 M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Vårens
avslutningsfester närmar sig med stormsteg. Det må sen vara yrkesexamen,
studentdimission eller överhuvudtaget en milstolpe i en människas liv. Då vill man
också bjuda på någonting smått och gott som inte alltid behöver vara oöverkomligt
dyrt. I det sammanhanget vill jag påminna om att lyxmaten inte är det viktigaste utan
samvaron. Det går bra att använda billiga ingredienser, säsongvaror och självplockat
som du tillreder själv. Baka själv bröd och söta bakverk, gärna sådana som inte
förändras märkbart i smak och konsistens vid djupfrysning. Det blir mångfalt billigare
än att köpa. Fixa också enkla vackra bordsdekorationer själv från naturen. De är
vackra och uppskattade av gästerna.
Och till sist några exempel på bjudmat som går bra att tillreda i förväg
och djupfrysa är spenatpaj och den klassiska toscakakan.
Spenatpaj
12 bitar
125 g smör
1½ dl vetemjöl + 1½ dl fullkorns speltmjöl
12 msk vatten, kallt
(140 g bacon eller skinka eller kallrökt lax)
1 gul lök + 2 vitlöksklyftor
200 g spenat eller nässlor
1 msk finhackad färsk dragon
1 krm svartpeppar
150 g lagrad ost
3 ägg
3 dl mjölk
Pajen är godast ljummen. Är den gjord i förväg
är det bäst att värma den i 150° ca 15 min före servering.
- Blanda smör, mjöl och vatten till en deg i matberedaren. Tryck ut degen i ett jämnt
lager på bottnen och upp på kanterna i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga några
hål med gaffel och ställ formen i kylen ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200°. Skär eller klipp baconet i småbitar och stek det på
medelvärme ca 3 min. Köttet kan bra uteslutas med tanke på vegetarianer och också
kostnader. Skala och finhacka löken. Blanda ner löken och stek ytterligare ca 2 min.
Blanda ner spenat eller nässlor och fräs ca 1 minut. Använder du dig av färsk spenat
så mixa den gärna efter att du fräst i olja då blir den mera finfördelad. Krydda med
dragon, peppar och eventuellt salt.
- Blanda osten med spenatblandningen.
- Vispa samman ägg och mjölk och blanda ner i fyllningen. Häll blandningen i pajskalet
och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera pajen ljummen.
Toscakaka
2 ägg
1 dl socker
50 g smält smör
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Glasyr
100 g smör
1 dl socker
3 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter).
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret, smöret och vispgrädden.
- Häll smeten i formen.
- Grädda toscakakan i nedre delen av ugnen 2025 minuter.
- Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull.
Värm under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred glasyren på kakan.
Flytta upp kakan till mitten av ugnen.
Grädda ytterligare 15 minuter.
Låt svalna en stund innan den serveras.
FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, fylld
paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o bärcocktail
Ugnsbakad potatis, caesarsallad,
äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis
med broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj
med rökt fisk & rabarberkräm med jordgubbar
Varm
vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng
o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o fruktsmoothie
Wrap o citronlax
o pastasallad
Ost- och kycklingpaj, plättrulle
Sommarsallad
o rabarberpaj
Svampfylld zucchini o lingonpaj
Kålgryta,
morotssemlor o äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa
och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill
med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten
på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, marinerad broccoli, snabba havresemlor,
lingonsmulpaj
Svamprisotto o äppelkompott
Älgköttbullar, palsternacksmor o mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o apelsinris
Kryddigt
lamm, örtvitlökspotatis o påskdessert
Gäddfärsbiffar
o valborgsfrestelse
Fisk
i örtpaket o rabarberkräm
Svampgratinerad
broccoli o blåbärspaj
Fylld
squash o bärtrifle
Äppel- och potatisgratäng o bärgott
Grönkålssoppa o morgondryck
Jullax, örtsås o röd- och vitkräm
Laksoppa, pannkaka o bärkvark
Rotsaksgryta med nötkött, Kokta
speltkorn och Äppelgott
Rotsakssoppa med ost o äppelgott
Citronsill och Rabarbersmulpaj med
äpple
Löntagaren
27.5.2010 nr 5/10
|