
IUL manar till globala insatser mot giftiga livsmedelstillsatsen
diacetyl
IUL, Internationella Unionen för
Livsmedels-, Njutningsmedels- och Lantarbetareförbund samt förbund inom hotell- och
restaurangbranschen, uppmanar myndigheter i hela världen att omedelbart vidta åtgärder
för att kontrollera användningen av smakämnet diacetyl. Diacetyl används som en
ingrediens i konstgjorda smöraromer och man har kunnat påvisa att kemikalien orsakar
allvarliga och rentav dödliga sjukdomar hos arbetare som exponerats för den i
tillverkningsprocessen. Bevismaterialet förbinder diacetyl med en svår form av
luftrörskatarr, obliterativ bronkiolit, s.k. popcornlunga, som är en gradvis, obotlig
försämring av lungfunktionen.
Andningsmasker av papper ger inget skydd mot inandning av diacetyl,
säger IUL som ser det som ett livsfarligt nonsens att prata om godtagbar exponering,
säker hantering och branschens "självreglering.
Kemikalien används även i stor utsträckning i djupfryst och snacks, godis, bageri-
och mejeriprodukter, kommersiella bakmixer och andra hel- och halvfabrikat. Diacetyl anges
endast undantagsvis som en särskild ingrediens i livsmedelsprodukter och klumpas
istället ihop med andra kemikalier under samlingsbegreppet "artificiella smakämnen.
Arbetsmiljömyndigheter i USA har i över fem år känt till att även korta perioder
av diacetylexponering kan leda till obliterativ bronkiolit. EU-kommissionen har i
dagsläget inga planer för en granskning av ämnets hälsoeffekter utan nöjer sig med
att konstatera att diacetyl inte finns med på prioriteringslistan för ämnen som ska
granskas.
Löntagaren 7.12.2007 nr
10/07
|