 M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
  FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
När har du senast bjudit på rödbeta andra årstider än under juletid? Jag
har faktiskt prövat på det den här hösten och de flesta som smakat har konstaterat att
varför använder och äter vi inte mera färsk rödbeta än vad vi gör. Den är lite
styvmoderligt behandlad idag trots den goda smaken. Färsk rödbeta som ugnsbakad, i
soppa, i köttfärssås, i gratäng eller som kokt och serverad med till exempel getost är helt
underbart. Om rödbeta kokas alltför länge mister den sin färg,
så överdriv inte kok- och gräddningstider så här inför jul då du tillreder rödbeta
på olika sätt. Färgen håller bättre med lite citronsaft i kokvattnet om du gillar den
smaken som krydda till rödbetan. Sin röda färg får rödbetan av betacyanin, ett
färgämne som ibland används i saft och vin.
Rödbetor innehåller mycket nyttigheter, t ex folacin (stimulerar
cellförnyelse, proteinproduktion och nybildning av röda blodkroppar), fibrer och kalium
. Tillräckligt med kalium är bland annat bra mot högt blodtryck.
En Fridfull Jul önskas Alla läsare!
Rödbetsgratäng
4 portioner
1 dl korngryn eller speltkorn
vatten, salt
4 stora råa rödbetor
100 g rotselleri
1 purjolök
2 dl crême fraiche
½ krm svartpeppar
½ tsk timjan
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
Blötlägg gärna de hela kornen några timmar eller över natten i kylskåpet då blir
koktiden en del kortare. Lägg korngryn eller speltkorn i kokande saltat vatten. Låt
respektive gryn koka enligt anvisningen på förpackningen. Riv under tiden de råa
rödbetorna, sellerin och skär purjolöken fint. Blanda crême fraiche och kryddor med de
finrivna rotsakerna. Tillsätt sist de mjuka grynen. Grädda gratängen i smord
gratängform i 200 grader tills rödbetorna känns mjuka, 11½ timme. Servera till
rödbetsgratängen stekt bacon, skinka eller rökt fisk. Rödbetsgratängen är utmärkt
att servera åt vegetarianer med fisk eller utan, beroende på vad de föredrar.
Min nya, enkla och goda juldessert har jag
utvecklat själv från en gräddigare variant. Om du gillar plommon så testa den. Mina
kolleger blev överförtjusta i desserten.
Plommongott
4 portioner
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
4 dl naturell ekoyoghurt
225 g plommon
(1 msk konjak)
Blötlägg plommonen i 1 dl vatten några timmar och koka dem 510 minuter mjuka.
Finfördela dem därefter med en gaffel. Låt moset svalna. Vispa under tiden grädden med
vaniljsockret till skum och blanda därefter i den naturella yoghurten och det avsvalnade
plommonmoset. Dekorera med några hela plommon och färsk
citronmeliss eller myntablad om du har örter hemma.
Löntagaren 9.12.2010 nr
10/10
|