I statistiken över olycksfallsrisker, fysiskt och psykiskt krävande
jobb placerar sig hotell-och förplägnadsbranschen hack i häl på toppande jord- och
skogsbruk samt byggnadsbranschen.
Våld och våldshot drabbar fem procent, eller 110 000 personer i yrkeslivet
överlag varje år.
Kedjan Restel med 47 hotell och 260 restauranger runtom i Finland satsar på
projektet Arbetsolycksfall 2010, med målet att få ned antalet olycksfall till ett
minimum. Inom var och en av de sex regionerna anlitas experter, och för varje arbetsplats
görs en arbetarskydds- och säkerhetsplan upp. Informationsutbytet är intensivt, säger Erja
Backman, arbetarskyddsfullmäktige för upp emot 400 Restelanställda i Sydvästra
Finland.
Det här är en satsning som lönar sig. Också arbetsolycksfall som är mindre
dramatiska, kan leda till långtidssjukskrivningar och bli dyra för arbetsgivaren. Vi
måste satsa på förebyggande arbete, understryker Erja, utbildad kock och kallskänka,
och också huvudförtroendeman.
Hon avvisar bestämt påståenden om att äldre arbetstagare råkar ut för skador på
grund av åldern. Det är inte här riskerna ligger, tvärtom kan en lång erfarenhet
förhindra olyckor.
Ofta handlar det om hala golv, men också om att folk snubblar. Skärsår är
inte ovanliga. Varor ska lyftas och flyttas, ibland i trånga utrymmen. Nacke och skuldror
tar stryk och kan leda till sjukskrivningar.
Företagshälsovården är en hjälpare i nöden. Ergonomin kan lätt bättras genom
att nivåhöja arbetsbänkar eller delar av golvet. Serveringsvagnar och andra hjälpmedel
finns att ta till. Möjlighet till konditionshöjande kurser erbjuds och arbetsgivaren
stöder personalens egna motionsintressen.
Mycket görs men att få allt att fungera tar sin tid. Arbetarskyddet är ett
långtidsprojekt, säger Erja Backman och tillägger att säkerheten alltid kommer först.
INGEGERD EKSTRAND
Foto ROBERT SEGER