. vane.jpg (302 bytes)

Slopa lönehemligheten, föreslår FFC:s utvecklingschef Marja Erkkilä. – Då blir lönesystemen öppna och rättvisa, menar hon.

Hundra års lönegap

 Rättvisa i snuttarbetet

pune.gif (67 bytes)  Löneklyftan har frusit fast och bara sextio procent av arbetsplatserna har utfört de lönekartläggningar som jämställdhetslagen förutsätter. De tre parterna har i sitt likalönsprogram förbundit sig att minska lönegapet mellan män och kvinnor med fem procentenheter fram till år 2015.

Ändå har det tagit fem år att minska gapet med en procentenhet. Kvinnornas medelförtjänster år 2009 var 81,8 procent av männens förtjänst. Med nuvarande takt tar det nästan hundra år innan vi har uppnått likalön.

Av de här skälen föreslår FFC:s utvecklingschef Marja Erkkilä att lönehemligheten slopas. Statens och kommunernas anställda har offentliga löner och medborgarnas skatteinformation är offentlig. Dessutom publicerar tidningarna då och då information om den aktuella genomsnittslönen. På samma vis kunde man jämföra löner också på arbetsplatserna.

– En öppen jämförelse av lönerna skulle åstadkomma ett tryck på arbetsgivarna att skapa öppna och rättvisa lönesystem. En rättvis avlöning skulle minska avundsjukan och öka både arbetsmotivationen och produktiviteten, säger Erkkilä.

Lönekartläggning på alltför hög nivå

Jämställdhetslagen har sedan år 2005 förpliktat arbetsplatserna att utföra lönekartläggningar. Utredningarna visar att drygt hälften av de arbetsgivare som sysselsätter minst 30 arbetstagare har fullgjort sin plikt. Även om kartläggningarna har ökat finns det brister i deras kvalitet.

Erkkilä säger att kartläggningen sker på en så hög nivå att den inte avslöjar eventuell ojämlikhet. Dessutom borde kartläggningen enligt lagen alltid utföras tillsammans med en förtroendevald, men i praktiken går det inte till på det viset. Enligt en förtroendemannaenkät i fjol hade mindre än varannan arbetsplats som utförde kartläggningen involverat förtroendemannen i processen. Var fjärde förtroendevald visste överhuvudtaget inte om någon kartläggning hade skett.

Marja Erkkilä efterlyser preciseringar i jämställdhetslagens skrivningar om jämställdhetsplanering och lönekartläggning.

– Arbetsgivaren borde vara skyldig att analysera kartläggningens resultat och jämföra lönerna i likvärdiga arbetsuppgifter också över gränserna mellan olika kollektivavtal. Om planer och kartläggning borde också personalen informeras, kräver Erkkilä.

– Dessutom måste man ge förtroendepersonen rätt att få detaljerad löneinformation både under själva kartläggningen och vid eventuell misstanke om diskriminering.

Små framsteg

De inkomstpolitiska uppgörelserna innehöll både jämställdhets- och låglönepotter. Också under den aktuella förbundsrundan har några förbund lyckats förhandla sig till likalönspotter eller löneprogram för lågavlönade grupper. Ändå finns ingen information om vilka jämställdhetseffekterna är av förbundsförhandlingar eller lokala avtal.

Följderna av jämställdhetsplanerna och lönekartläggningen borde vara att ojämlikhet avslöjas, vilket borde leda till slutsatser och korrigeringar på arbetsplatserna och förbundsnivån. Att bara konstatera en olägenhet räcker inte.

Det är nödvändigt att göra lönesystemen mera rättvisa och genomskinliga. Samtidigt vore det nyttigt att analysera kollektivavtalen i deras helhet ur ett genderperspektiv.

Marja Erkkilä understryker avtalsverksamhetens betydelse för att främja lönejämlikheten. Det vore bra om man kunde minska antalet kollektivavtal och samtidigt förenhetliga dem. Det avtalsfiske som arbetsgivarsidan ägnar sig åt leder bara till att löneskillnaderna ökar och åstadkommer dessutom osämja. Erkkilä säger också att utläggningen av arbete är till skada också för arbetsgivaren eftersom han förlorar kontroll över tjänsteprocessen. Som exempel nämner hon Finnair, vars utläggning av bagagehanteringen ledde till att själva huvudbusinessen skadades.

AINO PIETARINEN
Översättning: ASTRID NIKULA
 

 

Rättvisa i snuttarbetet

pune.gif (67 bytes)  De atypiska anställningarna har blivit ett ständigt växande hinder för jämlikhet i arbetslivet. De olika formerna av atypiska anställningar har i många branscher förvandlats till typiska. Av till exempel K-Citymarkets personal är 77,5 procent deltidsanställda och bara 22,5 anställda på heltid.

Svar på var de kringskurna rättigheterna i arbetslivet och den kringskurna utkomsten egentligen härstammar, söker pol.dr Anu Suoranta, som arbetar med ett tvåårigt projekt, "Låt utföra arbetet rättvist — skapa trygghet i det brustna/fragmenterade arbetslivet".

Suoranta säger att det behövs förbättringar i såväl arbetsavtalslagen som i pensionssystemen, om vi skall kunna komma åt de orättvisor som beror på anställningens art. Hon är förundrad över varför inte arbetsgivarna vill ha ens en rättvis semesterlag och djupt oroad över dem som sysselsätter sig själva. De bär företagarens risker men faller utanför allt socialskydd.

Snuttarbetaren lever ett snuttliv. Hon skulle behöva ekonomisk trygghet då hon saknar jobb och för att fylla ut en förkortad arbetstid.

Suorantas snuttjobbsprojekt syftar till att utveckla statistiken, få till stånd en öppning beträffande avtalssystemen och sociallagstiftningen, dvs. en analys av snuttarbetets effekter och därefter korrigerande åtgärder. Ytterligare krävs villkor för att bygga ut ett socialskydd för dem som sysselsätter sig själva och öppen information om priser och utgifter.

Öppenhet ger rättvisa i lönesystemen, betonar FFC:s utvecklingschef Marja Erkkilä.

Löntagaren 1.4.2010 nr 3/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)