. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (2999 bytes)

M Å N A D E N S    F R Å G A

Lika rätt för far och mor
att vårda sjukt barn hemma

pune.gif (67 bytes)  Lagen ger föräldrar rätt, att en i gången, stanna hemma för att vårda ett plötsligt insjuknat barn, som inte fyllt tio år, under högst fyra arbetsdagar åt gången, utan lön. Om arbetsgivaren skall betala lön, det bestäms i respektive kollektivavtal.

– En arbetstagare har alltid rätt att bli hemma, men kan alltså vägras lön. Checka kollektivavtalet, de varierar mycket från bransch till bransch, råder Mirja Janérus, socialpolitisk sekreterare på FFC.

I många branscher har det ända sedan 70-talet funnits en bred formulering i avtalen: ersättning utgår också om den andra föräldern är förhindrad pga resa, sjukdom och dylikt.

"Om en arbetstagares barn eller något annat
i hans eller hennes hushåll varaktigt boende barn
som inte har fyllt tio år plötsligt insjuknar,
har arbetstagaren rätt till tillfällig vårdledighet
under högst fyra arbetsdagar åt gången …"

Arbetsavtalslagen 4 kap. 6 § Partiell vårdledighet

– Också här är det facket som aktivt drivit på familjerättigheterna. Avtalen kom först, sedan följde lagen efter. Kraven kommer ur familjernas vardag. En sten föll från småbarnsmammornas samvete, någon nödlögn att de själva var sjuka behövdes inte längre.

I de första avtalen stipulerades att mamman hade rätt att stanna hemma.

– Finland var nog då det enda landet i världen där arbetsfördelningen hemma bestämdes i ett kollektivavtal!

Tillfällig vårdledighet

Rätten till tillfällig vårdledighet har dock en del begränsningar. "Plötsligt insjuknat" gäller inte ett barn i operationskö som får snabb kallelse till operation. Föräldern har rätt att stanna hemma, men utan lön.

I en del avtal räknas frånvarodagar inom 30 dagar ihop till max fyra. Föräldrarna kan dock dela på frånvaron, och komma upp till max åtta om så behövs.

I en del avtal finns även stipulerat om karensdag, innan lön utgår.

– Värst är de avtal som inte tar det levande livet i beaktande. Jag blev kontaktad av en metallare vars barn, under skolåldern, insjuknade medan mamman låg på sjukhus. Pappan fick ingen lön, då mamman var studeranden, och inte normalt i arbete, säger Janérus.

Metalls avtal är tyvärr ingalunda unikt. Men för förbättringar i avtalen krävs att medlemmarna driver dem.

Ingen ekonomisk förlust

Är bara branschavtalet i ordning är det ingen ekonomisk förlust för familjen om den som har högre lön stannar hemma för att vårda barnet.

– Det är viktigt att folk kommer ihåg att rätten är lika för bägge föräldrar. Bägge har rätt att få sin lön, därför är det ingen förlust för familjen om den med högre lön använder sig av rätten, understryker Janérus.

Det är ett argument som hon stött på, inte minst från kvinnor. Och visst finns det mammor som tycker att endast hon kan vårda det sjuka barnet. En ballong som Janérus direkt sticker hål på — är barnet säg i femårsåldern, kan nog pappa vårda och underhålla ätteläggen lika bra.

I de fall där barnet bor hos modern och insjuknar där, har dock den frånskilda eller särboende pappan inte rätt att vårda barnet. Rätten finns endast om barnet insjuknar då det är i pappans vård, i hans hem.

– Här bör fås en ändring, lag- eller avtalsvägen, eller bägge, säger Janérus bestämt.

Att sedan pappor fortfarande mera sällan stannar hemma är en annan sak. Färsk statistik saknas, men Mirja Janérus har den uppfattningen att, trots att pappor stannar hemma mer än tidigare, är FFC-papporna lite trögare. Kanske är det fråga om attityder, kanske om avtalsformuleringar.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 6.5.2005 nr 4/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)