. vane.jpg (302 bytes)

Möjligheternas nano — med okända risker

 Fakta om nano

pune.gif (67 bytes)  Trots intensiv forskning världen över existerar ingen heltäckande information om hur vår hälsa påverkas av nanoteknologin. Nanomaterial används ständigt allt mer, men inte ens om de tiotalet ekonomiskt verkligt betydande nanomaterialen på marknaden finns motsvarande grundforskning om hälsorisker som om kemikalier.

Forskaren Elina Rossi liknar mest en asbestsanerare i sin skyddsdräkt i Arbetshälsoinstitutets nanolaboratorium. Principen är att skyddet ska vara rejält täckande då mycket ännu är okänt om nanopartiklarnas beteende och eventuella skadeverkan. Foto: EMMI KALLIOMätare som noterar också de minsta nanopartiklarna och kan skilja bakgrundsnanopartiklar från nanopartiklar i luften saknas. Några htp-värden, gränsvärden för skadlig exponering, kan därför inte heller definieras.

– Kunskapen om nanomaterial ökar hela tiden, men samtidigt ökar osäkerheten. Därför känner många en helt berättigad oro, också om halterna kanske är så låga att de inte nödvändigtvis påverkar oss, säger nanoexperten, professor Kai Savolainen på Arbetshälsoinstitutet.

Forskarna är också arbetstagare. I institutets nanolaboratorium krävs att hjälm, friskluftspump, tät skyddsoverall, engångssockor, skor och latexhandskar sitter på. Även om mätningar visat att halterna är ytterst låga kan olyckan vara framme, en burk som faller i golvet.

– Ett bra skydd gör också att personalen kan koncentrera sig på sitt jobb, påpekar Savolainen.

Nano finns här och nu

Nanoteknologin är inte något som ligger långt i framtiden. Tvärtom. Nanomaterial finns överallt omkring oss, livsmedel, kläder, kosmetika, solkrämer, mediciner, ja i hundratusentals produkter. I Finland är nanoforskningen i världstopp i vissa områden men debatten här hemma lyser med sin frånvaro.

Myndigheterna börjar dock så smått vakna. En inofficiell arbetsgrupp på STM försöker ta fram en nationell strategi. Savolainen hoppas att nano kommer upp på den politiska agendan som i dag toppas av sysselsättning och ekonomi.

– På sikt kan nanoteknologin medverka till att nya, kanske kvalitativt bättre arbetsplatser skapas. Industriföretag måste se till så att allt är i gott skick, annars blir redan försäkringsavgifterna skyhöga, säger han.

Hälsorisker utforskas

Nanopartiklar kommer i huvudsak in i kroppen då vi andas. Nanobollar, titandioxid kan tränga sig in i blodet och spridas från lungorna till andra organ, som hjärnan. I lungorna syns partikelintrånget som inflammationer och ärr.

Den italienska patologen Antoinetta Gatti vid universitetet i Modena har studerat 1400 cancerpatienter med mikro- och nanopartiklar i vävnaden. Hon är övertygad om att det finns ett samband mellan partiklarna i vävnaden och sjukdomar. Nanokolrör ses som de mest riskfyllda.

Få forskar i om nanopartiklar också kan tränga in genom huden.

– Forskarna är också osäkra på om nanomaterial i lungorna klumpar ihop sig, eller om klumparna löser upp sig vid kontakt med slem och celler, säger Kai Savolainen.

Klart är att nanoexponering förekommer. Vilka halter av exponering som är riskabla för hälsan är däremot oklart. I Tyskland har nanoexponering mätts på ett tjugotal arbetsplatser där bl.a. titandioxid som används i färg produceras.lt-ylos.jpg (843 bytes)

De arbetsplatser där forskare fått komma in har inte haft höga halter.

– Men hur ser det ut där vi inte kommer in? Och varför får vi inte komma dit? Brister det kanske i arbetshygien eller är det företagens policy?

Större företag med större resurser oroar inte Savolainen så mycket. Däremot ser han klara risker om användningen av sprider sig till små verkstäder, till byggnadsindustrin.

– Gjuts betongen på plats kan arbetstagarnas exponeras. Säkrare är det om element tillverkas i rena utrymmen med få arbetstagare.

Fler svar redan 2011

Kai Savolainen kommer att leda det nanosäkerhetscenter som Arbetshälsoinstitutet öppnar 2011. Med bättre koordinering av forskningen hoppas han att centret snart kan ge konkreta svar på nanofrågor, till nytta för företag och arbetstagare.

– Vi är rätt adress för frågor om nanosäkerhet. Redan nästa år kommer Arbetshälsoinstitutet att gå u med information om hur vi jobbar med nanomaterial. Ett kundlöfte, som alla kan följa, säger han.

Också htp-värden är på kommande.

– Jag tippar att vi har htp-värden för viktiga nanomaterial, som titandioxid, metalloxid, och seriumoxid (tillsats i bensin) redan kring 2015.

Savolainen och hans team på drygt 20 personer föreläser också gärna om nanoteknologins inverkan på kurser i arbetarskydd.

Text: INGEGERD EKSTRAND
Foto: EMMI KALLIO

 

Fakta om nano

  • nanopartiklar varierar i storlek mellan1 och 100 nanometer, nm.
  • en nanometer är en miljarddels meter. Ett hårstrå är ca 80 000 nanometer brett
  • nanoteknologi har använts sedan 1930-talet, tex silver i fotografisk form
  • kimrök, rent kol, har länge använts i bildäck för att ge bättre slitstyrka
  • nanopartiklar i livsmedel ökar biotillgängligheten, dvs hur mycket av ett ämne i maten som kan tas upp och användas i kroppen.
  • nanopartiklar finns också i kläder, kosmetika, husgeråd, sportartiklar, leksaker med mera
  • nanoföreningar i livsmedelsförpackningar (titandioxid) skyddar mot UV-ljus som kan påverka förpackningen negativt
  • nanosilver finns i kylskåp, i rengöringsprodukter för att skydda mot bakterier och andra mikroorganismer
  • nanomaterialfärger används i robotar för att få jämn färg på bilar i högre prisklass
  • nanopartiklar som kommit in via mun och näsa kan passera från blodet in i hjärnan, tarmarna mm.
  • nanoteknologins omsättning i Finland är i dag ca 400 miljoner euro, om något år beräknas den överstiga en miljard euro. År 2020 räknar ILO med att var femte produkt är baserad på nanoteknologi.

 

Källor:
Livsmedelsverket i Sverige
Arbetshälsoinstitutet

 

Löntagaren 9.12.2010 nr 10/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)