. vane.jpg (302 bytes)

Lek med elden

pune.gif (67 bytes)  Hamnsjåarstrejken fick känslorna att flöda över. Landet skulle gå i konkurs om arbetarna inte bums kröp till korset och gav upp alla sina krav, hette det så länge strejken varade. När bataljen var över framgick det att förevändningen till produktionsstopp kom rätt lägligt för pappersindustrin som fortfarande kämpar med överkapacitet. Inte heller i övrigt uppstod bestående men för nationalhushållet. Strejkbrytarna lyckades dock åstadkomma en hel del kostsamma skador på anläggningar och utrustning i hamnarna. Ovana som de var vid det krävande arbetet, som så länge strejken pågick inte värderades särskilt högt. '

"Budskapet till arbetarna tydligt:
NI skall hålla er på mattan!"

En arbetskonflikt som leder till att arbetet avbryts är alltid ett misslyckande. Lyckligtvis hör Finland dock till de länder i världen som har minst förlorade arbetstimmar på grund av öppna konflikter. Så har det varit i många år redan. Vår arbetsmarknadskultur är stabil, förhandlingskulturen utvecklad och respekten för ingångna avtal allmänt taget hög. Strejker hör till undantagen och är inget samhälleligt eller ekonomiskt problem i vårt land.

Dess märkligare är att så snart arbetare i nyckelposition tar till strejk för att, som i detta fall, försvara en i princip redan avtalad förmån, ja då dyker kraven om begränsningar av strejkrätten genast upp på agendan. (Märk att strejken inte berodde på att stuvarna krävde bättre lönepåslag än andra fått. Och att strejken knappast brutit ut om inte Finlands Näringsliv, i bästa "centralkommittéanda", blandat sig i och blockerat en uppgörelse i godo.)

När arbetsgivarna i föregående avtalsrörelse genom lock-out i flera veckor stängde ut pappersarbetarna från deras arbete och inkomst aktualiserades aldrig frågan om begränsningar av konflikträtten. Inte heller när sjukskötarna inom TEHY, därtill påhejade av landets finansminister, hotade med massuppsägning för att få igenom högre lönekrav än andra vårdgrupper. Men på hamnarbetarnas avtalskamp reagerar det borgerliga blocket direkt. Diskrepansen är påtaglig och budskapet till arbetarna tydligt: NI skall hålla er på mattan!

Den här attityden är den bästa bekräftelsen på att strejkrätten är lika nödvändig som någonsin. Den är värd att försvara till sista blodsdroppen om så behövs. Motsättningarnas tid tycks verkligen inte vara förbi. Fackets entydiga budskap till arbetsgivare och regering är därför: Tafsa inte på strejkrätten! För det är en lek med elden.

HANS JERN

 

Löntagaren 1.4.2010 nr 3/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)