Gröt och kaffe
Av de 95 arbetstagarna är det ett femtiotal som äter hos Ahola. De övriga har
matsäck med, eller besöker personalrestaurangen på området. Det finns till och med de
som skippar lunchen helt och hållet.
Till de sistnämnda hör Maria Vuori som håller arbetsbarackerna snygga.
Jag äter bröd och kaffe hemma, någon gång gröt. Här på jobbet köper jag
på morgonen en varm smörgås.
Maria Vuori kvitterar lunchen och pauserna med kaffe och känner sig inte trött
på den här dieten.
Man håller paus om man hinner. Jag äter sen när jag är trött, förklarar
Vuori.
Viljar Rauniste äter gärna på Neste Oils restaurang när han har tid.
Ibland äter jag mellanmål, yoghurt. Hemma på morgonen äter jag gröt och
dricker kaffe. Men när det är bråttom äter jag ingenting, avslöjar Rauniste. Inte
heller han medger någon trötthet de gånger han inte äter.
Jag tar en pizza på väg hem om jag känner mig trött.
Kryddor och olja
Jag använder rypsolja till stekning och också annars. Så är jag generös med
kryddor, aromsalt och buljongtärningar. Kunderna får själva salta maten extra om de
vill, berättar Anita Ahola.
Ahola berättar att det har skett en förändring i matvanorna i år.
Arbetarna vill ha lättare mat. Orsak till förändringen är enligt Ahola att man
övergick från en timmes till en halv timmes matpaus. Arbetarna hinner helt enkelt inte
äta så stora portioner.
Oberoende av ålder är pastarätter och frestelser alltid pop.
Soppan kostar fem euro, stadigare mat sex och femtio. Karlarna tar med sig maten till
barackernas socialutrymmen och äter där. Barackerna är utrustade med kylskåp och
mikrovågsugn för de egna matsäckarna.
Ackord och pauser
I ackordarbete, när man göra långa dagar utomhus, är det viktigt med mat.
Arbetsdagen är från sju på morgonen till sju på kvällen. Vädret blir en större
utmaning till vintern.
Om vintern är det viktigt med varm mat. Jag tycker om maten vi serveras här.
Matpausen bryter dessutom arbetsdagen så lämpligt, konstaterar arbetsledaren, montör Tapio
Ruotsila.
Ruotsilas montörskollega Iisakki Jokitalo räknar inga kalorier.
Jag lät mäta kroppens fettinnehåll och sköterskan uppmanade mig att gå och
äta!
I allmänhet har jag mat med hemifrån. Eftersom jag har familj får jag
mångsidig mat hemma. Men kaninfoder äter jag nog ganska lite av, medger Jokitalo.
Vardera äter ordentligt på morgonen. Morgonmålet består av bröd, ägg, saft och
kaffe. Där Jokitalo gärna dricker mycket kaffe är Ruotsila inte alls övertygad om
kaffets förtjänster.
När man jobbar ackord, blir det då av att ta paus överhuvudtaget?
Nog har vi lärt oss att pausa, intygar Ruotsila.
Senast när gänget försvinner runtomkring en inser man att det är dags att ta
paus, skrattar Iisakki Jokaitalo.
TIINA TENKANEN
Översättning: ASTRID NIKULA
Foto: ISMO HENTTONEN