 M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Det är snart påsk och påskmattider. Då använder många av oss mjölk-
och surmjölkprodukter av olika slag, till pasha, till såser och till olika bakverk.
Speciellt av de syrade mjölkprodukterna finns det ett stort utbud. Och frågan blir ofta
att vad lämpar sig till vad? I till exempel pasha använder vi oss av kvarg,
matlagningsyoghurt och ibland kan man tillsätta lite gräddfil. Speciellt om rätten
innehåller större mängd vispgrädde så behövs det lite surt för att balansera upp
det hela. I såser till salta maträtter kan man blanda ganska vilt. I dessertsåser
använder man matlagningsyoghurt, naturell yoghurt och färskost.
Till
såser som serveras till fisk eller andra huvudrätter går det bra med crême fraiche,
matlagningsyoghurt, gräddfil, färsk ost, majonnäs och smetana eller en blandning av
några av dessa. Och så klart behövs det kryddor beroende på till vad såsen serveras!
Glad Påsk till er alla!
Rotsakssoppa med ost
4 potatisar
6 morötter
1 purjolök
8 dl vatten
2 tärningar eko-grönsaksbuljong
2 dl färskost
salt, svartpeppar
persilja
(rökt fisk, skinka eller kalkon i strimlor)
Skölj, skala och skär rotsakerna i mindre bitar. Koka dem mjuka i grönsaksbuljongen.
Mixa soppan med stavmixer. Tillsätt färskosten och mixa lite till. Smaksätt med salt
och svartpeppar. Du kan servera soppan helt laktovegetarisk eller lägga i din sopptallrik
bitar av rökt fisk, skink- eller kalkonstrimlor. Frömix passar också bra och
innehåller mycket nyttigt fett.
Äppelgott
4 äpplen
75 g smör
2 dl havreflingor
1 dl socker
1 dl hackad mandel
1 tsk kanel
Skala äpplena och skär dem i skivor. Rada dem i en smord ugnsfast form.
Smält smöret och blanda i det havreflingor, socker, hackad mandel och
kanel. Bred blandningen över äpplena och grädda i 200 grader varm ugn ca 30 minuter.
Sås:
Smaksätt naturell yoghurt med vaniljsocker och lite socker.
Servera alternativt vaniljglass till äppeldesserten. Till påsk kan du dekorera
desserten med någon gul frukt, till exempel aprikos eller persika.
Om du använder en fetare och tjockare naturell yoghurt, till exempel grekisk
eller turkisk blir såsen ännu godare.
FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, fylld
paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o bärcocktail
Ugnsbakad potatis, caesarsallad,
äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis
med broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj
med rökt fisk & rabarberkräm med jordgubbar
Varm
vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng
o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o fruktsmoothie
Wrap o citronlax
o pastasallad
Ost- och kycklingpaj, plättrulle
Sommarsallad
o rabarberpaj
Svampfylld zucchini o lingonpaj
Kålgryta,
morotssemlor o äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa
och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill
med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten
på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, marinerad broccoli, snabba havresemlor,
lingonsmulpaj
Svamprisotto o äppelkompott
Älgköttbullar, palsternacksmor o mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o apelsinris
Kryddigt
lamm, örtvitlökspotatis o påskdessert
Gäddfärsbiffar
o valborgsfrestelse
Fisk
i örtpaket o rabarberkräm
Svampgratinerad
broccoli o blåbärspaj
Fylld
squash o bärtrifle
Äppel- och potatisgratäng o bärgott
Grönkålssoppa o morgondryck
Jullax, örtsås o röd- och vitkräm
Laksoppa, pannkaka o bärkvark
Rotsaksgryta med nötkött, Kokta
speltkorn och Äppelgott
Löntagaren
1.4.2010 nr 3/10
|