
Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa
och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill
med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten
på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor,
Lingonsmulpaj
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och Plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o Apelsinris
Kryddigt
lamm, örtvitlökspotatis o påskdessert
Gäddfärsbiffar
o valborgsfrestelse
Fisk i
örtpaket o rabarberkräm
Svampgratinerad
broccoli o blåbärspaj
Fylld
squash o bärtrifle
Äppel- och potatisgratäng o Bärgott
Grönkålssoppa o morgondryck
Löntagaren
10.12.2009 nr 10/09
|

 
|
|
 |
|