. vane.jpg (302 bytes)

Fackliga visioner i Norden

Löntagaren känner de nordiska fackföreningsledarna på pulsen: vad är aktuellt just nu och hur ska facket bemöta de framtida utmaningarna. Först ut är danska LO:s ordförande Harald Børsting.

LO vill ha kursändring i dansk politik

pune.gif (67 bytes)  Nära 60 000 människor dök upp då den danska fackföreningsrörelsen — LO och de offentligt anställda i FTF-familjen — kallade till demonstration Harald Børsting om den borgerliga regeringens sämre utbud av fortbildning av de ickeyrkesutbildade arbetslösa: – Det är särskilt de som har mist sina jobb under krisen. Och det blir inte bättre. – År 2019 kommer vi att ha cirka 90 000 ickeyrkesutbildade, som industrin inte behöver. Men samtidigt kommer vi att sakna 60 000 yrkesutbildade arbetare. Om vi skall kunna svara mot framtidens krav på högre kvalifikationer, bör vi alltså utbilda dem som saknar yrkesutbildning. Det är helt enkelt det enda sättet. Foto: JAN SOMMERpå Christiansborgs slottsplats i Köpenhamn i början av juni.

De var sura på den borgerliga regering och dess stödparti Dansk Folkeparti, som just presenterat ettpaket med omfattande nedskäringar, som drabbar brett och går ut över barnfamiljer, arbetslösa och studerande.

Och LO-ordförande Harald Børsting fick en riktig god känsla i magen, då han klev upp i talarstolen och kikade ut över de många industrianställda, sjukskötare och daghemspersonal.

– Vi kräver att paketet tas bort från bordet. Och har står vi tills våra röster hörts, sade LO-ordföranden — och möttes av ett begeistrat vrål från 60 000 strupar.

LO:s främsta uppgift

– Jag är särskilt glad över att demonstrationen avspeglade alla delar av befolkningen. Det var helt vanliga människor, som behövde få utlopp för sina frustrationer, säger Harald Børsting, då han ett par månader senare möter Löntagaren i LO Huset på Islands Brygge i Köpenhamn.

Över en kopp kaffe avslöjar han att den varma sommaren ingalunda dämpat fackföreningsrörelsens förtret över paketet från regeringen och dess stödparti i snart tio år. Tvärtemot är kampen för politiska förändringar i Danmark just nu ’LO:s viktigaste uppgift’, och därför lanserade organisationen i mitten av augusti kampanjen "Tag Danmark Alvorligt".

Den skall pågå fram till nästa folktingsval som äger rum senast nästa höst. Genast i början av kampanjen kommer Harald Børsting att åka runt på debattmöten i hela landet. Målet är att få så många som möjligt med och diskutera de utmaningar Danmark står inför.

– Danmark har haft en blå regering sedan 2001, och vart endaste år har det fattats beslut som drabbat de danska löntagarna. Med regeringens paket är politiska förändringar mer nödvändiga än någonsin. Medan regeringen och Dansk Folkeparti vill genomföra våldsamma inbesparingar som kommer att kosta oss arbetsplatser och skada vår välfärd, vill Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti (SF) trygga välfärden genom investeringar. Vi tror att det är bättre att arbeta sig ur krisen och därför har vi i LO sagt ja till att vi efter ett regeringsskifte förhandlar om de 15 miljarder kronor (ca 2 miljarder euro), som arbetsmarknaden skall bidra med för att trygga planen som Socialdemokraterna och SF för fram, förklarar Harald Børsting.

Varför blandar sig LO överhuvudtaget så kraftigt i det politiska spelet?
– I den danska fackföreningsrörelsen har vi aldrig lagt locket på att vi agerar politiskt. Men vi är inte partipolitiska. Vi tar ställning till konkreta politiska initiativ och eftersträvar resultat som skapar tillväxt och arbetsplatser och tryggar en rättvis fördelningspolitik.

I den aktuella situationen brukar regeringsflygeln dig som skräckvision för befolkningen och talar om dig som ’oppositionens verkliga finansminister’ …

– Ja, och också statsminister, skrattar Harald Børsting och fortsätter:

– När man går så markant ut som LO har gjort i år, skall man vara förberedd på det här slaget av kampanj. Men jag har is i magen. Jag vet att resultaten kommer vid förhandlingsbordet. Och när motståndarna brukar mig som skräckvision, tvingar det endast mig att i ännu högre grad tänka på hur vi i fackföreningsrörelsen ska agera.

Jordnära rekrytering

Medan ’politiska förändringar’ just nu är LO:s största uppgift, döljer han inte att ’rekrytering’ av nya medlemmar är fackföreningens största utmaning. De senaste åren har medlemsflykten igen ökat och i dag finns det mindre än en miljon aktiva löntagare i LO:s medlemsförbund.

Ett av Harald Børstings mycket konkreta bidrag till rekryteringskampanjen är att han varje månad viker en dag i sin kalender för att besöka sex–sju arbetsplatser. Denna nära dialog ger honom en känsla av vad det talas om på arbetsplatserna — samtidigt som medlemmarna får en känsla av en ordförande som inte gömmer sig på ett kontor i Köpenhamn.

– Besökarna ger mig en insikt i och en mer jordnära tillgång till problemen, något som är helt avgörande fö en förtroendeman på min nivå. Samtidigt signalerar besöken att vi i LO är till för medlemmarna och inte tvärtom. Jag tror också på att det gagnar rekryteringen och att jag kan vara med och fånga upp några av tvivlarna, säger Harald Børsting, som gläder sig över vad han kallar en ’ny tendens’.

– Det verkar som om vi börjar få bättre tag i de unga nu. Efter att yuppiena tidigare var ungdomarnas förebild är man inte längre en idiot bara för att man bekänner sig till gemenskapen. Den tendensen skall vi hålla fast vid, när vi talar om rekryteringen av nya medlemmar som ju just nu är fackföreningsrörelsens största utmaning.

Den lokala demokratin

En annan stor utmaning är fusionerna och ekonomin. Det är mer än tio åren sedan LO senast höjde medlemsavgiften — och organisationen ska matcha ekonomin. Därför blir LO:s uppgifter och förpliktelser i förhållande till förbunden nu särskilt grundligt definierade — och antas för en kongressperiod per gång. Senast, 2007, utmynnade det i ett avtal om sex kärnuppgifter och fem konkreta projekt som bland annat handlar om att göra de 41 lokala LO-sektionerna mer synliga.

– Man kan säga att förbunden ansvarar för de enskilda branscherna medan LO skall ta på sig den överordnade fackliga och politiska insatsen. Det här är kampanjen ’Tag Danmark Alvorligt’ ett gott exempel på, säger Harald Børsting.

Just nu håller LO på med att utforma den perspektivrapport som handlar om uppgifterna under kongressperioden 2011–2015.

Samtidigt fusioneras förbunden också. En handfull sammanslagningar har redan skett i den danska fackföreningsrörelsen. Den största hittills är äktenskapskapet mellan de ickeyrkesutbildade i SID och kvinnorna i KaD, som nu har organiserat sig i 3F. Det var just deras ordförande som för ett år sedan föreslog att samtliga LO-förbund skulle gå samman i ett enda förbund. Så men så långt har man ännu inte nått men vid nyår blir TIB — Træ-Industri-Byg – dock en del av 3F.

– Reellt har LO ingen andel i fusionsdebatten. De besluten tas endast i förbunden. Men för mig personligen är det inte antalet och storleken hos de enskilda fackförbunden som är det avgörande. Det centrala är hur man behåller kontakten med medlemmarna. Fusioner kan medföra att man bättre utnyttjar resurserna på till exempel den administrativa sidan, men man bör se upp med hur den fackliga kontakten till medlemmarna och den lokala demokratin påverkas, säger Harald Børsting.

Hur ser LO ut 2025?
– Fram till dess kommer LO hela tiden vara i stånd att anpassa sig och förnya sig tillsammans med arbetsmarknaden. Redan inom de närmaste fem åren kommer vi att uppleva en mera direkt dialog med medlemmarna om hur vi löser uppgifterna, men kärnuppgifterna kommer definitivt fortfarande att vara de samma. Vi skall hålla fast vid avtalssystemet och de fyra huvudområdena, det handlar om sysselsättning, utbildning, arbetsmiljö och fördelningspolitik. Så har det varit under alla de 36 år som jag varit förtroendeman. Jag tycker fortfarande att jag stöter på diskussioner som handlar om det samma som den gången ...

MORTEN BRUUN
Foto JAN SOMMER

  • Harald Børsting är 57 år. Han har varit aktiv i fackföreningsrörelsen sedan han som 22-åring och ickeyrkesutbildad blev förtroendeman på en fiskfabrik i nordvästra Jylland.
  • Sedan dess har han suttit på en mängd förtroendeposter. Först i dåvarande SiD, sedan i LO. Här blev han vald till ordförande 2007 med endast ett försprång på 17 röster i en historiskt jämnt ordförandeval.

Löntagaren 2.9.2010 nr 7/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)