. vane.jpg (302 bytes)

Svarta jobb och grå ekonomi

 Mångkunnighet gynnar alla

pune.gif (67 bytes)  Byggnadsförbundet har tillsammans med sin arbetsgivarmotpart länge kämpat för att få bukt med svartjobben. Svartjobb, social dumpning och i kölvattnet den grå ekonomin tar allt hårdare grepp om den finländska arbetsmarknaden, och i allt fler branscher.

För några år sedan skrev Löntagaren om utländska varvsarbetare i Åbo. De jobbade för en eller ett par euro i timmen. Kontakt med metallfacket på plats resulterade snabbt i en förflyttning till den utländska underentreprenörens projekt i ett annat land. Tentaklerna sträcker sig ofta över flera länder, registrering i ett, eventuell skatt i ett annat, hemort i ett tredje och så vidare. Inom byggnads-, metall- och städbranschen beräknas hundratals utländska underentreprenörer dra nytta av att sakna fast verksamhetsort i Finland och därmed undgå att betala skatt.

Konkurrensen blir snedvriden och de inhemska företagen saknar möjlighet att konkurrera om entreprenaderna. Elarbetarförbundet utreder som bäst vilka arbetsvillkor som stamnätsbolaget Fingrids underentreprenörer tillämpar.

På Island tog facket i med hårdhandskar för att få bukt med svartjobbande utlänningar vid Karanukavattenfallet. Tack vare trepartsmodellen — som fortfarande fungerar väl på Island — kunde facket tvinga fram ny lagstiftning som skyddar mot social dumpning. Motivet var entydigt: utlänningar som kommer till Island betalar till facket, och facket ser i sin tur till att de får isländska löner. Metoden var rak och traditionell: utan ny lagstiftning vägrade facket skriva på kollektivavtalet.

Ingegerd Ekstrand

 

Mångkunnighet gynnar alla

Mångkunnighet motiverades tidigare med att arbetsmotivationen gavs en puff om arbetet blev mer varierande och meningsfullt. Att pröva på olika arbetsuppgifter hade också en ergonomisk funktion.

Mångkunnighet kan också vara skillnaden mellan att ha ett jobb eller tvingas gå då tiderna blir sämre. Då arbetstagaren skolats i flera uppgifter på arbetsplatsen eller genom utbildning, i bästa fall helt eller delvis bekostad av arbetsgivaren, blir också omplacering lättare.

Mångkunnighet har blivit något av ett krav på många arbetsplatser. Det må sedan handla om pappersfabriker, metallföretag eller byggnadsföretag.

Mångkunnighet är något som kräver motivation, kanske speciellt av dem som är i slutet av sin arbetskarriär. FFC och Arbetarnas Bildningsförbund ABF och EU-fonden ESR finansierar ett projekt med målet att utbilda 160 kursrådgivare som ska sporra yrkesfolk till utbildning, något som i slutändan kanske leder till en yrkesexamen.

IE

 

Löntagaren 4.11.2010 nr 9/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 9/2010

Till första sidan LÖN 9/2010

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Svarta jobb och grå ekonomi

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Mångkunnighet
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr