 M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
  FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
I rask takt har den varma sommaren förvandlats till regnig och ruskig höst.
Då är det lämpligt att plocka fram recepten med alla värmande, goda och förmånliga
soppor.
Ingredienserna till fransk bondsoppa går att variera beroende på vad man
har hemma. Så gör också fransmännen i Frankrike. Rotsakerna kan varieras likaså
löksorterna och kålen. Och vad är bättre ekonomi än att utnyttja de överblivna
grön- och rotsaker som redan finns hemma i skåpet.
Soppan
kan serveras som vegetarisk eller med skinkstrimlor som läggs i på tallriken vid
måltiden för den inbitne köttätaren.
Smaklig måltid!
Fransk bondsoppa
4 portioner
6 potatisar
2 purjolökar
12 vitlöksklyftor
150 g vitkål
1 morot
2 msk olja
1 ½ l grönsaksbuljong
1 lagerblad
1 tsk timjan
peppar
Tillbehör:
100 g riven ost, skinka och/eller bönor
Skala potatisen och skiva den. Skär purjolöken itu på längden, skölj och strimla
den. Strimla vitkålen. Hetta upp oljan i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs
potatis, purjolök, vitlök, och vitkål i oljan. Slå på buljongen och tillsätt
lagerblad och timjan. Krydda med lite peppar. Låt soppan koka en halv timme eller tills
potatisen börjar gå sönder. Vispa soppan lätt och servera den rykande het med riven
ost, skinka eller bönor.
Lingongott
5 port.
4 dl naturell yoghurt
2 dl vispgrädde
2 dl krossade lingon
2 dl havreflingor eller mysli
½ dl socker
1 tsk vanillinsocker
Vispa grädden. Blanda ihop alla
ingredienser förutom grädden. Kolla sötheten. Tillsätt den vispade grädden.
Dekorera med hela lingon. Förvara i kylen tills den serveras.
Du kan också byta ut en del av lingonen mot äpplen.
Enkelt, gott och nyttigt!
Löntagaren 4.11.2010 nr
9/10
|