. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (2422 bytes)

Arbetsmiljösekreterare Kari Mäkelä, Kemi

REACH en godtagbar kompromiss

pune.gif (67 bytes)  Den långa REACH-processen slutade i en kompromiss som godkändes av EU:s miljöministrar i december. Förordningen träder i kraft den 1 juni i år och sommaren 2008 kör EU:s nya kemikaliemyndighet igång i Helsingfors. REACH är en engelsk förkortning för registrering, bedömning och auktorisering av kemikalier.

– På många sätt är det en bra kompromiss, en som facket kan leva med. Med tanke på kemikaliesäkerheten hade förordningen kunnat vara stramare, men i praktiken hade det ytterligare försvårat verksamhetsmöjligheterna för mindre företag, säger Kemifackets arbetsmiljöombudsman Kari Mäkelä.

Nya och existerande ämnen omfattas av samma system för registrering, bedömning och godkännande av kemikalier. Industrin åläggs att ta fram data om de kemiska ämnen som används.

En stor tvistefråga gällde den s.k. substitutionsprincipen. Grupper i EU-parlamentet, med de gröna i spetsen, ville ha som villkor att om ett farligt ämne automatiskt inte skulle ges tillstånd om ett motsvarande mindre farligt fanns tillgängligt.

Resultatet blev att farliga ämnen kräver tillstånd, som bör ansökas hos EU-kommissionen. Tillstånd kan beviljas om den sökande påvisar att han behärskar riskerna fullständigt. Om han inte kan bevisa det, kan tillstånd ges efter socioekonomisk granskning, och då den sökande analyserat alternativ, eller lagt fram en plan för ersättande ämnen på sikt, säger Mäkelä.

EU har fortfarande möjlighet att på förslag av medlemsland påbjuda en allmän begränsning av användning av farliga medel. Enligt Mäkelä har en del förbjudit men skäl finns att förbjuda fler.

– Ett problem allmänt taget är att beräkna summan av farorna då konsument, miljö och arbetstagare beaktas. Ett ämnen som kanske är mindre farligt för miljön, kan vara ytterst farligt i arbetsmiljön, påpekar Mäkelä.

Registreringen av kemikalier kör igång nästa år. Industrin meddelar kemikaliemyndigheten vilka kemikalier man tillverkar. Listan offentliggörs sedan för att underlätta samarbetet mellan olika leverantörer och brukare runtom i Europa.

Ansvaret för arbetarskyddet, inklusive riskkartläggning och riskhantering ligger fortsättningsvis på arbetsgivaren. Den s.k. kemikaliearbetarskyddskommittén i Finland har tillsatt en särskild REACH-grupp för att kolla läget, t.ex. om REACH förutsätter ändring av kemiska stadganden eller om specialåtgärder krävs såsom myndighetsövervakning, instruktioner med mera.

Industrin ska registrera omkring 30 000 ämnen före 2016 och riskbedöma en tredjedel av dessa.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 25.1.2007 nr 1/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)