
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Inkommande söndag firar vi
morsdag. Det var redan 1907 som amerikanen Ann Jarvis föreslog för sin församling att
den åttonde maj skulle firas som hennes mammas minnesdag. Man beslöt dock att fira denna
dag, sedermera andra söndagen i maj, som alla mödrars allmänna festdag, en morsdag. I
Amerika blev denna dag en officiell festdag 1914.
Hos oss skedde detta år 1919. Seden spred sig över hela Finland på
1920-talet. Då var det folkskolorna som hade sina morsdagsfester, ofta den största
festen på orten. Detta alltså bakgrunden till att vi i dag firar mor med presenter,
samvaro och god mat.
Mitt lunchtips är enkelt och snabbt att tillreda åt de mammor som uppskattar
fiskrätter. Det behövs bara god vilja och samarbete av den övriga familjen att
åstadkomma nedanstående meny till mor.
Ha en skön Morsdag!
Gösfilé i paprikasås
600 g gös-, sik- eller gäddfilé
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 msk olja
3 msk vetemjöl
3 dl fiskbuljong
1 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk timjan
vitpeppar, salt
Skölj paprikorna och skär dem i strimlor. Skala löken och hacka den. Fräs
grönsakerna i olja på svag värme en kort stund. Strö på mjölet och rör om väl. Ta
kastrullen från värmen, häll i fiskbuljongen. Koka upp under omrörning. Häll i
matlagningsgrädden. Smaksätt med timjan, vitpeppar och salt om det behövs. Såsen skall
vara tjock eftersom fisken under kokningen ger ifrån sig vätska.
Dela fiskfiléerna i mindre bitar. Lägg ner dem i såsen och sjud alltsammans på svag
värme tills fisken är vit och fast. Servera kokt potatis, gärna pressad eller ris till.
Bärfrestelse
4 portioner
200 g frysta hallon och blåbär eller andra bär
½ dl florsocker
250 g kvark
Häll de otinade bären (spara några till garnering), socker och kvark i en
matberedare. Kör tills allt är blandat. Det går också bra att mixa samman
ingredienserna. Häll upp i fina glas, garnera och servera genast.
FLER LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar
med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers,
gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Löntagaren
6.5.2005 nr 4/05
|