 M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Vi lever i en underbar tid då grönsaksstånden dignar av inbjudande
vegetabilier av varierande sort. Det bästa med årstiden är att du kan ta för dig av de
grödor som mest tilltalar i färg och smak. Alla är nyttiga för oss på sätt eller
annat. Den klassiska franska ratatouillen omvandlas till närproducerad med lite fantasi,
variera med det du har i trädgårdslandet eller hemma i kallskåpet.
Vispgröten
är idag tillredd av krusbär som många fått riklig skörd av denna sommar. I stället
för vanliga mannagryn går det bra med spelt manna. Spelt är ett 10000 år gammalt
sädesslag, besläktat med vete. Sädesslaget har ett rikligt näringsinnehåll, är
lättsmält och upptas lätt av kroppen. Prova till omväxling på speltmanna och upplev
dess goda och nötaktiga smak.
Trädgårdslandets ratatouille
4-6 portioner
1 morot
1 röd paprika
1 orange paprika
1 gul paprika
2 gula lökar
1 liten aubergine
1 liten squash
6 tomater
3 vitlöksklyftor
3 msk rypsolja
salt, svartpeppar
färsk timjan
Tillbehör: 400 g rökt, halstrad eller stekt fisk
Skölj grönsakerna och skär i stora bitar.
Hetta upp olja i en gryta och fräs grönsakerna utan att dem får färg.
Tillsätt tomaterna och låt småputtra under lock 10 minuter.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Servera ratatouillen med fisk om du vill ha den
mera matig och gott bröd.
Vispgröt
1 l vatten
4 dl krusbär, lingon, tranbär eller röda vinbär
1 1 ½ dl socker
2 dl mannagryn, gärna speltmannagryn
Koka upp vattnet och bären och låt koka några minuter. Vispa i mannagrynen och låt
koka minst 3 minuter om du använder speltmannagryn eller 10 minuter om du använder
mannagryn av vanligt vete. Låt gröten därefter svalna och vispa tills den är ljus och
pösig med elvisp.
  FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Löntagaren
2.9.2010 nr 7/10
|