. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (2999 bytes)

Rätt till fungerande IT-system

pune.gif (67 bytes)  För att komma underfund med hur användbara IT-systemen är i praktiken granskades drygt 1200 svenska industriföretag. Det visade sig att mjukvaruleverantörerna varken lyssnat eller känt till användarnas behov. Fokuseringen hade gjorts på tekniska lösningar snarare än på användarbarheten och nyttan i verksamheten. Då kunskapen brast hos IT-beställarna beaktades inte heller användarnas och arbetsplatsens IT-behov tillräckligt.

Resultatet torde vara det samma hos oss. De undersökningar svenska LO gjort visar att allt fler arbetstagare anser IT-svårigheter vara det största problemet i arbetet. Också i allt fler arbetaryrken har IT blivit vardagsmat. I Sverige tog man tag i problemet och efter sex års utvecklingsarbete grundades företaget UsersAward i LO:s näromgivning. Fyrmannafirman leds Ole Ivarsen, LO:s IT-ombudsman.

Företagets mål är att få fram användarnära IT-system genom certifiering, ett frivilligt kvalitetssystem. I samarbete med tre svenska högskolor har praktiska verktyg för certifiering och arbetsplatsundersökningar utvecklats. LO:s insats är stor, därtill har projektet har offentlig finansiering. IT-problem kostar ju samhället och näringslivet miljarder.

Grundlig utredning

I praktiken går det hela till så att forskare från två högskolor och UsersAward på arbetsplatsen kartlägger 36 funktioner ur sex olika kategorier: nytta/användbarhet, införande, teknisk utformning, påverkan på arbetsuppgifterna, samverkan med kunder/uppdragsgivare samt uppföljning av användarnas behov.

Varje funktion värderas på skalan 1–6. För godkänt bör medeltalet överstiga 4. För att klara certifieringen måste minst två av de tre kundföretagen få godkänt totalt. Kriterierna är hårda och utredningen pågår i företaget under fyra till åtta veckor.

Två företag har hittills klarat nålsögat. I många företag pågår en kartläggning som bäst. Kostnaden för en certifiering är 160 000 svenska kronor, ca 15 000 kronor. Nyttan är dubbel, positiv publicitet och impulsen till att få igång ett aktivt utvecklingsarbete på arbetsplatsen. Det i sin tur ger arbetstrivsel och höjer resultatet.

UsersAwards vill också stöda arbetsgemenskaperna i dess utveckling samt förbättra arbetstagarnas arbete så att kriterierna för ett bra arbete uppfylls. Genom att ta tag i arbetsprestation, IT-miljö, kunnande och arbetskrav främjas också de nordiska arbetslivsnormerna. Den svenska medbestämmandepraxisen förutsätter förhandlingar om hela denna helhet— såsom också den finländska samarbetslagen, om den tolkas korrekt. Också förtroendemän och skyddsombud bör ha rätt att ta initiativ till utveckling

Miljoner TCO-märkta skärmar

Ett litet rödgrönt märke uppe i högra hörnet på datorn visar att det svenska tjänstemannafacket TCO certifierat skärmen. Det visar att skärmen uppfyller kraven på ergonomi, ekologi, strålning och energi. Runtom i världen finns idag ca 300 miljoner TCO-märkta bildskärmar, av olika tillverkare.

Det här visar att facket, som representerar IT-användare, kan påverka globalt också som konsumentrörelse. Samma resultat uppnås om också UsersAwards får spridning.

En utopi kanske i dag — men i morgon?

Mera information på www.usersaward.com

JYRKI HELIN
utredningssekreterare
på FFC:s arbetsmiljöavdelning

Löntagaren 6.2.2004 nr 1/04

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)