. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Vårens avslutningsfester närmar sig med stormsteg. Det må sen vara yrkesexamen, studentdimission eller överhuvudtaget en milstolpe i en människas liv. Då vill man också bjuda på någonting smått och gott som inte alltid behöver vara oöverkomligt dyrt. I det sammanhanget vill jag påminna om att lyxmaten inte är det viktigaste utan samvaron. Det går bra att använda billiga ingredienser, säsongvaror och självplockat som du tillreder själv. Baka själv bröd och söta bakverk, gärna sådana som inte förändras märkbart i smak och konsistens vid djupfrysning. Det blir mångfalt billigare än att köpa. Fixa också enkla vackra bordsdekorationer själv från naturen. De är vackra och uppskattade av gästerna.
   Och till sist några exempel på bjudmat som går bra att tillreda i förväg och djupfrysa är spenatpaj och den klassiska toscakakan.

Foto: MATTI YLIROTUSpenatpaj
12 bitar

125 g smör
1½ dl vetemjöl + 1½ dl fullkorns speltmjöl
1–2 msk vatten, kallt
(140 g bacon eller skinka eller kallrökt lax)
1 gul lök + 2 vitlöksklyftor
200 g spenat eller nässlor
1 msk finhackad färsk dragon
1 krm svartpeppar
150 g lagrad ost
3 ägg
3 dl mjölk

Pajen är godast ljummen. Är den gjord i förväg är det bäst att värma den i 150° ca 15 min före servering.

  1. Blanda smör, mjöl och vatten till en deg i matberedaren. Tryck ut degen i ett jämnt lager på bottnen och upp på kanterna i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga några hål med gaffel och ställ formen i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Skär eller klipp baconet i småbitar och stek det på medelvärme ca 3 min. Köttet kan bra uteslutas med tanke på vegetarianer och också kostnader. Skala och finhacka löken. Blanda ner löken och stek ytterligare ca 2 min. Blanda ner spenat eller nässlor och fräs ca 1 minut. Använder du dig av färsk spenat så mixa den gärna efter att du fräst i olja då blir den mera finfördelad. Krydda med dragon, peppar och eventuellt salt.
  3. Blanda osten med spenatblandningen.
  4. Vispa samman ägg och mjölk och blanda ner i fyllningen. Häll blandningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera pajen ljummen.

 

Toscakaka

2 ägg
1 dl socker
50 g smält smör
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Glasyr
100 g smör
1 dl socker
3 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter).
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret, smöret och vispgrädden.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda toscakakan i nedre delen av ugnen 20–25 minuter.
  8. Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull.

Värm under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred glasyren på kakan.
Flytta upp kakan till mitten av ugnen.
Grädda ytterligare 15 minuter.
Låt svalna en stund innan den serveras.

 

 

FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff,
fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o
bärcocktail
runu.gif (924 bytes)  Ugnsbakad potatis,
caesarsallad, äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o
fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis
    med broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

runu.gif (924 bytes)  Påsklasagne o
fruktsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Wrap o
citronlax o pastasallad
runu.gif (924 bytes) 
Ost- och kycklingpaj, plättrulle
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad o rabarberpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svampfylld zucchini o lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, morotssemlor o äppelkaka
runu.gif (924 bytes)  Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm sallad på quinoa
    och rostade grönsaker o chokladshot med bär

runu.gif (924 bytes)  Julsill med lingon o marinerad strömming mm
runu.gif (924 bytes)  Tresorters löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
runu.gif (924 bytes) 
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o österbottnisk rieska
runu.gif (924 bytes)  Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o pannacotta
runu.gif (924 bytes)  Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
runu.gif (924 bytes)  Svampstuvning, marinerad broccoli, snabba havresemlor, lingonsmulpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svamprisotto o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Älgköttbullar, palsternacksmor o mormors lingonkräm
runu.gif (924 bytes) 
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad kalkon och plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Löksoppa, fattiga riddare och fullkornsbröd
runu.gif (924 bytes) 
Färgglad pasta med finsk sås o apelsinris
runu.gif (924 bytes)  Kryddigt lamm, ört–vitlökspotatis o påskdessert
runu.gif (924 bytes)  Gäddfärsbiffar o valborgsfrestelse
runu.gif (924 bytes)  Fisk i örtpaket o rabarberkräm
runu.gif (924 bytes)  Svampgratinerad broccoli o blåbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Fylld squash o bärtrifle
runu.gif (924 bytes)  Äppel- och potatisgratäng o bärgott
runu.gif (924 bytes)  Grönkålssoppa o morgondryck
runu.gif (924 bytes)  Jullax, örtsås o röd- och vitkräm
runu.gif (924 bytes)  Laksoppa, pannkaka o bärkvark
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgryta med nötkött, Kokta speltkorn och Äppelgott
runu.gif (924 bytes)  Rotsakssoppa med ost o äppelgott
runu.gif (924 bytes)  Citronsill och Rabarbersmulpaj med äpple

Löntagaren 27.5.2010 nr 5/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)