. vane.jpg (302 bytes)

Sommarskolan diskuterade nordiskt samarbete i framtiden

Nordiskt samarbete i framtiden var temat för Nordiska sommarskolan, som hölls vid Kiljavainstitutet i slutet av augusti. Fackligt aktiva från alla nordiska länder deltog i sommarskolan. Deltagarna blev inspirerade att samarbeta mer med aktiva från andra länder.

 "Norge blir ännu mer öppet"

Nordiska sommarskolan samlade fackligt aktiva från alla nordiska länder. Foto: PATRIK LINDSTRÖM

– Det är på förbundsnivån som det internationella samarbetet sker, så för en vanlig förtroendevald är det svårt att veta något om europeiskt eller nordiskt samarbete. I synnerhet om man inte jobbar i en koncern med systerbolag i andra länder, konstaterar Per Christiansen från Dansk Metal.

Deltagarna i sommarskolan lärde känna varandra och fick varandras kontaktuppgifter, så nu upplever de att de har lättare att ta kontakt om det är något de undrar över i framtiden. Och gruppen har redan planer på att träffas på nytt om något år.

TEXT JONNY SMEDS
FOTO PATRIK LINDSTRÖM

 

"Norge blir ännu mer öppet"

NORGE BÖRJAR småningom återgå till vardagen efter våldsdåden i Oslo och på Utøya den 22 juli. Men händelserna har satt djupa spår i hela det norska folket.

– Det går inte en dag utan att vi minns det som skedde. Det var folk ifrån hela landet på Utøya och alla känner någon som känner någon som var på ön. Alla berörs av dådet, säger Bjørn Kåre Høistad och får medhåll av Ravinthrakumar Suntharalingam, kallad Kumar. De två medlemmarna i norska Fellesforbundet deltog i slutet av augusti i Nordiska sommarskolan.

Sommarskolan inleddes med en stunds stillhet. Man tände ett ljus och lade ner en ros.

– Det betydde mycket för oss, säger Kumar.

TRE MEDLEMMAR i Fellesforbundet omkom på Utøya. En av dem var 30-årige Snorre Haller, som fanns på ön på uppdrag av Fellesforbundet. Som fackföreningsrörelsens representant höll ett tal tidigare under den ödesdigra dagen.

– Vi känner att det är ett angrepp på arbetarrörelsen lika mycket som ett angrepp på ungdomen, säger Bjørn Kåre.

– Det var riktat mot unga som engagerat sig i samhället och som vill vara med och påverka. Jag trodde inte att det var sant då jag hörde om dådet. Jag trodde det var ett dåligt skämt, inflikar Kumar.

De flesta norrmän reagerade troligtvis först på samma sätt, men då de insåg att det ofattbara verkligen hade skett reagerade de inte med ilska.

– Reaktionen var den motsatta. Man tog initiativ till samlingar, inte bara i Oslo och de andra storstäderna Bergen och Trondheim, utan i hela landet. Jag tror inte att Norge någonsin kommer att bli det samma igen, men jag tror att Norge kommer att bli en ännu mer öppen och inkluderande stat med ännu starkare sammanhållning, säger Bjørn Kåre Høistad.

JONNY SMEDS

Löntagaren 13.9.2011 nr 4/11

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)