. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi

runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes) FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDOR

pune.gif (67 bytes)  Få av oss vågade tro på en hyfsad svampskörd i år. Det såg torrt ut i skogarna och prognosen efter en lång och ja man får visst säga het sommar var dålig. Men de många, om inte alltid så rikliga regnskurarna gav både hopp om svampskörd och också en del svamp på många håll i Finland. Nog är svampskörden lite orättvist fördelad mellan våra olika regioner men å andra sidan är mänskor rätt rörliga av sig idag så vi beger oss också längre bort och plocka svamp.

Foto: MATTI YLIROTUVi marthor får ofta svara på frågan, vilka maträtter man kan laga av de olika svamparna?

Därför vill jag nu para ihop höstens skörd av rotsaker och svamp och bjuda på en smak- och näringsrikgryta. För den som vill ha djurprotein med går det bra att tillsätta stekt kyckling i bitar.

Smakrik höst!

Svampgryta med hela speltkorn
4 portioner

2 dl kålrot i tärningar
2 dl palsternacka i tärningar
2 dl morot i tärningar
2 dl rotselleri i tärningar
4 dl kokt spelt
4 dl skogs- eller odlad svamp
2 dl vegetarisk buljong
3 msk matolja
färsk timjan, körvel
salt

Blötlägg speltkornen i vatten några timmar eller över en natt. Koka dem därefter mjuka ca 1 timme. Koka gärna en hel påse speltkorn på samma gång, då sparar du tid och energi. De kokta speltgrynen brukar jag frysa ner i små portioner som är klara att ta fram och använda vid behov.

Upphetta oljan i en traktörpanna, lägg i rotsakerna och låt dem badda nästan mjuka i oljan 5–10 minuter på svag värme.

Fräs den putsade svampen i en stekpanna i matolja 5–10 minuter. Blanda därefter samman kokt spelt, rotsaker och svamp. Häll över buljongen och låt badda 5 minuter. Krydda grytan.

Om du har stensopp i frysen passar de utmärkt i grytan men använd gärna annan skogssvamp om du har sådan.

Små äppelpannkakor

4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 dl speltmjöl
2 ägg
2 små äpplen
För stekning: smör
Till servering: några skedar flytande honung

Vispa samman ägg, mjölk, vetemjöl och salt till en slät smet. Låt den stå och vila minst 15 minuter gärna lite längre. Skala och riv äpplena på ett rivjärn. Blanda ner dem i smeten. Värm stek- eller plättpannan på spisen på medelvärme och smält en liten klick smör i pannan. Häll ett tunt lager av smeten i pannan och stek pannkakan på båda sidor tills den får vacker brun färg. Håll pannkakorna varma under ett lock eller smörpapper plus bakduk. Servera pannkakorna med naturell yoghurt och honung.

 

Löntagaren 30.9.2010 nr 8/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)