PÅ DANSKA JULBORD har sillen och akvaviten sin givna
plats. Årets Jule Akvavit har smak av 1800-tal men flaskan specialdesignas varje år. I
år kallas den Droppen och säljs i begränsad, numrerad upplaga.
En svag doft av kryddor vilar över salar, korridorer
och trappor vid spritfabriken i danska Ålborg. Huvudförtroendemannen Frank
Madsen berättar om den långa processen då det ekologiska halvgrova vetet,
vattnet, enzymerna, kolsyra och kryddorna får jäsa, destilleras, värms upp, kyls ned.
Inga biprodukter går till spillo, understryker han medan vi passerar enorma kopparkärl
och rör. Bränneritornet är hjärtat i finspriten. Här och där finns museiföremål,
en gammal sädeskross, mätare från den tid då s.k. spiritusbeskattning tillämpades.
Processen är optimerad och helt datoriserad, säger Frank som arbetar som
reparatör.
I krydderiet får luktsinnet sitt lystmäte. Extrakt ligger i rader: kardemumma,
kummin, ingefära, stjärnanis, rönnbär och många, många fler. Kryddorna ligger från
några veckor till någon månad i vatten och sprit.
Akvavit finns att få som snaps med 16 olika smaker. Den ska drickas rumsvarm
så kryddorna kommer till sin rätt, inte kylas, betonar Frank.
TEXT INGEGERD EKSTRAND
FOTO HENRIK SCHÜTT
Reportaget kan läsas i sin helhet i
Löntagaren nr 6