Var och en har rätt till hälsosam mat och till kunskap om den, säger förhandlande
tjänsteman Sirpa Sarlio-Lähteenkorva på social- och hälsovårdsministeriet.
Uppföljnings- och utvecklingskommittén för massbespisning, vars ordförande
Sarlio-Lähteenkorva är, har gjort upp nya direktiv för matupphandlingen i storkök.
Kommitténs utlåtande har redan överlämnats till ministeriet.
Om det sedan förverkligas i full skala kan vi förvänta
oss att hjärt- och kärlsjukdomarna, diabetes typ två och viktproblemen minskar med
tiden. Samtidigt blir människor piggare och orkar bättre.
Vet vad du äter
I upphandlingsdirektiven fokuserar man på mängderna fett, salt, fibrer och socker.
Det är samma fokus som borde finnas i varje hem när man köper mat. När matbacken
planeras kan var och en försöka fundera över vad lådans innehåll består av. Inom
massbespisningen är man hänvisad till den mat som står till buds. Genom modellmenyer
kan man öka kunskaperna om hur man enligt rekommendationerna skall bygga upp sina
måltider. Mera grönsaker och mjuka fetter, fiberrika brödslag (står på påsen) och
kritisk blick gällande sockermängden. Allt det här är bekant men i praktiken är det
kanske besvärligt att förverkliga, i brist på information. För dem som sköter
restaurangernas upphandling är det ofta pengarna som styr, och då kommer de att skaffa
livsmedel som innehåller näringsfattigare eller dåliga fetter.
Sarlio-Lähteenkorva påminner om att man också med lite pengar kan laga hälsosam
mat. Men för det krävs det yrkeskunskap.
Två miljoner måltider om dagen äts utanför hemmet, påpekar
Sarlio-Lähteenkorva.
Därför är det här en viktig folkhälsofråga.
Ny diskussionsöppning
Kommitténs utlåtande innehåller också ett praktiskt förslag som främjar både den
sociala samvaron och folkhälsan. Förslaget är att de som är utanför arbetslivet och
de som saknar ordnad arbetsplatsbespisning skulle få sin dagliga lunch i daghem, skolor
och andra inrättningar. På så sätt ökar den sociala gemenskapen och till exempel de
äldres egen aktivitet förstärks, även om de inte kan laga maten själva. Den sociala
aspekten för också generationerna närmare varandra och ökar toleransen.
Isolering främjar inte välfärden i samhället, säger Sirpa
Sarlio-Lähteenkorva.
Nattarbetarnas måltider är lätta
Kampanjen God vägkost gav kunskap om matvanor i byggnadsbranschen. Preliminära
resultat visar att en del av byggjobbarna har ändrat sina matvanor.
Arbetshälsoinstitutets och Bil- och transportförbundet AKT:s kampanj Pigg vid ratten
hälsa på vägen via maten sporrar också transportarbetarna att välja
hälsosamma mat- och levnadsvanor.
Chaufförer och nattarbetare i gemen skall inte äta mat som
tröttar, säger äldre forskare, näringsterapeuten, docent Jaana Laitinen på
Arbetshälsoinstitutet.
Vid midnatt borde man inta dygnets huvudmåltid för att vara pigg ännu på
morgonnatten. Från tre till fem på morgonnatten är tröttheten som starkast, på grund
av kroppsrytmen.
Äter man pizza eller korv och potatis på morgonnatten blir arbetsprestationen sämre.
Därför rekommenderar Laitinen grönsaksbetonad mat och rimliga portioner. För att
främja arbetsförmågan är sådant som måltidsrytm, kvalitet och mängd viktiga.
Vi har frågat runt på matbarerna vid de stora vägarna vad de serverar
chaufförerna. Svaret är att "vi serverar karlamat", vilket är det samma som
stora portioner fet mat och snabbt, berättar Laitinen.
Men det finns ändå beställning på hälsosam mat också hos kunderna. Släpar
attityderna efter?
Det är tänkbart att matlagningsproffsen inte har kunskapen att laga annorlunda
mat, funderar Laitinen.
Kunderna borde skapa tryck på förändring genom att fråga efter hälsosamma
alternativ.
TIINA TENKANEN
Översättning: ASTRID NIKULA
Storkökskocken Josefiina Salmén på daghemmet Viikinki är nöjd just nu. Hon
beställer råvaror och lagar maten från början också för specialgrupper såsom
allergiker i daghemmets kök. Anstaltsköken får inte hantera myllad morot, det
förbjuder ett EU-direktiv. Salmén undviker råvaror som innehåller för mycket salt,
tillsatsämnen, smygfetter och socker.
För mig är det själva matlagandet som gör det. Om man
länge håller på och värmer upp mat som andra har lagat har man kanske inte ens mod att
laga maten själv längre, funderar Salmén.
I väntan på förändringar
Från och med augusti nästa år ändras allt för då övergår kökspersonalen i
Palmias tjänst. Man har lovat att matlagningen skall få bli kvar i daghemmet. Det
återstår att se om Salmén under arbetsdagens lopp kommer att tvingas rusa från
daghemmet till en annan arbetsplats, till exempel ett åldringshem.
Här skall det sparas, nämligen, suckar Salmén.
Fokus på helheten
På daghemmet Viikinki undviker man smygfetter genom att erbjuda alla fettfri mjölk.
Matens salthalt skall ligga under en procent. På brödet breder man vegetabiliskt fett
som inte innehåller någon mjölk.
Man måste beakta vad barnen äter på sin fritid. Daghemsmaten skall
komplettera barnets övriga diet.
En del allergier är så krävande att man verkligen måste vara skärpt. Jag
lagar över 300 portioner per dag och tjugo av dem är specialdieter av olika slag. Man
har inte råd med några misstag.
Social- och hälsovårdsministeriet föreslår att personer utanför arbetslivet,
såsom arbetslösa och pensionärer skall kunna äta i exempelvis skolor, servicecentraler
och daghem. Josefiina Salmén vill ge ett exempel från ett daghem i östra Helsingfors.
Dit kommer en dement man och hämtar sin mat. Man beaktar honom i antalet
portioner och han bär med sig mat för två dagar varannan dag. Varför kunde man inte
bredda denna praxis?