. vane.jpg (302 bytes)

Säkerheten tummar varken beställarföretaget BASF eller underhållsföretaget Maintpartner på. Samarbetet i hamnområdet i Fredrikshamn har högsta prioritet.

Arbetssäkerheten gör före allt annat

pune.gif (67 bytes)  Stramare säkerhet är alltid det som gäller i underhållsarbete, om det skiljer mellan beställarens krav och våra, säger Ari Teräväinen, platschef på Maintpartners enhet i Fredrikshamn. Företaget är ett av de största underhållsföretagen i Norden med ca 1400 arbetstagare, merparten vid de 40 enheterna i Finland men också vid tio enheter i Sverige.

– Alla har arbetssäkerhetskort som uppdateras. Säkerhetsutbildning ges för olika apparatur, och alltid då det kommer in nya i företagen. Säkerheten är ett standardinslag vid alla personalinfon. Vi utbildar också yrkesgrupper enligt behov, som truckförare, underhållsarbetare, helt nyligen elektriker, räknar Teräväinen upp.

– Det egna säkerheten är viktigast, så bråttom är det aldrig att jag struntar i den, säger underhållsarbetaren Esa Virkki i Fredrikshamn. Enda arbetsolyckan på åtta år är ett finger som råkat i kläm.  Foto: PATRIK LINDSTRÖMSatsningen på säkerhet har gett resultat. Från Maintpartner — som avskiljdes från Fortum 2006 — syns direkt i en nedgång i olycksfallsfrekvensen: från 11,6 år 2004, till 7,1 i fjol. Målet är 5,0 i år. Det här gäller olyckfall med minst tre dagars sjukfrånvaro. I år tas alla fall med över en dags frånvaro med.

Vad ligger bakom?

– Att vi talar mera, svarar Esa Virkki, metallare, arbetarskyddsfullmäktige på Maintpartner och underhållsarbetare sedan 13 år.

– Slagpåse, lägger han till. Jobbar gör han nämligen i fem företag på hamnområdet.

Alla kan stoppa farligt arbete

Esa Virkki är ett mer eller mindre permanent inslag i kemikalieföretaget BASF, känt för sina omutliga krav på säkerhet. Minna Kainulainen, som svarar för arbetssäkerheten, släpper inte in någon utan att ge en kort duvning i säkerhet. Entreprenörer får en längre.

– Underhållsarbetare utbildar vi som våra egna arbetare, de jobbar ju dagligen i samma lokaler och exponeras för samma kemikalier. Många kommer också till de två kurser vi ordnar i året.

Arbetstillstånd — ett skriftigt avtal med uppgifter om objektet, kemikaliers farligthetsgrad, ett slags minneslista — krävs för alla underhållsarbeten. Sauli Rantala, arbetarskyddsfullmäktige och TEAM, kollar tillstånden och ser, liksom alla andra basf:are, till att objektet som ska underhållas är avkopplat från produktionen, och ofarligt.

– Märker någon, vem som helst, att ett jobb är farligt kan varenda en stoppa arbetet. Också den som utför underhållet, säger Rantala.

Arbetarskyddet kom Rantala in på redan 1988. Han håller med Virkki om att kommunikationen blivit bättre. Men också attityderna är andra i dag. Men också attityderna har förändrats. Arbetarskyddet finns sedan tre år alltid på dagordningen då det fackavdelningen möts, och god praxis sprids från företag till företag.

Tågordningen är viktig. Om underhållsarbeten ska göras, kontaktas alltid arbetsledaren på Maintpartner först. Också det är en fråga om arbetarskydd.

Esa Virkki, eller någon kollega, kontrollerar alltid att rören är tomma och saknar tryck och värme, att elektriciteten är frånkopplad. Lukten blir kvar men här ska alla skydd på. Ingen protesterar längre, de hör till.

– För BASF finns inget viktigare än arbetssäkerheten, och det gäller också alla underhållsarbetare, säger Minna Kainulainen med eftertryck.

Förebyggande underhåll

Trenden går mot underhåll på förhand, något som kunderna gett god feedback och som förbättrat arbetssäkerheten.

Något som sällan planerats på förhand är passagen till objekt som ska underhållas eller repareras.

– Jag blev rent förskräckt vid en riskutvärdering för några år sedan, då jag såg att Esa stod inklämd mellan cisternen och tog stöd av väggen för att hållas uppe på en liten hylla. Vi måste samarbeta, berätta om vi märker problem. All information är guld värd, säger Minna Kainulainen.

Få fabriker har byggts med tanke på tillgänglighet för underhållsarbeten. Äldre fastigheter är särskilt besvärliga, men också ny apparatur som placeras kanske tillfälligt in utgör en risk.

De flesta olyckor sker då underhållsarbetare halkar, snavar eller vacklar till. Maskinerna är inte lika riskabla längre. Värst är den första snön, säger Teräväinen med en rysning.

Branschen är nästan helt mansdominerad. Äldre arbetare ges möjlighet till deltidspension eller -arbetsoförmögenhetspension, annars hade de kanske inte orkat ens till fyllda 63. För jobbet är krävande, både fysiskt med tunga lyft och obekväma arbetsställningar. Hettan kan vara jobbig, kölden likaså — ingen köldgräns finns.

Ett är viktigt. Ingen nybörjare sätts att arbeta ensam. En erfaren arbetskamrat är ett trumfkort då det gäller att minimera risker.

INGEGEGERD EKSTRAND
Foto PATRIK LINDSTRÖM

 

Löntagaren 27.5.2010 nr 5/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 5/2010

-> Till första sidan LÖN nr 5/2010

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Utsatta arbetstagare
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö

Arbetssäkerheten gör före allt annat
Riskfyllt underhåll

runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr