
Skördetid, vad härligt! Redan själva ordet gör
att det börjar vattnas i munnen på mig. Jag ser framför mig alla dignande rotsaks- och
grönsaksbord i butiker och på torg. Får du också samma associationer som jag då du
hör ordet skördetid? Du kan välja bland ett enormt utbud av allt grönt och skönt!
Också min skördepanna som jag bjuder
på idag kan varieras i det oändliga allt efter utbud och erbjudande i butiken. Variera
gärna de grönsaker du alltid har som vana att välja. Pröva på lila blomkål eller
svarta morötter som är gula inuti i matlagningen då du kommer över dem i handeln. De
väcker åtminstone intressant diskussion. Minns också tumregeln att använda
trafikljusen som utgångsläge då du väljer grönsaker. Ät gärna varje dag någonting,
rött, gult och grönt!
 Skördepanna
4 portioner
300 g strimlat kött (nöt-, gris- eller lammstek)
2 msk rypsolja
300 g vitkål
2 morötter
1 paprika
½ purjolök
2 msk sojasås
½ krm svartpeppar
färsk eller torkad timjan
Skär kålen i tunna strimlor, morötter och paprika i strimlor. Dela och skölj
purjolöken och skär den i tunna strimlor. Hetta upp oljan i en traktörpanna och bryn
köttstrimlorna. Fräs lätt grönsakerna i lite olja och lägg köttet med grönsakerna i
pannan. Häll i en skvätt vatten. Smaksätt med soja, peppar och timjan. Låt pannan
sjuda under lock ca 15 minuter. Red skyn med en tesked vetemjöl om du vill ha en
simmigare konsistens på pannan.
Välj köttslag efter smak och tillgång!
  FLER
MATBITAR OCH LUNCHLÅDOR
Löntagaren 13.9.2011 nr
4/11
|