. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi

runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes) FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDOR

pune.gif (67 bytes)  När har du senast bjudit på rödbeta andra årstider än under juletid? Jag har faktiskt prövat på det den här hösten och de flesta som smakat har konstaterat att varför använder och äter vi inte mera färsk rödbeta än vad vi gör. Den är lite styvmoderligt behandlad idag trots den goda smaken. Färsk rödbeta som ugnsbakad, i soppa, i köttfärssås, i gratäng Foto: MATTI YLIROTUeller som kokt och serverad med till exempel getost är helt underbart. Om rödbeta kokas alltför länge mister den sin färg, så överdriv inte kok- och gräddningstider så här inför jul då du tillreder rödbeta på olika sätt. Färgen håller bättre med lite citronsaft i kokvattnet om du gillar den smaken som krydda till rödbetan. Sin röda färg får rödbetan av betacyanin, ett färgämne som ibland används i saft och vin.

Rödbetor innehåller mycket nyttigheter, t ex folacin (stimulerar cellförnyelse, proteinproduktion och nybildning av röda blodkroppar), fibrer och kalium . Tillräckligt med kalium är bland annat bra mot högt blodtryck.

En Fridfull Jul önskas Alla läsare!

Rödbetsgratäng

4 portioner
1 dl korngryn eller speltkorn
vatten, salt
4 stora råa rödbetor
100 g rotselleri
1 purjolök
2 dl crême fraiche
½ krm svartpeppar
½ tsk timjan
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor

Blötlägg gärna de hela kornen några timmar eller över natten i kylskåpet då blir koktiden en del kortare. Lägg korngryn eller speltkorn i kokande saltat vatten. Låt respektive gryn koka enligt anvisningen på förpackningen. Riv under tiden de råa rödbetorna, sellerin och skär purjolöken fint. Blanda crême fraiche och kryddor med de finrivna rotsakerna. Tillsätt sist de mjuka grynen. Grädda gratängen i smord gratängform i 200 grader tills rödbetorna känns mjuka, 1–1½ timme. Servera till rödbetsgratängen stekt bacon, skinka eller rökt fisk. Rödbetsgratängen är utmärkt att servera åt vegetarianer med fisk eller utan, beroende på vad de föredrar.
   Min nya, enkla och goda juldessert har jag utvecklat själv från en gräddigare variant. Om du gillar plommon så testa den. Mina kolleger blev överförtjusta i desserten.

Plommongott

4 portioner
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
4 dl naturell ekoyoghurt
225 g plommon
(1 msk konjak)

Blötlägg plommonen i 1 dl vatten några timmar och koka dem 5–10 minuter mjuka. Finfördela dem därefter med en gaffel. Låt moset svalna. Vispa under tiden grädden med vaniljsockret till skum och blanda därefter i den naturella yoghurten och det avsvalnade plommonmoset. Dekorera med några hela plommon och färsk citronmeliss eller myntablad om du har örter hemma.

 

Löntagaren 9.12.2010 nr 10/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)