 M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
  FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Få av oss vågade tro på en hyfsad svampskörd i år. Det såg torrt ut i
skogarna och prognosen efter en lång och ja man får visst säga het sommar var dålig.
Men de många, om inte alltid så rikliga regnskurarna gav både hopp om svampskörd och
också en del svamp på många håll i Finland. Nog är svampskörden lite orättvist
fördelad mellan våra olika regioner men å andra sidan är mänskor rätt rörliga av
sig idag så vi beger oss också längre bort och plocka svamp.
Vi
marthor får ofta svara på frågan, vilka maträtter man kan laga av de olika svamparna?
Därför vill jag nu para ihop höstens skörd av rotsaker och svamp och bjuda på en
smak- och näringsrikgryta. För den som vill ha djurprotein med går det bra att
tillsätta stekt kyckling i bitar.
Smakrik höst!
Svampgryta med hela speltkorn
4 portioner
2 dl kålrot i tärningar
2 dl palsternacka i tärningar
2 dl morot i tärningar
2 dl rotselleri i tärningar
4 dl kokt spelt
4 dl skogs- eller odlad svamp
2 dl vegetarisk buljong
3 msk matolja
färsk timjan, körvel
salt
Blötlägg speltkornen i vatten några timmar eller över en natt. Koka dem därefter
mjuka ca 1 timme. Koka gärna en hel påse speltkorn på samma gång, då sparar du tid
och energi. De kokta speltgrynen brukar jag frysa ner i små portioner som är klara att
ta fram och använda vid behov.
Upphetta oljan i en traktörpanna, lägg i rotsakerna och låt dem badda nästan mjuka
i oljan 510 minuter på svag värme.
Fräs den putsade svampen i en stekpanna i matolja 510 minuter. Blanda därefter
samman kokt spelt, rotsaker och svamp. Häll över buljongen och låt badda 5 minuter.
Krydda grytan.
Om du har stensopp i frysen passar de utmärkt i grytan men använd gärna annan
skogssvamp om du har sådan.
Små äppelpannkakor
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 dl speltmjöl
2 ägg
2 små äpplen
För stekning: smör
Till servering: några skedar flytande honung
Vispa samman ägg, mjölk, vetemjöl och salt till en slät smet. Låt den stå och
vila minst 15 minuter gärna lite längre. Skala och riv äpplena på ett rivjärn. Blanda
ner dem i smeten. Värm stek- eller plättpannan på spisen på medelvärme och smält en
liten klick smör i pannan. Häll ett tunt lager av smeten i pannan och stek pannkakan på
båda sidor tills den får vacker brun färg. Håll pannkakorna varma under ett lock eller
smörpapper plus bakduk. Servera pannkakorna med naturell yoghurt och honung.
Löntagaren 30.9.2010 nr
8/10
|