. vane.jpg (302 bytes)
 


Skördetid, vad härligt! Redan själva ordet gör att det börjar vattnas i munnen på mig. Jag ser framför mig alla dignande rotsaks- och grönsaksbord i butiker och på torg. Får du också samma associationer som jag då du hör ordet skördetid? Du kan välja bland ett enormt utbud av allt grönt och skönt!

Också min skördepanna som jag bjuder på idag kan varieras i det oändliga allt efter utbud och erbjudande i butiken. Variera gärna de grönsaker du alltid har som vana att välja. Pröva på lila blomkål eller svarta morötter som är gula inuti i matlagningen då du kommer över dem i handeln. De väcker åtminstone intressant diskussion. Minns också tumregeln att använda trafikljusen som utgångsläge då du väljer grönsaker. Ät gärna varje dag någonting, rött, gult och grönt!

 

Foto: PATRIK LINDSTRÖMSkördepanna
4 portioner

300 g strimlat kött (nöt-, gris- eller lammstek)
2 msk rypsolja
300 g vitkål
2 morötter
1 paprika
½ purjolök
2 msk sojasås
½ krm svartpeppar
färsk eller torkad timjan


Skär kålen i tunna strimlor, morötter och paprika i strimlor. Dela och skölj purjolöken och skär den i tunna strimlor. Hetta upp oljan i en traktörpanna och bryn köttstrimlorna. Fräs lätt grönsakerna i lite olja och lägg köttet med grönsakerna i pannan. Häll i en skvätt vatten. Smaksätt med soja, peppar och timjan. Låt pannan sjuda under lock ca 15 minuter. Red skyn med en tesked vetemjöl om du vill ha en simmigare konsistens på pannan.
  Välj köttslag efter smak och tillgång!

 

runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes) FLER MATBITAR OCH LUNCHLÅDOR

 

Löntagaren 13.9.2011 nr 4/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)