Förr var jag ackordarbetare och åt på ackord, berättar Kari Koski, chaufför
för Stenvallbolagen och förtroendeman. Drygt fyrtio år vid ratten går snart mot sitt
slut.
Det tunga jobbet och levnadsvanorna har satt sina spår, nu lider
Koski av diabetes, typ två.
Lätt kan vara gott
Under Kari Koskis långa karriär har han bland annat kuskat kvartssand från Nilsiä
till Hyrylä. Det tunga jobbet har satt spår i hans hälsa. Sedan han fick diagnosen
diabetes har hans syn på arbete och mat förändrats.
Åtminstone borde den ha ändrat, suckar han.
Koski började promenera och cykla på rekommendation av sin läkare. Nu borde han
fästa uppmärksamhet vid vad han slevar i sig. För säkerhets skull har han alltid med
sig egna smörgåsar.
Man måste äta regelbundet, annars sjunker blodsockret för lågt. Sallad äter
jag alltid när jag får en chans. Jag gillar groddar!
Skönt att få stiga ur bilen
Kari Koskis chaufförskollega från Lassila-Tikanoja, Jere Pulska, tillhör den
unga generationen. Pulskas morgon börjar med kaffe och det fortsätter han dricka dagen
lång.
Te kan aldrig ersätta kaffet, säger han.
Jere Pulska har inte lagt märke till att någon mat skulle vara särskilt tröttande.
Äter man stora mängder blir man trött förstås.
Tröttheten blåser bort när man kommer till avstjälpningsplatsen för att lossa ett
lass. Man blir pigg av att jobba på.
Favoriter
Pulska äter gärna fisk, soppor och frestelser. Till mellanmål tar han till exempel
rågbröd och uppskärningar, blåbärssoppa och yoghurt. I servicestationernas pausrum
blir det ofta mikrovärmd mat.
Smärtgränsen går vid åtta euro för en riktigt tillredd matportion, säger
Pulska.
Soppa får man ännu för fem euro, därför blir det ofta soppa, konstaterar Kari
Koski.
Makaronilåda hör till favoriterna för bägge chaufförerna.
Ugnskorv är också gott och siskonkorvsoppa. Men snålsoppa är till och med
bättre än ugnskorv, säger Koski.
Bort med snabbmaten
Koski och Pulska har tillsammans med AKT:s organisations- och utbildningssekreterare Esa
Tuominen besökt det finska nyländska yrkesinstitutet och talat med blivande
chaufförer.
Alkohol har vi talat om, men inte så mycket om mat, berättar Tuominen.
Var och en måste få gå sin egen väg när det gäller födan.
Arbetshälsoinstitutets och AKT:s gemensamma kampanj Pigg vid ratten syftar till att
chaufförerna skall vara så alerta som möjligt i trafiken. Det här blir möjligt om
chaufförerna börjar kräva hälsosammare mat av restaurangerna längs med vägen och på
servicestationerna. I motsvarande grad bör restaurangerna aktivt erbjuda hälsosam mat.
Det här är inte en generationsfråga. Den äldre generationen äter gärna korv och
potatis där de yngre käkar pizza och hamburgare, berättar AKT:s
arbetarskyddssekreterare Pertti Sulasalmi.
TIINA TENKANEN
Översättning: ASTRID NIKULA
Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN
Företagshälsoläkaren har
uppmanat mig att äta mera, säger hårfrisörskan-barberaren Marika Haponen, som
ansvarar för frisörssalongen på HairStore i Kampen i Helsingfors.
Det händer att jag glömmer att äta. Om jag inte är hungrig så håller jag ingen
matpaus.
HairStores huvudkontor sänder varje arbetstagare en arbetsturslista som inkluderar
mat- och andra pauser. Listan innehåller också kundreservering. Pauserna är utsatta så
att bara två av femton arbetstagare har paus samtidigt. Därför blir det heller inte
trångt i det lilla pausrummet.
Helst äter jag lite men ofta. På det sättet hålls jag pigg hela arbetsdagen.
Jag har med mig yoghurt, äppel och en sallad. Leverlåda äter jag för att inte
järnvärdena skall sjunka i blodet.
Haponen anser att kötträtter gör en trött. Inom kundtjänst kan man inte visa
trötthet eller dåligt humör, och när man äter lätt orkar man bättre. På fritiden
äter hon nog kött.
Jag har möjlighet till en
tio minuters paus per dag, om vi har tillräckligt med personal, berättar
barnträdgårdsläraren Asta Myllylä, som handhar 3-5-åringar på ett daghem i
Vik.
Vi är tre vuxna per 22 barn. Vi äter med barnen och övervakar och
hjälper dem och är samtidigt deras förebilder vid bordet. Vi har tio minuter egen tid
per arbetsdag, en kaffepaus som vi kan hålla i vårt pausrum. Men om det finns för lite
personal på plats får man lov att dricka kaffet på stående fot i barnens utrymmen.
Asta Myllylä menar att man väl hinner få i sig maten under matpausen, som varierar i
längd, beroende på vad som serveras. Matron kan det däremot vara lite si och så med.
Det blir lite så att man slevar i sig maten, oberoende av om man är på jobb.
Äter man annanstans märker man ju hur rofyllt det kan vara att äta, skrattar Myllylä.