. vane.jpg (302 bytes)

Time out för elektrikerna

pune.gif (67 bytes)  Det var blixt och dunder på Elektrikerförbundets representantskapsmöte. Valet av förbundssekreterare ledde till utmarsch i protest och det låg elektricitet i luften också då förbundet beslöt att skjuta upp beslutet om storförbundet TEAM.

Representantskapets ordförande Eero Wilkman t.v. försökte förmå Matti Ahokas att komma in i salen igen. Vänstergruppens Ahokasanhängare lämnade dock mötet helt efter valet av förbundssekreterare. Foto: JANNE RUOTSALAINENSom förbundets ordförande fortsätter Martti Alakoski som kandiderade för den närmast socialdemokratiska majoritetsgruppen Intressebevakarna (Edunvalvonnan tekijät). Men därvid blev också mötets enighet. Samarbetsgrupp 2000 (Yhteistyöryhmä 2000), som närmast representerar förbundets vänsterförbundare, valde Matti Ahokas till sin kandidat för förbundssekreterarposten med rösterna 17–12. Motkandidaten var förbundssekreterare Timo Punkki. Mötet föreslog ändå ytterligare såväl Punkki som kandidat som organisationssekreterare Reijo Salmi. När så Punkki valdes till förbundssekreterare med majoritetsgruppens stöd marscherade Ahokas anhängare ut i protest och uteslöt Punkki från Samarbetsgrupp 2000.

Till majoritetsgruppen vid Elektrikernas representantskapsmöte hörde ursprungligen 55, till minoritetsgruppen 29 representanter och ytterligare hade grupp Pohjoinen en representant. Med Ahokas bojkottade tjugo representanter för Samarbetsgrupp 2000 återstoden av mötet.

Utanför mötessalen konstaterade Matti Ahokas att han inte kommer in igen, men han ansåg ändå inte att utmarschen splittrar förbundet. Det är enligt honom nu endast TEAM som styr förbundet, dvs planerna att bilda ett storförbund inom industrifacken.

Eero Wilkman från S:t Michel valdes till ordförande för representantskapet och han uttryckte sin innerliga leda med bråket, men slog fast att det är bättre att bråka ordentligt en gång så att man får arbetsro framöver. Han menade också att förbundets nya styrelse är helt funktionsduglig.

Miljön förändras

Den mest emotsedda frågan på representantskapets möte gällde anslutningen till TEAM. Avdelningsbehandlingens resultat var förkrossande så förbundets styrelse föreslog för representantskapet att ärendet skulle skjutas framåt till nästa representantskapsmöte i början av juni. Enligt ordförande Alakoski skulle ett negativt TEAM-beslut nu ha påverkat hela det nya storförbundets tillblivelse. Han menade att förbundet hinner säga nej också i ett senare skede.

– Projektet är så pass halvfärdigt att vi inte kan ta slutlig ställning i det här skedet. Så var det också någon som sade att det inte lönar sig att hoppa av ett tåg som är i rörelse, konstaterade Alakoski.

Ordförande Alakoski motiverade förbundets time out också med att det sker förändringar på hela arbetsmarknaden.

– Arbetsgivarsidan omorganiseras. Teknologiindustrin skulle gärna se att det bildas ett helt nytt industriförbund. Det pressar ju oss med våra egna avtal. Vi tvingas i framtiden att kämpa för rätten att ingå avtal och den här rätten dras ifrån oss bit för bit. Vi befinner oss i en besvärlig gränszon mellan alla förbund. Det är inte självklart att avtalsrätten bibehålls och vårt avtal med teknologiindustrin kan vara det första som stryker med. Det syns redan dåliga tecken från arbetsgivarsidan. Många arbetsgivare överväger nu vilket arbetsgivarförbund som är rätt, Tikli eller Teknologiindustrin. Utvecklingstrenden är negativ för oss, sade Alakoski.

– Vi har länge eftersträvat ett ramavtal för elbranscherna men har inte fått det för vi kan inte göra det allena. Det behövs både arbetsgivare för det och samtycke från många FFC-anslutna förbund i vilkas branscher vi arbetar.

Lam TEAM-debatt

Debatten om att skjuta upp beslutet om TEAM blev slutligen mycket lam. Så mycket hade frågan diskuterats i pauser och korridorer att bara ett tiotal ledamöter gick upp i talarstolen.

Mika Rainio var bekymrad över att förbundet skulle förlora sina egna kollektivavtal i TEAM. Han befarade också att de stora förbunden skulle trampa på de små.

– Vi är ett självständigt och starkt förbund och jag föreslår att vi avslutar TEAM-projektet här, sade Rainio.

Krister Witick, Karleby, är tveksam till TEAM. Men han beklagar att arbetarna slåss sinsemellan. Foto: JANNE RUOTSALAINENKrister Witick konstaterade att styrelsen hade gjort ett gott arbete i förhandlingarna om de villkor förbundet har ställt.

– Det förefaller som om våra värsta fiender vore andra arbetare. Jag fattar inte varför arbetarna skall slåss sinsemellan. Till hela TEAM säger jag "kanske".

Kuisma Laukkola fann det vettigt att ta en paus, eftersom ett beslut får långtgående följder.

Raimo Leinonen ville för sin del fatta beslut genast, eftersom behandlingen i fackavdelningarna motiverade ett negativ beslut.

Elbranschernas fackförbunds representantskapsmöte beslöt slutligen att skjuta fram TEAM-beslutet till ett extra ordinarie möte. Beslutet fattades av bara 61 ledamöter av vilka färre än tio vid en provomröstning ville fatta beslut genast.

Elektrikerna lämnade sig utanför arbetsgrupperna bakom TEAM förra sommaren, men den nya styrelsen beslöt nu att förbundet fortsätter att delta i arbetsgrupperna.

AINO PIETARINEN

Löntagaren 11.12.2008 nr 10/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)