. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi

runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes) FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDOR

pune.gif (67 bytes)  I rask takt har den varma sommaren förvandlats till regnig och ruskig höst. Då är det lämpligt att plocka fram recepten med alla värmande, goda och förmånliga soppor.
   Ingredienserna till fransk bondsoppa går att variera beroende på vad man har hemma. Så gör också fransmännen i Frankrike. Rotsakerna kan varieras likaså löksorterna och kålen. Och vad är bättre ekonomi än att utnyttja de överblivna grön- och rotsaker som redan finns hemma i skåpet.
Foto: MATTI YLIROTU   Soppan kan serveras som vegetarisk eller med skinkstrimlor som läggs i på tallriken vid måltiden för den inbitne köttätaren.
   Smaklig måltid!

Fransk bondsoppa
4 portioner

6 potatisar
2 purjolökar
1–2 vitlöksklyftor
150 g vitkål
1 morot
2 msk olja
1 ½ l grönsaksbuljong
1 lagerblad
1 tsk timjan
peppar

Tillbehör:
100 g riven ost, skinka och/eller bönor

Skala potatisen och skiva den. Skär purjolöken itu på längden, skölj och strimla den. Strimla vitkålen. Hetta upp oljan i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs potatis, purjolök, vitlök, och vitkål i oljan. Slå på buljongen och tillsätt lagerblad och timjan. Krydda med lite peppar. Låt soppan koka en halv timme eller tills potatisen börjar gå sönder. Vispa soppan lätt och servera den rykande het med riven ost, skinka eller bönor.

Lingongott
5 port.

4 dl naturell yoghurt
2 dl vispgrädde
2 dl krossade lingon
2 dl havreflingor eller mysli
½ dl socker
1 tsk vanillinsocker

Vispa grädden. Blanda ihop alla ingredienser förutom grädden. Kolla sötheten. Tillsätt den vispade grädden.
Dekorera med hela lingon. Förvara i kylen tills den serveras.
Du kan också byta ut en del av lingonen mot äpplen.
Enkelt, gott och nyttigt!

 

Löntagaren 4.11.2010 nr 9/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)