. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (4685 bytes)

Brister uppdagades i en italiensk CE-märkt tvåpelarlyft år 2000. Social- och hälsovårdsministeriet vägrade förbjuda billyften. EU-kommissionen, Europafacket och EG-domstolen har tagit eller kommer att ta ställning i saken. Men:

Italiensk tillverkare kräver finländsk tjänsteman på en miljon euro i skadestånd

pune.gif (67 bytes)  I april 2000 konstaterade en expert allvarliga brister i en italiensk AGM-tvåpelarlyft som användes i Finland. Han vände sig till Vasa arbetarskyddsdistrikt, som vidarebefordrade saken till social- och hälsovårdsministeriet. Överingenjör Tarmo Lehtinen fick i uppdrag att utreda problemen, uppenbara brister konstaterades, och ministeriet förberedde ett försäljnings- och användningsförbud. Sedan blev det stopp: billyften var ju typgodkänd och CE-märkt, handelshinder skulle inte få ställas upp ansåg den person som avgjorde frågan.

Medier intervjuade överingenjören, som tilldelades en varning för att ha uttalat sig offentligt.

I februari 2002 drog den italienska tillverkaren överingenjören, och ministeriet, inför rätta och krävde ersättning på 30 miljoner mark. Tammerfors tingsrätt remitterade ärendet direkt till EG-domstolen för att få förhandsbeslut bl.a. om här var fråga om en s.k. förbjuden begränsning av handeln.

I mars 2004 konstaterade EU-kommissionen i ett utlåtande till EG-domstolen att tjänstemän har yttrandefrihet och att lyften stred mot maskindirektivet. Det beskedet nådde Finland först på höstkanten.

Den 19 april 2005 tog EG-domstolen upp ärendet till muntlig behandling. Förutom kommissionen backade nu också Nederländerna och Sverige upp tjänstemäns yttrandefrihet.

EG-domstolen väntas komma med sitt beslut i höst, varefter ärendet återgår till tingsrätten.

Det italienska företagets ersättningskrav är nu en miljon euro.

Farliga billyftar användas fortfarande

Att det brister i konstruktionen — och därmed i säkerheten — hos billyften har konstaterats av flera instanser. Låsanordningen i lyftarmarna håller inte, och fungerar inte tillförlitligt. Lyftens dimensionering strider mot standarden, belastningen borde ha satts till den halva. Att billyften strider mot direktiven konstaterade en enhällig expertis vid sitt möte i Wien i april 2001. Ministeriet reagerade inte. Inte heller på våren 2004 då Nylands arbetarskyddsdistrikt och oberoende Fimtekno konstaterade bristerna. Utmattningssprickor fanns i alla, utom en, av de 15 billyftar som fortfarande var i bruk i Nyland.

Att ingen metallare stod i vägen då en Mercedes ramlade ned från en billyft, var rena rama turen, konstaterar Raimo Kärnä, arbetarskyddssekreterare på Metall.

– Än har ingen dött, men ska vi verkligen behöva förlita oss enbart på turen, frågar Kärnä upprört.

Metall har gjort flera påstötar både till förre ministern Soinivaara och hos minister Mönkäre. Med klent resultat, konstaterar Kärnä.

– Förtroendet för social- och hälsovårdsministeriet är på upphällningen. Handhas frågorna i fel ministerium? Borde arbetarskyddet överföras till ett "hårdare" ministerium, till arbetsministeriet eller handels- och industriministeriet, undrar Kärnä bistert.

Han påpekar att arbetarskyddsdistrikten nog sköter sina åligganden.

– Men snart vågar ju inspektörerna inte företa sig något! Beror det på personer högre upp på beslutstrappan att situationen är den den är i dag, frågar han retoriskt.

Finland utanför larmsystem

Ser AGM marknadsövervakningen som ett illegalt handelshinder i sig? Det frågar Europafacket EFS i ett PM, där facket konstaterar att fallet är av största betydelse.

EFS tolkar det som att den italienska granskningsmyndigheten försummat bl.a. hållfasthetstestet för lyftarmarna och efterlyser skärpt övervakning av granskarna. Enligt maskindirektivet hör marknadsövervakningen till medlemsstaternas åligganden, och de kan vid behov förbjuda att maskinen kommer in på marknaden.

Enligt EFS har problem med billyften förekommit också i andra medlemsländer. Den informationen har inte nått Finland, som inte gått med i det internationella larmsystemet.

EFS ser inget fel i att saken dryftats offentligt i Finland. Tvärtom. Säkerhetsrisken var så allvarlig att det var bra att firmor som använde billyften fick information.

Inspektörernas öde i vågskålen

EFS framhåller att facket alltid ansett det viktigt att arbetarskyddsinspektioner är fria från påtryckning.

Får AGM rätt får det långtgående möjligheter för arbetarskyddsinspektörernas arbetsmöjligheter, konstaterar EFS. Det skriver Raimo Kärnä under.

– Då är det fritt fram att importera vad som helst. Då måste andra åtgärder övervägas, säger Kärnä, som under snart 30 år jobbat med arbetarskydd och aldrig stött på något liknande fall som detta.

– Bristerna i konstruktionen av billyften är ju så uppenbara, säger för sin del Tarmo Lehtinen, som före Finlands EU-inträde själv typgranskade närmare 200 billyftar på fabriker runtom i Europa.

Han har också fungerat som ordförande för standardiseringsgrupper och bl.a. varit med och utarbetat den europeiska standarden som gäller just billyftar.

För en utomstående betraktare ter detta sig som något av ett triangeldrama, med ett finskt ministerium och ett italienskt företag på samma sida och experter i branschen på den andra.

Så här ser den omtvistade billyften ut. Typgodkänd i Italien, men enligt experter strider konstruktionen mot EU:s maskindirektiv.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 6.5.2005 nr 4/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 4/2005

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Förbundsfusioner
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö

Olagliga maskiner utgör också säkerhetsrisk
Italiensk tillverkare kräver finländsk tjänsteman på miljon euro i skadestånd

runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr


www.sak.fi/på svenska