. vane.jpg (302 bytes)
 


De flesta av oss äter fisk i någon form i juletid. Ofta blir det gravad fisk, lutfisk, sill- eller strömmingsinläggningar. Olika rökta fiskar håller sig bättre än färsk fisk, så pröva som ett alternativ på fiskbordet att bjuda på böckling (varmrökt strömming). Röksmaken i den varmrökta strömmingen är en god och pikant krydda som ger ett mervärde åt den färska och prisvänliga strömmingen. Och för den som inte känner för krångliga maträtter med många ingredienser är det här ett bra alternativ. Enkel, snabbtillredd och okomplicerad fiskrätt på allt vis.

Böcklingen smakar bäst då den är rökt på traditionellt sätt i långsam varmröksugn. Skinnet ser då lite för stort ut och går lätt att dra av för hand.

Jag önskar alla läsare en stämningsfull jul!

 

Marinerade julböcklingar. Foto: Patrik LindströmMarinerade julböcklingar
4 portioner

600 g böckling
1 gul lök
gräslök
1–2 tomater eller kokt rödbeta

Sås:
½ dl vitvinsvinäger eller citron
1 dl rypsolja
1 vitlöksklyfta
svartpeppar, event lite salt

 

Dra skinnet av böcklingarna och ta loss filéerna så hela som möjligt.

Lägg filéerna på ett serveringsfat. Skala löken och skär den i papperstunna skivor.

Skär tomaterna eller de kokta rödbetorna i små tärningar. Lägg lök och tomat på böcklingen. Använder du rödbeta så lägg tärningarna försiktigt på sidan eftersom de färgar av sig på hela anrättningen.

Blanda ingredienserna till såsen och häll över fisken. Smaken blir mognare och bättre om fisken får stå och dra några timmar i kylskåp, men den kan också serveras genast.

Då du serverar marinerade böcklingar i juletid kan du med fördel byta ut tomaterna mot kokt hackad rödbeta. Det gör rätten en mera julaktig.

Använd gärna en vitvinsvinäger med låg syraprocent (5,5 %) då blir rätten inte för skarp i smaken.

 

runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes)runu.gif (924 bytes) FLER MATBITAR OCH LUNCHLÅDOR

 

Löntagaren 7.12.2011 nr 6/11

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)