. vane.jpg (302 bytes)

Trakasserade våningsskötare tar sällan kontakt med facket

Den unga sommarjobbaren dammsög aulan i ett av de större hotellen i Helsingfors. Plötsligt nöp någon honom i baken med kommentaren: Vilken snygg rumpa!

 Tjugo minuter per rum
 Respekten ömsesidig

N-Clean har klara direktiv för sina våningsskötare, konstaterar huvudförtroendeman Ulla Bange. Foto: PATRIK LINDSTRÖMHOTELLRECEPTIONEN tog omedelbart tag i tilltaget. Nyparen, en utländsk man i trettioårsåldern, fick en varning.

– Men sexuella trakasserier torde vara sällsynta. Eller i varje fall har fallen inte nått mina öron. Det är upprörande att sådana gäster finns, säger Ulla Bange, huvudförtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig för N-Clean med 1 500 våningsskötare på ett sextiotal hotell runtom i Finland. Från maj i år städas också Siljas fartyg i Åbo hamn medan ett dotterbolag tar hand om både Åbo- och Helsingforslinjens fartyg i Stockholm.

Både Ulla Bange och arbetsmiljösekreterare Seija Virta på PAM överraskades av att var femte våningsskötare som besvarade tidningen PAM:s gallup uppgav sig ha trakasserats sexuellt av hotellgästerna. Det var allt från sexuella anspelningar, nyp och klappar, till gäster som uppträdde nakna och föreslog sex.

– PAM:s gallup visar en fördubbling jämfört med en tidigare utredning gjord av Arbetshälsoinstitutet, säger Seija Virta som knappast alls blivit kontaktad av sexuellt trakasserade våningsskötare. Fall av våld anmäls betydligt oftare.

– Kanske är det här en så känslig fråga, att den drabbade upplever skam, kanske tror sig själv ha provocerat eller bara inte vill berätta. Eller så stålsätter hon eller han sig och antar att det hör till jobbet. Men trakasserier bör inte accepteras i något jobb, understryker hon.

FRÅGAN AKTUALISERADES då Världsbankens numera ex-chef Dominque Strauss-Kahn anklagades för att ha trakasserat en våningsstädare i New York i våras. Häromveckan beslöt åklagaren att inte väcka åtal.

Men bollen sattes i rullning av fallet Strauss-Kahn. Internationella livsmedelsfacket IUL gick ut med en förfrågan till hotellkedjorna som ombads redovisa sina riktlinjer för gästers sexuella trakasserier av personalen. Likaså om personalen utbildas i att hantera eventuella trakasserier.

Trakasserier bör inte accepteras i något jobb, understryker Seija Virta. Foto: PATRIK LINDSTRÖM– Även om en del större hotell har direktiv brister det i många fall i den praktiska arbetsintroduktionen, speciellt då det gäller unga sommarjobbare. För dem kan gästers beteende bli en direkt chock, säger Seija Virta.

I senaste kollektivavtal för rese- och restaurangbranschen togs direktiv om arbetsintroduktion med. På europeisk nivå finns ett ramavtal om trakasserier och våld. På flera håll görs arbete för att få avtal och riktlinjer för att få bukt med olägenheter i servicebranschen.

– PAM turnerar med ett skolningspaket om våld nu i höst, t.ex. i Helsingfors den 27 september. Och år 2012 fokuserar vi på mobbning och osakligt bemötande i arbetsmiljön, berättar arbetsmiljösekreteraren Seija Virta.

N-CLEAN HAR KÖRT med klara direktiv för sina våningsstädare i många år. Ingen våningsstädare går in i rummet om gästen är kvar. Förmannen delar ut rumslistor på rum som kan städas men det gäller att alltid knacka och förvissa sig om att rummet är tomt innan man kliver in.

– Är en gäst i rummet, säger vi ursäkta och backar snabbt ut. Har gästen inte gett sig klockan tolv då rummet ska vara tomt, tar våningsskötaren förman, eller annan hotellanställd, helst manlig, med och uppmanar gästen att lämna rummet. Hotellkorridorerna är kanske de mest riskabla, säger Ulla Bange, som själv arbetat som våningsskötare.

Och inträffar något ska det direkt rapporteras till förmannen eller antecknas som "nära-ögat"-fall på blanketterna för arbetsolycksfall.

– Varje vår informerar jag sommarjobbarna om risker. Tidigare har det ofta gällt våld, hur hantera gäster som tar till våld om de ertappas med att stjäla eller strunta i rökförbud. I våras låg tyngdpunkten mer på sexuella trakasserier då jag informerade ett hundratal unga sommarjobbare, berättar Ulla Bange.

OCKSÅ ALLA HOTELL som N-Clean städar i huvudstadsregionen fick i våras besök av huvudförtroendemannen. Omkring 90 procent av våningsskötarna är invandrare, från närområdena men också från Asien och Afrika.

– Varierande kulturbakgrund kan ge upphov till kulturkrockar men också påverka synen på sexuella trakasserier. En garvad inhemsk våningsskötare ignorerar kanske blickar eller muntliga kommentarer som kan bli till en traumatisk upplevelse för en ung kvinna med annan bakgrund, menar Ulla Bange.

– Att inte våga anmäla gästers uppträdande till förmannen beror nog snarare på blyghet än rädsla att mista jobbet, säger huvudförtroendemannen med eftertryck.

 

TEXT INGEGERD EKSTRAND
FOTO PATRIK LINDSTRÖM

 

Tjugo minuter per rum

RÄTT TEKNIK och gedigen arbetsintroduktion är A och O för våningsskötarna och arbetsgivarna. Städningen av ett hotellrum får i snitt ta högst 20 minuter.

– Arbetet är fysiskt krävande. Nacken och ryggen tar mest stryk. Försök själv bädda en säng på upp till två gånger två meter på någon minut, och sedan resten av rummet och badrummet, fylla på handukar, tvålar etc., säger Ulla Bange på N-Clean.

De flesta våningsskötare är i 30-årsåldern, färre än tio procent är fyllda 50 och bara ett fåtal har passerat 60-strecket. Finska eller engelska krävs. Städarexamen krävs endast av förmännen.

BELÄGGNINGEN PÅ HOTELLEN kan variera mycket. Kongresser eller en popstjärnekonsert, eller gäster som traskar in direkt från gatan kan ge en oväntad topp. Heltidsjobb från 8–16 med en halv timmes lunch är eftertraktade. Omkring hälften är deltidsanställda och jobbar kring 12–15 med att få rummen städade för nya gäster

– Som huvudförtroendeman skulle jag självklart önska att fler var heltidsanställda och fick en rejäl inkomst. Men jag är realist. Situationen är hektisk och ingen arbetsgivare betalar för flera timmars tumrullande. Få nyanställda får heltid, säger hon.

 

Respekten ömsesidig

FÖR SJU ÅR SEDAN sadlade Auli Virtanen i Karleby om från servitris till våningsskötare. Hon blev arbetslös då hotellkedjan lades ned och gick en 14 månaders kurs.– Respekten ska vara ömsesidig. Jag kollar först in hur gästen beter sig för att veta hur jag ska agera, säger våningsstädaren Auli Virtanen. Foto: ESA MELAMETSÄ

– Visst, våningsstädarens jobb är tungt men jag gillar det. Jag träffar många olika människor och ingen dag är den andra lik, säger Auli Virtanen som städar sin våning på 16 rum på fyra och en halv timme i snitt.

– Jag jobbar deltid och skulle knappast längre orka jobbar åtta timmar i det här jobbet, säger Auli som kopplar av genom att springa, cykla eller kolla in tv-programmen.

Några trakasserier har Auli Virtanen inte stött på under sina snart 40 år i servicebranschen.

– En viss människokännedom har jag ju fått. Jag kollar upp hur gästerna beter sig, om de hälsar och så. Det är viktigt att respekten är ömsesidig, säger Auli Virtanen och tillägger att det inte går att leva med rädsla.

Är gästen av den besvärligare sorten försöker hon komma till rätta med situationen genom att tala. Det här har fungerat också i nattjobb som servitris.

– Men behövs det tar jag portieren eller utkastaren till hjälp. Det som är knepigast är de knarkpåverkade, de agerar så oberäkneligt, säger Auli Virtanen.

TEXT INGEGERD EKSTRAND
FOTO ESA MELAMETSÄ

Löntagaren 13.9.2011 nr 4/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)