. vane.jpg (302 bytes)

Skyddsombud för elever och
studerande i Sverige

pune.gif (67 bytes)  I Sverige har man tagit det gamla uttrycket "Det ska böjas i tid som krokigt ska bli" på allvar. Både skolelever i årsklass 7–9, gymnasister och studerande i yrkesutbildningar och vid högskolor har sina egna skyddsombud, två per årskurs. På individuella program i gymnasieskolan och på utbildningsområdet i övrigt bestäms antalet elevskyddsombud och studerandeskyddsombud med hänsyn till elevernas och de studerandes antal och arbetsförhållanden. Så föreskriver arbetsmiljöförordningen.

Elevskyddsombuden och studerandeskyddsombuden lär sig se sin arbetsmiljö redan under studietiden. Och det är nog så viktigt med tanke på arbetslivet, säger utredare Sten Gellerstedt på svenska LO. Foto: INGEGERD EKSTRAND– Kommunal skulle gärna sett att gränsen satts ännu lägre. Också mindre barn är medvetna om sin arbetsmiljö och de ser den med andra ögon. Och det här ger en övning i demokrati, säger Sten Gellerstedt, utredare på LO.

Högstadieelevernas skyddsombud sitter med i skolan skyddskommitté tillsammans med en administrativ chef, helst rektorn, lärarskyddsombud, representant för övriga personalen, en personalsamordnare eller personalchef och oftast någon från fastighetssidan.

– Elevskyddsombuden är obligatoriska numera. I skyddskommittén är det inte minst viktiga att man kan itu med problemen tidigare, det må sedan handla om mobbning, otrivsel, stök eller bök, betonar Gellerstedt.

I skyddskommittén är det lättare att ta upp frågan om en dålig lärare, en dålig arbetsledare. Rakt ut säger få det själv.

– Den enda skillnaden mellan elevskyddsombud och skyddsombuden i arbetslivet är att elevskyddsombudet inte kan stoppa jobbet. Men de ska till exempel ges möjlighet att delta i skyddsronden, konstaterar arbetsmiljöexperten Gellerstedt.

I den eftergymnasiala utbildningen och annan utbildning för vuxna företräds de studerande av studerandeskyddsombud som bör ha fyllt 18 år.

Både elev- och studerandeskyddsombud bör få den utbildning som uppdraget kräver, likaså den ledighet som behövs för arbetet.

– Det här kan vara knepigt att ordna ibland, så ingen halkar efter i studierna för den skull, påpekar Gellerstedt.

Rätten till information gäller också de här skyddsombuden. I fråga om elever gäller den här rätten inte uppgifter som är föremål för tystnadsplikt.

Samordnad forskning försvann

På Sten Gellerstedts bord finns arbetsmiljön i en mycket vid bemärkelse. Det handlar om själva arbetslivet, om arbetstider, om dokumentation av arbetet, den fysiska arbetsmiljön, arbetsvillkoren, arbetshälsan och produktivitet. Ja en hel del till dessutom.

– Sedan Arbetslivsinstitutet lades ned har det blivit mycket svårare att hitta information. Nu får man ringa högskolor och universitet och måste själv veta exakt vad man söker då man blir kopplad hit och dit, konstaterar han och menar att själva överblicken saknas numera.

– Vem formulerar nya problem? Jo högskolorna, för doktorsavhandlingar. Det blir små korta artiklar för publikation, ämnen väljs så de passar in i tidskrifterna. Och ofta är det så att man bara går vidare från vad man kan. Både helheten och nya saker blir lidande.

Samma tongångar hörs på Arbetsmiljöverket. I en kommentar till Löntagaren i december konstaterade överdirektör Bertil Remaeus att samordningen saknas sedan Arbetslivsinstitutet lades ned för några år sedan.

– Vi borde bygga upp ett nätverk. Lyckliga ni i Finland som har ert Arbetshälsoinstitut, som är aktivt och presterar högklassig forskning, menade Remaeus.

INGEGERD EKSTRAND
Stockholm

 

Löntagaren 1.4.2010 nr 3/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)