. vane.jpg (302 bytes)
 

Med känsla för kryddor

PÅ DANSKA JULBORD har sillen och akvaviten sin givna plats. Årets Jule Akvavit har smak av 1800-tal men flaskan specialdesignas varje år. I år kallas den Droppen och säljs i begränsad, numrerad upplaga.

Frank Madsen är reparatör och huvudförtroendeman. Foto: Henrik SchüttEn svag doft av kryddor vilar över salar, korridorer och trappor vid spritfabriken i danska Ålborg. Huvudförtroendemannen Frank Madsen berättar om den långa processen då det ekologiska halvgrova vetet, vattnet, enzymerna, kolsyra och kryddorna får jäsa, destilleras, värms upp, kyls ned. Inga biprodukter går till spillo, understryker han medan vi passerar enorma kopparkärl och rör. Bränneritornet är hjärtat i finspriten. Här och där finns museiföremål, en gammal sädeskross, mätare från den tid då s.k. spiritusbeskattning tillämpades.

– Processen är optimerad och helt datoriserad, säger Frank som arbetar som reparatör.

I krydderiet får luktsinnet sitt lystmäte. Extrakt ligger i rader: kardemumma, kummin, ingefära, stjärnanis, rönnbär och många, många fler. Kryddorna ligger från några veckor till någon månad i vatten och sprit.

– Akvavit finns att få som snaps med 16 olika smaker. Den ska drickas rumsvarm så kryddorna kommer till sin rätt, inte kylas, betonar Frank.

TEXT INGEGERD EKSTRAND
FOTO HENRIK SCHÜTT

 Reportaget kan läsas i sin helhet i Löntagaren nr 6

 

Fackligt uppsving i revoltens spår

I DECEMBER 2010 inleddes den så kallade arabvåren i Tunisien. I den lilla staden Sidi Bouzid sätter fruktförsäljaren Mohammed Bouazizi eld på sig själv den 17 december i protest mot fattigdomen, de höga matpriserna, korruptionen och förtrycket i landet.

Fruktförsäljarens förtvivlade handling bidrar till att tiotusentals människor går ut på gatorna dag efter dag tills Tunisiens diktator den förre presidenten Ben Ali tvingas fly i mitten av januari 2011. Även om över 200 dödsoffer inledningsvis krävdes under revolten i Tunisien var våldsamheterna inte av samma omfattning som i grannländerna.

Revolten i Tunisien har inte varit lika våldsam som i grannländerna. Foto: Leif HanssonEn viktig orsak till detta var Tunisiens fackföreningsrörelse som spelade en avgörande roll i att mobilisera sina medlemmar så att expresidenten Ben Ali till slut tvingades fly till Saudiarabien.

– Vi mobiliserade tiotusentals medlemmar till fredliga demonstrationer över hela landet, berättar Mukhtar Hili som är generalsekreterare i transportfacket Federation Nationale des Transport.

TEXT LENNART JOHNSSON
FOTO LEIF HANSSON

 Reportaget kan läsas i sin helhet i Löntagaren nr 6

 

Löntagaren 7.12.2011 nr 6/11

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 6/2011

-> Till första sidan LÖN nr 6/2011

runu.gif (924 bytes) På jobbet
runu.gif (924 bytes) Tema
    Förtroendemannen
runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner

runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Världen

Reportage: Dansk akvavit och fackligt uppsving i Tunisien

runu.gif (924 bytes) Världen
runu.gif (924 bytes) Språklåda