. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (2999 bytes)

Riksdagen behandlar lag om övergångsperioder

pune.gif (67 bytes)  Regeringen avlät i januari till riksdagen ett förslag till lag som begränsar arbetskraftens fria rörlighet när EU utvidgas. Regeringen föreslår en övergångsperiod på två år, varefter man våren 2006 granskar läget och besluter om det finns behov av en ytterligare övergångsperiod.

Enligt lagförslaget börjar övergångsperioden den 1 maj 2004 då EU får nya medlemmar. Som allra längst föreslås övergångsperioden kunna omfatta sju år. Begränsningen gäller arbetskraften i de nya medlemsländerna.

FFC har antagit att speciellt tjänsternas fria rörlighet kommer att medföra problem. Enligt denna frihet kan underentreprenörer och bemanningsfirmor verka i Finland utan särskild övervakning redan från början av maj. FFC menar att man borde kräva att dylika företag registreras i Finland eller att de åtminstone borde uppge vilka löner de betalar eller betala skatt på lönerna till Finland.

FFC har krävt att fackförbunden får rätt att väcka talan för att de bättre ska kunna övervaka arbetsvillkoren. I dagens läge kan bara den arbetstagare vars arbetsvillkor man har brutit mot väcka talan mot arbetsgivaren.

Under centralkriminalpolisen bildas under februari månad en specialenhet med nio poliser, vilkas uppgift är att undersöka missbruk av utländsk arbetskraft och försummelse av arbetsvillkoren. Beslut om att grunda enheten fattades i samband med den inkomstpolitiska uppgörelsen.

Dansk övergångsperiod

Av de övriga nordiska länderna är det bara Danmark som begränsar arbetskraftens fria rörlighet. I Danmark har man enats om åtgärder som i praktiken innebär ibruktagande av en övergångsperiod även om Danmark officiellt öppnar sin arbetsmarknad också för de nya medlemsländerna.

I Sverige har man diskuterat en begränsning, men regeringens förslag röstades omkull i den svenska riksdagen.

Löntagaren 6.2.2004 nr 1/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)