4 portioner
600 g böckling
1 gul lök
gräslök
12 tomater eller kokt rödbeta
Sås:
½ dl vitvinsvinäger eller citron
1 dl rypsolja
1 vitlöksklyfta
svartpeppar, event lite salt
Dra skinnet av böcklingarna och ta loss filéerna så hela som möjligt.
Lägg filéerna på ett serveringsfat. Skala löken och skär den i papperstunna
skivor.
Skär tomaterna eller de kokta rödbetorna i små tärningar. Lägg lök och tomat på
böcklingen. Använder du rödbeta så lägg tärningarna försiktigt på sidan eftersom
de färgar av sig på hela anrättningen.
Blanda ingredienserna till såsen och häll över fisken. Smaken blir mognare och
bättre om fisken får stå och dra några timmar i kylskåp, men den kan också serveras
genast.
Då du serverar marinerade böcklingar i juletid kan du med fördel byta ut tomaterna
mot kokt hackad rödbeta. Det gör rätten en mera julaktig.
Använd gärna en vitvinsvinäger med låg syraprocent (5,5 %) då blir rätten inte
för skarp i smaken.