. vane.jpg (302 bytes)
arbetskydd.jpg (3430 bytes)

Institutet för arbetshygien basar för
EU-projekt om trädamm

runu.gif (924 bytes) Fakta om trädamm
runu.gif (924 bytes) Mera om trädamm

pune.gif (67 bytes)  Ett femårigt program kallat "Trädamm - exponering och hälsoeffekter" kör igång vid Institutet för arbetshygien i januari 2002. Det är kopplat till EU-projektet Wood-risk med forskargrupper från Tyskland, Danmark och Frankrike som partner. Hälften av totalkostnaden på 2 700 000 euro, ca 16 mmk, täcks med EU-medel.

Ett samband mellan exponering för s.k. hårt trädamm från ek och bok och cancer i näshålorna och -bihålorna konstaterades på 1960-talet men bekräftades först 1995. Mekanismen för påverkan är ännu öppen. Den undersöks, likaså om bok och ek är unika, likheter och olikheter mellan hårt och mjukt trädamm, vilken roll blandexponering och partikelstorlek spelar, berättar Kirsti Husgafvel-Pursiainen, äldre forskare vid Institutet för arbetshygien och den som basar för verksamhetsprogrammet.

Trädamm kan också ge retningar i andningsorganen, astma och allergi. Också mjukt damm kan eventuellt irritera.

Biträdande projektchef Kai Savolainen, chef för avdelningen för arbetshygien och toxikologi på Institutet för arbetshygien, framhåller att det är viktigt att undersöka också inhemska träslag.

– Ska björken räknas som ett hårt träslag? Om vi kan ge besked om hälsorisker, mekanismer och exponeringsgrad kan den inhemska träförädlingsindustrin få ändra inställning. Men då vi måste bevisa nyttan med investeringar.

Experter på Institutet för arbetshygien besitter en bred kunskap om trädamm och bidrar med olika arbetsinsatser. EU-kopplingen väntas ge en tillräcklig bas för granskning av exponering i olika yrken och branscher.

Gränsvärdet på tok för högt

Bägge forskare anser EU-direktivets gränsvärde på 5 mg hårt trädamm per kubikmeter vara alltför högt— det är identiskt med det som gäller för ofarligt damm. Det finns vetenskaplig basis för ett sänkt gränsvärde.

Tre miljoner arbetstagare utsätts för trädammsexponering i EU-länderna. Meningen är nu att skapa ett register över exponeringen samt upprätta en databas för samkörning av fakta om exponering och påverkan för att bestämma hälsorisker på olika nivåer av exponering.

Slutmålet är att trygga hälsosamma arbetsplatser och minska arbetstagarnas exponering för trädamm men forskarna varnar för att vägen dit är lång. Det tar tid innan experiment med trädamm resulterar i praktisk information. Förhoppningen är att ta fram biologiska mätare som kan tillämpas då symptom antas bero på trädamm.

– Utmaningar finns för mer än fem år men vi hoppas kunna göra upp en verksamhetsstrategi för arbetslivet under år 2006. Det är viktigt att informera och utbilda arbetstagare och experter. Eventuellt sammanställs en handbok. Fram till dess gäller rådet att se till att exponeringen är så låg som det är tekniskt möjligt, råder forskarna.

INGEGERD EKSTRAND

Fakta om trädammlt-ylos.jpg (843 bytes)

  • Uppskattningsvis 70 000 finländska arbetstagare utsätts för trädammsexponering i jobbet. I registret över yrkesrelaterade sjukdomar antecknades åren 1990-96 totalt 2 697 fall av yrkesrelaterad astma p.g.a. exponering för trädamm från 70 träslag. Exponering för 101 träslag gav samtidigt 2 373 arbetstagare yrkesrelaterad snuva.
  • Exponering för hårt trädamm från ek och bok anses kunna leda till cancer i näshålan och näsbihålorna. Mellan 15 och 20 fall av denna typ konstateras årligen i Finland.
  • I ett EU-direktiv från 1999 sätts gränsvärdet för hårt trädamm till 5 mg per kubikmeter. Direktivet träder i kraft 2003.
Mera om trädamm hittar du bl.a. här:

runu.gif (924 bytes)  www.occuphealth.fi/ttl/osasto/tt/puu/partanen.htm
runu.gif (924 bytes)  www.eduskunta.fi/thwfakta/vpasia/tsframr.htm
runu.gif (924 bytes)  europa.eu.int/eur-lex/sv/lif/dat/1999/sv_399L0038.html
runu.gif (924 bytes)  www.tsr.fi/tutkittu/1995/95181.html
runu.gif (924 bytes)  www.previa.se/nyheter/nyheter/000240.asp

 

Löntagaren 1.10.2001 nr 8/01

hava500.jpg (350 bytes)

lt-back.jpg (825 bytes)lt-ylos.jpg (843 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 8/2001

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Etik
runu.gif (924 bytes) Förbundsnytt
runu.gif (924 bytes) Reportage
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Notiset & statistik
runu.gif (924 bytes) Arbetarskydd
    Trädammet

Kampen mot trädammet
Institutet för arbetshygien basar för EU-projekt om trädamm
Fakta om trädamm
Mera om trädamm

runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

www.sak.fi/på svenska